Firar davası görüldü

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıklardan Recai D. ile Cesim D. tutuklu bulundukları Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS), tutuksuz yargılanan 16 sanık hazır bulundu.

Haberler 26.05.2017 - 08:50 Son Güncelleme : 26.05.2017 - 08:52

DYARBAKIR D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinden, 5 Mart 2016 tarihinde 6 PKKl hükümlü ve tutuklunun firar etmesine ilikin 2si tutuklu 15 infaz koruma memuru ve 7 askerin, 6 aydan 30 yla kadar deien oranlarda hapis cezas istemiyle yarglanmasna baland.

Diyarbakr 2nci Ar Ceza Mahkemesinde görülen davann bugün görülen ilk durumasna tutuklu gardiyanlar Cesim Demirta ve Recai Dakuu Elaz E Tipi Cezaevinden SEGBS sistemi ile tutuksuz yarglanan 16 sank ile avukatlar ise duruma salonunda katld. Tutuksuz 4 sank ise durumaya katlmad.

Durumada ilk savunmas alnan tutuklu infaz koruma memuru Recai Dakuu, iddialar kabul etmediini belirterek, Hiç bir delil olmadan 15 aydr tutukluyum. Mahkumlarn kaçmas için ip, çaraf ve penseyi ben cezaevine sokmadm. Firarn yaand akam hiç bir olumsuzluk yoktu. Firar olayn cezaevinden çktktan sonra beni arayan görevlilerden örendim. Tutuklu ve hükümlülerin cezaevinden kaçmas için kimseye yardm etmedim dedi.

UZUN NÖBET SÜRES NEDENYLE YORGUNDUM

Tutuklu nfaz Koruma Memuru Cesim Demirta ise firar olayyla bir ilgisinin olmadn ileri sürerek, Firarn yaand gün cezaevinde nöbetim vard. Daha önce Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde mahkum kouunda görevliydim. Uzun nöbet süresi nedeniyle yorgun dütüm. Yüksek güvenlikli cezaevinde firar olmayaca ihtimalini düünerek biraz rahat davranyorduk.15 aylk tutukluyum ve madurum dedi.

FRAR BEKLEMYORDUK, AKINIZ

Durumada savunma yapan tutuksuz sanklar ise olay gecesi cezaevinde olumsuz bir durumla karlamadklarn belirterek, yüksek güvenlikli cezaevinde firar olaynn yaanacan beklemediklerini söylediler.

Firar nedeniyle akn olduklarn belirten tutuksuz sanklar, suçlamalar reddederek, beraatlarn istedi. Savunmalarn ardndan görüünü açklayan savc, tutuklu sanklarn tutukluluk halinin devamna karar verilmesini talep etti. Ara kararn açklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanklarn tutukluluk halinin devamn karar vererek, durumay erteledi.

5 AIRLATILMI ÖMÜRBOYU HÜKÜMLÜSÜ 6 PKKLI KAçMITI

Türkiyenin en iyi korunan cezaevlerinden olan Diyarbakr D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinden 5 Mart 2016 günü 6 PKKl hükümlü ve tutuklu firar etti. Yaplan kontrolde Silahl terör örgütüne üye olma suçundan tutuklu Ramazan Aslan, arlatrlm ömür boyu ve 38 yl 32 ay cezaya hükümlü Devrim Kavak, 2 kez arlatrlm ömür boyu ve 135 yl 23 ay cezaya hükümlü Osman Klç, arlatrlm ömür boyu ve 25 yl 14 ay cezaya hükümlü Ula Arslan, arlatrlm ömür boyu ve 14 yl 6 ay cezaya hükümlü Beir Arcagök ile arlatrlm ömür boyu ve 31 yl 18 ay cezaya hükümlü Diyar Kaydunun firar ettii tespit edildi. Olayla ilgili 3 infaz koruma memuru tutuklanrken, bunlardan Mahmut Uzunkaya 21 Haziran 2016 tarihinde Elaz E Tipi Kapal Cezaevinde intihar etti. Firar eden PKKl teröristlerden bazlarnn 2013 ylnda Bingöl Cezaevinden kaçp, daha sonra yakalanarak Diyarbakr D Tipi Cezaevine nakledildii belirlenirken, örgüt yöneticisi Murat Karaylan firarilerin Kandilde bulunan kamplara ulatn açklad.

Firar olayna ilikin hazrlanan iddianamede 14 üphelinin Görevi kötüye kullanma suçundan 6 aydan 2 yla kadar, 6 üphelinin Dikkat, özen yükümlülüüne aykr davranma sonucu kaçmaya neden olma suçundan 6 aydan 3 yla kadar, 2 üphelinin ise Hükümlü olan kiinin kaçmasn salama suçundan 30 yla kadar hapisle cezalandrlmalar istendi.

Ana Sayfaya Git