Film festivali startını alıyor

Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği bünyesinde geçen yıl haziran ayında yapılması planlanan ancak korona virüs pandemisi nedeniyle ertelenen “1. Diyarbakır Kısa Film Festivali”, 20-23 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Haberler 04.02.2021 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümü mezunu Diyarbakrl genç yönetmen Serhat Gönenin direktörlüünü üstlendii festivale, belgesel ve kurmaca kategorilerinde ksa sürede çok sayda bavuru yapld. Yönetmen Serhat Gönen, festival için 2 bin 25 bavurunun yapldn ifade ederek, Diyarbakra böyle güzel bir organizasyonu kazandrmaktan dolay mutlu ve heyecanl olduunu belirtti. 10u uluslararas gösterim olmak üzere 30 filmin gösteriminin yaplacan ve toplamda 14 dalda ödül verileceini söyleyen Gönen, Amacmz her yönüyle çok eski olan kadim kentimizi dünyaya tantmak, festivali sürdürülebilir hale getirip geleneksellemesini salamak ve bu kentin doal bir plato olduunu göstermektir dedi.

FESTVALE SEKTÖRDEN ÖNEML SMLER DANIMANLIK YAPIYOR

Tarihi açdan zengin bir kent olan Diyarbakr, bu yl ilk kez gerçekletirilecek olan Diyarbakr Ksa Film Festivali ile oyuncu, yönetmen ve sinema sektörünün önemli isimlerini arlayacak. Festivalin danmanln yapan isimler arasnda belli bir süre Antalya Film Forumun genel koordinatörlüünü yapan, Film Endüstrisi Konferans Serisi ve Fuar gibi önemli organizasyonlar baaryla üstlenen yapmc Suzan Güverte ve ödüllü yönetmen ve yapmc M. Tayfur Aydn bulunuyor. Festivalin koordinatörlüünü ise kendi alannda deneyimli bir isim olan Betül Günay üstleniyor.

KISA SÜREDE çOK SAYIDA BAVURU YAPILDI

Diyarbakr Kültür Sanat ve Sinema Derneinin geçen yl ubat aynda start verdii organizasyon için bavurular mart aynda balad. Haziran aynda gerçekletirilmesi planlanan festival, pandemi nedeniyle ertelendi. Ancak online devam eden bavurularda çok sayda bavuru alnd.

Festival direktörü Gönen, Festivalin henüz ilk yl olmasna göre 2 bin 25 genel bavuru yapld. Bin 266 uluslararas gösterim, 587 kurmaca, 172 belgesel kategorisinde bavuru var diye konutu.

30 FLMN GÖSTERM YAPILACAK, 14 KATEGORDE ÖDÜL VERLECEK

20-23 Mays tarihleri arasnda gerçekleecek olan festivalde Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezinde 10u uluslararas olmak üzere 30 filmin gösteriminin yaplacan ifade eden Festival Direktörü Serhat Gönen, unlar söyledi:

Gelenekselleen bir festival yapmak istiyoruz ve bunun için de uzun süre ön hazrlk yaptk. Üniversitede okuduum dönemde Diyarbakrda bir film festivali yapmak istediimi hep söylüyordum. Bu konuyu ilk bahsettiim kii de danmanmz olan Tayfur Aydn hocamd. Daha sonra bunu yapabilmek için çalmalar yaptm. Farkl ülkelerden festivallere katlarak oradaki festivalleri görme ans elde ettim ve tecrübe kazandm. Katldm festivallerden sürekli notlar aldm, sektörden insanlarla tantm, fikir alveriinde bulunma frsat yakaladm ve imdi de danmanlarmzn ve ekibimizin de destekleri ile bu festivali gerçekletiriyoruz. Festivalimizde ileriye dönük birçok projemiz mevcut. Bunun için biraz daha destee ihtiyacmz var. lerleyen zamanlarda festivali büyütüp önemli bir yere getirmek için çok çalyoruz. Bizim festivalde en önem verdiimiz noktalardan biri de ödül says. çünkü bir film yapldnda bütün ekip gayretleri ile yaplyor. Bu yüzden yönetmeninden oyuncusuna herkesin ödüllendirilmesini önemli buluyoruz. Böylelikle emek veren herkesi motive etmek istiyoruz. Festivalde biz En yi Film, En yi Yönetmen, En yi Görüntü Yönetmeni, En yi Senaryo, En yi Sanat Yönetmeni gibi ödüller vereceiz. Toplam 14 ödül datacaz. Akçeli ödüllerimiz az olabilir ama Diyarbakr imzal ödül heykelciklerle süslendirmek istiyoruz. Belgeselde 4, kurmacada 9, bir de Diyarbakr Kadnlar Derneinin Kadn Film kategorisinde ödülü olacak.

ÜNLÜ YÖNETMENLER GELECEK, ATÖLYELER DÜZENLENECEK

Amaçlarnn Diyarbakrda bir network oluturmak olduunu belirten Gönen, Finale kalan yönetmenler ile sektörün ileri gelenleri, oyuncu ve yönetmenler ile bir network oluturmak istiyoruz. Bu ie gönül vermi insanlar bir araya getirerek, tecrübelerini paylamalarn isteyeceiz. Festival bünyesinde Kamera Önü Oyunculuk Atölyesi, Senaryo Atölyesi, Yönetmenlik Atölyesi, Görüntü Yönetmeni Atölyesi ve Belgesel Atölyesi olacak eklinde konutu.

SAM HAZNSES VE AHMET ARF EMEK ÖDÜLÜ VERLECEK

Ayn zamanda Yeilçamda oynam, tecrübe sahibi bir konuk oyuncular ile ile masterclass yapacaklarn dile getiren Gönen, Festivalde ayrca sinemamza önemli katklar salayan iki emektarmza Samo lakabyla bilinen Yeilçamn emektar Diyarbakr Lice doumlu Sami Hazinses ve kentimizin önemli airlerinden Ahmet Arif ansna Emek Ödüllerimiz takdim edilecek ifadelerini kulland.

GELEN DAVETLLER DYARBAKIRIN DOAL BR PLATO OLDUUNU GÖRECEK

Diyarbakrn birçok kültürün bir araya geldii kadim ve çok eski bir kent olduunu ifade eden yönetmen Serhat Gönen, Tarihe baktmzda Ortadounun ve Türkiyenin en büyük sinema salonu Diyarbakrda açlm. Bu, aslnda Diyarbakr halknn sinemaya ne kadar önem verdiinin de bir göstergesi. Diyarbakr, sanat olarak iyi bir konumdayd. Bizim amacmz bunu yeniden canlandrmak. Bu kentin doal bir atmosferi olduunu, doal bir plato olduunu düündüümüz için yönetmenler ve yapmclar buraya geldiklerinde önyarglarnn krlacan düünüyoruz. Bu kentin ne kadar güzel ve deerli olduunu göstermek istiyoruz. Burann doal bir plato alan olduunu gördükleri zaman filmler çekmek için buraya geleceklerini düünüyoruz. Kendi memleketimizde bir eyler yapmaya çalrken sektörün ileri gelenleri ile ortak çalma yürütüyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git