Fırıncılar, kadınları mutfağa sokmuyor

Yemek kültürüyle adından söz ettiren Şanlıurfa'da tepsi yemeklerinden dolmaya, lahmacundan sulu ev yemeklerine kadar birçok lezzet mahallelerdeki taş fırınlarda pişirilip sofralara ulaşıyor.

Haberler 16.06.2017 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin yemek kültürüyle öne çkan kentlerinden anlurfada, tepsi yemeklerinden dolmaya, lahmacundan sulu ev yemeklerine kadar birçok lezzet, mahallelerdeki ta frnlarda ücretsiz piirilip sofralara ulayor.

Hazreti brahimin yaad yer olarak rivayet edilen ve Halil brahim sofras ve bereketi ile özdeleen anlurfa, damak tadn önemseyenlerin hem gözüne hem de midesine hitap ediyor.

Kentte etli, bol salçal, acl ve baharatl yemekler mutfak kültürünün temelini olutururken, birbirinden lezzetli yemekler neredeyse her sokakta bulunan ta frnlarda piiriliyor.

Yemekleri ve zengin mutfayla ramazan aynn dolu dolu yaand kentte, iftar saatine doru kebaptan lahmacuna, pilav, nohut, kuru fasulye gibi ev yemeklerinden kek, dolma ve güvece kadar birçok lezzet ta frnlarda ücretsiz pitikten sonra sofralara ulayor.

Sahurda dahi uzun kuyruklarn olutuu ta frnlarda pien birbirinden lezzetli yemekler, midelere bayram yaptrrken, frnclarn daha fazla mesai harcamasna neden oluyor.

anlurfa Frnclar Odas Bakan Mehmet Emin Karaatl, kentte frn kültürünün bir gelenek haline geldiini ve burada pien yemeklerin çok daha lezzetli olduunu söyledi.

- Kadnlara büyük kolaylk

Birçok yemein söz konusu frnlarda pitiini ve bu durumun özellikle kadnlarn iini çok kolaylatrdn anlatan Karaatl, unlar kaydetti:

Son 30 yldr mutfak kültürü frnlardan sorulmaya baland. Frnlarda yemek piirmek gelenek haline geldi, birçok ev yemei frnlarda piirilip evlere ulayor. Normalde trnakl ve açk ekmek dediimiz ekmeklerin üretildii frnlarda, lezzetinden dolay sayamayacamz kadar yemek burada piiriliyor. Bu güzel bir gelenek, esnafmz açsndan vatandaa hizmettir. Tabii ramazan dolaysyla frnlarda iler younlayor, insanlarmz damak tadna dükün, onun için deiik yemekler hazrlayp frna ulatryor.

Odun ateinde pien yemekle, tüpte ya da elektrikte pien yemek bir olur mu? lla ki ta frnda pien yemein ayr bir lezzeti oluyor. Frnlar sayesinde evde kadnlar mutfaa girmiyor, tepsiyi hazrlyor frndan çra çaryor. Hatta artk sabah hanmlar kalkyor, gezmeye gidecei zaman kasap ya da frn aryor bana bu yemei yap diyor. Akam eve döndüünde telefon açp yemei hazr bir ekilde alyor. Bu anlamda frnclar halkn iini kolaylatryor, frnclarn kymetini bilmek lazm.

Frnc Sinan Say da kentte frn kültürünün her geçen yl daha da gelitiini ifade ederek, younluktan dolay zaman zaman yemekleri piirmede zorlandklarn belirtti.

Kebaplarn yan sra sulu yemeklerin de frna geldiini dile getiren Say, Kazan kebab da geliyor, kuru fasulye de geliyor, pirinç pilav, dolma, ismini bilmediimiz, aklnza gelen tüm yemekler burada piiyor, yok yok yani. Hem kadnlar piirme zahmetine girmek istemiyorlar hem de ta frnn lezzeti baka olduundan i yükümüz ar oluyor. Ramazan dolaysyla ilerimiz daha bir youn oluyor çünkü insanlar ayn saatte yemeklerinin hazr olmasn istiyor. çok zor oluyor saat 3ten itibaren piirmeye balyoruz. ftar saatine kadar 100ün üzerinde tepsi piiriyoruz. dedi.

- Kasaplara yeni i kaps

Kasap Nihat Sürmeli ise önceden sadece et ürünleri sattn, 10 yldr da talepten dolay yemek sektörüne yöneldiini söyledi.

ini en iyi ekilde yapmaya çaltn vurgulayan Sürmeli, öyle konutu:

Urfaya özgü frnda pien yemekler yapyorum, çekirdekten yetime 35 yllk bir kasabm. Babam, dedem, atalarm hepsi bu ii yapyordu. Son 10 yldr yemek sektörüne yöneldim. Kendime has gelitirdiim yemekler var. Tepsi, soan kebab, çömlek, Siverek tavas, biber dolmas ve buna benzer birçok yemei evlere ve i yerlerine sipari üzerine yapyorum. Müterilerimin birçou çalan kadnlar, ramazan da tek öüne skt için iftara doru ar younluk oluyor ama dier zamanlarda da younluk yayorum. Ben en iyi ekilde iimi yapmaya çalyorum bunun üzerine ta frnn lezzeti de eklenince ortaya muazzam bir lezzet çkyor çünkü yemein hazrlanmas kadar piirilmesi de önemli.

anlurfada memur olarak görev yapan Balkesirli Merve Demirli ise frnlarda pien yemeklerin hem lezzetli hem de daha pratik olduunu, bu nedenle de frsat buldukça hazrlad yemei piirmek için frna gönderdiini dile getirdi.

Ana Sayfaya Git