Filmlerde Halep'in yerini aldı

Suriye'deki iç savaş nedeniyle filmler doğal yapısı, tarihi ve kültürel benzerlikleri Halep'e benzeyen Şanlıurfa'da çekiliyor.

Haberler 06.12.2017 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi ve kültürel özellikleriyle ön plana çkan anlurfa, son dönemde yerli ve yabanc yönetmenlerin film çekimi için sklkla tercih ettii kentler arasnda yer almaya balad.

Daha önce de çok sayda sinema ve dizi film çekimine ev sahiplii yapan kent, mimari özelliklerinin benzerlii dolaysyla konusu Suriyede geçen filmler için de tercih ediliyor.

Bosnal yönetmen Aida Begicin Suriyeli yetim çocuklarn dramn anlatt Yetim adl film ile Halepli bir çocuun dramatik hikayesini anlatan Kevok (Güvercin) adl filmin çekimlerinin de yapld anlurfa, son olarak dünyaca ünlü çar ve çöl Aslan Ömer Muhtar filmlerinin yönetmeninin Halepte geçen hayatnn bir bölümünün anlatld Mustafa Akkadn Hayat isimli belgesel filmin çekimlerine de ev sahiplii yapt.

- Birçok yönetmen tercih ediyor

Mustafa Akkadn Hayat filminin yönetmeni Muhammed Benek, AA muhabirine yapt açklamada, anlurfann tarihi ve kültürel yaps dolaysyla adeta doal bir film platosu olduunu söyledi.

Kentteki ortamn filmlerin çekimini oldukça kolaylatrdn belirten Benek, ehirdeki güven ortamnn da yapmc ve oyuncular için en önemli tercih sebepleri arasnda yer aldn dile getirdi.

Filmlerine konu olan Halep ile anlurfann büyük benzerlik gösterdiini vurgulayan Benek, Mustafa Akkadn Halepte yaad gençlik dönemini anlatacak bir film olacak. Ayn corafya ve ayn mimari yaplara sahip olduu için ve birçok yönetmenin de yapt gibi Suriyede çekim yapma ihtimali olmad için biz de buray tercih ettik. çekimlerimizi tamamladk. diye konutu.

- Kaderleri birlikte yazlm iki ehir

Harran Üniversitesi (HRÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarihi Bölümü Bakan Prof. Dr. Abdullah Ekinci ise yapmc ve yönetmenlerin kurgularnda mekana büyük önem verdiini söyledi.

Komu ülke Suriye ile Türkiyenin benzer özelliklerinin saymakla bitirilemeyeceini anlatan Ekinci, yaam tarzndan mimari yap anlayna kadar birçok farkl unsurun örtütüünü belirtti.

Halep ile anlurfann halen birbirinden ayr düünülemeyeceini vurgulayan Ekinci, unlar kaydetti:

anlurfa bir zamanlar Halep eyaletine bal bir sancakt. Halep ile anlurfa ayn corafyann kültürel ve tarihsel ortak paydalardr. anlurfay Halepsiz, Halepi ise anlurfasz tasvir etmek mümkün deildir. Hatta Suriye ile snrlar çizilirken baz Türk aileler orada kalmay baz Suriyeli aileler ise bu tarafta kalmay tercih etmitir. Bu ne kadar iç içe olduumuzun en bariz örneklerinden birisidir. Halep ile anlurfa tarih boyunca kaderleri birlikte yazlm slamn iki önemli ehridir. Bu açdan bizim kültürel ve medeniyet havzamz hiçbir ekilde ayrlamayacak derecede ortaktr.

Ana Sayfaya Git