Fırat Nehri 3 ülkeye hayat veriyor

Murat ve Karasu nehirlerinin birleşmesiyle oluşan, Ortadoğu'nun en uzun akarsuyu Fırat, Türkiye'nin yanı sıra Suriye ve Irak'a da hayat veriyor.

Haberler 13.08.2018 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortadounun en uzun akarsuyu olan Frat Nehri, geçtii Türkiye, Suriye ve Iraktaki kentlere hayat veriyor.

Frat Nehri, yaam alan olarak tarih boyunca sürekli su kenar arayan insanolunu adeta ihya ediyor. Yaam kayna olan Frat, çok sayda yüksek da, ova ve vadileri yararak srasyla Erzincan, Tunceli, Elaz, Malatya, Diyarbakr, Adyaman, Gaziantep ve anlurfa illerindeki verimli topraklar suyla buluturuyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi konumunda olan GAP sayesinde salanan imkanlarla Frat Nehri, en çok katky ise Güneydou Anadolu Bölgesindeki illere veriyor.

anlurfa, Gaziantep ve Adyaman illerinin corafi snrn da belirleyen Frat Nehri üzerinde Atatürk, Keban, Karakaya, Birecik ve Karkam barajlar bulunuyor.

Yaklak 2 bin 800 kilometreyle Ortadounun en uzun akarsuyu olan Frat Nehri, maddi ve manevi öneminin yan sra geçtii bölgeleri sosyal ve kültürel açdan da etkiliyor.

Özellikle Güneydou Anadolu Bölgesinde birçok erkee çocua Frat ad verilirken kz çocuklarna bölgenin bir dier nehri olan Dicle ismi konuluyor. Nehir, ayn zamanda türkülere, romanlara ve iirlere de konu oluyor.

anlurfadan Suriyeye geçen Frat Nehri, daha sonra ulat Irakta yine kendisine paralel akan Dicle Nehri ile attül Arap denilen bölgede bulutuktan ksa bir süre sonra ise Basra Körfezine dökülüyor.

- Frat hrçn, Dicle sakin

Harran Üniversitesi (HRÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Corafya Bölümü Bakan Doç. Dr. Sedat Benek, AA muhabirine yapt açklamada, ilkbahar döneminde Frat Nehrinin debisinin yalarn etkisiyle yükseldiini bildirdi.

Frat Nehrinin çok uzun bir yolculuunun bulunduunu belirten Benek, mitolojide Frat Nehri ile Dicle Nehri arasnda bir aktan da bahsedildiini dile getirdi.

Benek, nehirlerin geçtii bölgelerde insan hayatna dorudan etkide bulunduunu vurgulayarak, unlar kaydetti:

Sosyal açdan baktmzda Frat Nehrinin yakn çevresindeki illerde birçok erkee Frat isminin olduunu görürüz. Dier tarafta da Diclede kz ismini görürüz. Nedeni ise Frat, haindir çok zor corafyalar yararak akar, Dicle ise kvrmlar çizerek daha sakin akmasndan dolay bir anaya ve kadna benzetilir. Frat ise erkee benzetilir. te toplam uzunluuna baktmz zaman yaklak 2 bin 800 kilometre Ortadounun en uzun nehri ve en geni havzasna sahip akarsuyu konumundadr. Yaklak olarak 15 ili besler, bu illerin 8i Türkiyede 3ü Suriyede, 4ü de Irakta bulunuyor.

Ana Sayfaya Git