Fiyatını yüksek bulunca kendisi drone üretti

Siirt'te bir üniversite öğrencisi, satın almak istediği "drone"un fiyatının yüksek olması üzerine, arkadaşlarının desteğiyle insansız hava aracı yaptı.Üniversite öğrencisi Özlük: "Fiyatlarını çok pahalı buldum ve kendim yapmak istedim"

Haberler 05.06.2017 - 03:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte üniversite örencisi Ferman Özlük, satn almak istedii droneun fiyatnn yüksek olmas üzerine, okuldaki arkadalarnn desteiyle insansz hava arac yapt.

Siirt Üniversitesi (SÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (TBMYO) Elektrik ve Enerji Teknolojisi Bölümü örencisi Özlük, gittii alveri merkezinde almak istedii insansz hava aracnn fiyatnn 8 bin lira olduunu gördü. Fiyat yüksek bulan Özlük, bunun üzerine Sistem Analizi ve Tasarm dersinde verilen proje ödevinde drone yapmaya karar verdi. Özlük, satn ald parçalarla istedii özelliklere sahip hava aracn arkadalarnn desteiyle 700 liraya mal etti.

Özlük, AA muhabirine, teknolojik araçlara ilgi duyduunu ve bu nedenle elektrikle ve enerjiyle ilgili bölümde eitim gördüünü söyledi.

lgi duyduu araçlardan birinin drone olduunu ifade eden Özlük, Alveri merkezlerini dolarken drone fiyatn çok pahal buldum ve kendim cihaz yapmaya karar verdim. dedi.

Hocasnn Sistem Analizi ve Tasarm dersinde proje ödevi verdiini anlatan Özlük,

Arkadalarmla drone yapmak için para topladk. Hangi parçalar lazmsa aratrdk. Kumanda, motor ve dier parçalar tek tek inceleyip sipari ettik. Okula getirip birletirdik. Sürücüsüyle ilgili baz özellikleri de aratrarak çözdük. Gittiim alveri merkezlerinde drone fiyatlar 7-8 bin lira civarndayd. Kendi hava aracmz ise yaklak 700 liraya mal ettik.

Drone için bir kamera da aldklarn dile getiren Özlük, görüntüleri kablosuz a araclyla cep telefonlarna aktardklarn söyledi.

100 metre yükseklie kadar çkabilen drone ile istedikleri görüntüleri elde edebildiklerini ifade eden Özlük, Cihaz kumandayla görüntüyü ise telefonla yönetiyoruz. Drone fiyatlarn daha aalara çekmek için bununla ilgili çalmalarmz sürdüreceiz. u anda uygun fiyata çok iyi cihaz üretebiliyoruz. diye konutu.

- Deneme uçular baaryla sonuçland

TBMYO Elektrik ve Enerji Teknolojisi Bölümü Bakan Mehmet Recep Minaz da örencilere verdikleri proje ödeviyle yaplan insansz hava aracnn ilk uçularnn baaryla sonuçlandn söyledi.

nsansz hava araçlarnn piyasada oldukça pahal olduunu belirten Minaz, öyle devam etti:

Arkadalarmz ödev olarak drone yapmak istedi ve biz de kabul ettik. Piyasadaki cihazlar oldukça pahaldr. Örencilerimiz parçalar ayr ayr almak suretiyle kendi cihazlarn üretti. Droneun deneme uçularn yaptk ve oldukça güzel görüntüler elde ettik. Bu görüntüler telefona aktarlyor. Bu proje gayet iyi düünülmü ve ucuza mal edilmi bir proje. Örencilerimizi tebrik ediyorum.

Ana Sayfaya Git