Fiskaya ne olacak?

Halk arasında Fiskaya olarak adlandırılan Dicle ve Feritköşk mahalleleri "riskli alan" ilan edilerek dönüştürülme kararının ardından Diyarbakır Milletvekili Yiğitalp, Başbakan Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

Haberler 14.10.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fiskaya olarak adlandrlan Dicle ve Feritkök mahallelerinin riskli alan ilan edilerek dönütürülecek olmasna ilikin karar alnmasnn ardndan burada ikamet eden halkn hayatlarn nerede sürdüreceine ilikin HDP Diyarbakr Milletvekili Sibel Yiitalp, Babakan Binali Yldrmn cevaplamas istemiyle Meclise soru önergesi verdi.

Yiitalp, Anayasann 98inci, çtüzüün 96 ve 99uncu maddeleri gereince yazl olarak cevaplandrlmasn istedii soru önergesinde u ifadelere yer verdi:

FSKAYALILAR NE OLACAK

çevre ve ehircilik Bakanlnn 11 Temmuz 2017 tarih ve 8972 sayl yazs üzerine Temmuz 2017 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu Diyarbakrn Yeniehir ilçesine bal, halk arasnda Fiskaya olarak adlandrlan Dicle ve Feritkök mahallelerini riskli alan ilan etmitir. 6306 sayl Afet Riski Altndaki Alanlarn Dönütürülmesi Hakknda Kanununun ek 1. Maddesi uyarnca alnan karar, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann imzas ile 18 Austosta Resmi Gazetenin mükerrer saysnda yaymlanarak yürürlüe girmitir. Fiskayada ikamet edenlerin büyük çounluu 1990l yllarda devletin bask politikalar sonucu yaklp, yklan köylerden göç etmek zorunda kalan halktr. Geçim kaynaklar tarm ve hayvanclk olan Fiskaya sakinleri, ayrca Hevsel Bahçelerinde yetitirdikleri sebze ve meyveleri satarak geçimini salamaktadr.

Fiskayada 10 bin insann ikamet ettiini ve planlanan ykmn gerçeklemesi durumunda bu 10 bin kiinin yerinden edileceini, bu durumda binlerce insann hayatlarn nasl sürdüreceini soran Yiitalp, öyle devam etti:

Diyarbakr ehir Planclar Odas tarafndan yaplan incelemelere göre, Riskli Alan Bölgesine alnan Dicle ve Feritkök mahallerinde yklmas planlanan toplam bin 40 yap bulunuyor. Genellikle müstakil veya iki ile üç katl olan bu evler, kat saysyla çarpldnda 2 binin üzerinde haneye tekabül ediyor. Dolaysyla bu hane says da 10 bin insann orada yaamn sürdüü ve planlanan ykmn gerçeklemesi durumunda bu 10 bin yurttan yerinden edilmesi anlamna geliyor.

MECLSE SORU ÖNERGES

Bu balamda;

1.)Fiskaya mahallelerinin riskli alan ilan edilebilmesi için, jeoloji ve inaat mühendislerinden yasa ve usule uygun ayrntl rapor alnm mdr?

2.) ehir Planclar Odas tarafndan Fiskaya mahallelerindeki yaplara ilikin, risk oluturup oluturmad yönünde hazrlanm bir rapor var mdr?

3.)Fiskaya mahalleleri, UNESCO Dünya Miras Listesi snrlar içerisinde yer almasna ramen riskli alan ilan edilmesi karar, Türkiyenin onaylad Dünya Kültürel ve Doal Mirasnn Korunmasna Dair Sözleme ye aykr deil midir?

4.)Belediye tarafndan yaplan maddi gözlemlerin çevre ve ehircilik Bakanlna gönderildii ve Bakanlar Kurulunun söz konusu gözlem raporu üzerinden kamulatrma karar ald bilgisi doru mudur?

5.)Fiskaya mahallelerinde yaplan ykm ve imar deiiklilerinde halkn rzas alnm mdr?

6.)Fiskaya mahallelerinde yaayan yaklak 10 bin mahalle sakini yaamlarna nerede devam edecektir?

7.)Geçim kaynaklar tarm, hayvanclk ve Hevsel Bahçelerinde yetitirdikleri sebze ve meyveleri satarak salayan yüzlerce aile; barnma ve geçimlik yaamlarn nasl sürdürecekler?

Ana Sayfaya Git