Fotokapana yansıyanlar

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce, Türkiye'de yaşayan yaban hayvanları 2 bin 328 fotokapanla doğal ortamlarında görüntüleniyor.

Haberler 03.03.2020 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanl Doa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüü ekipleri, ülke genelindeki ormanlara yerletirdii 2 bin 328 fotokapanla bozay, kurt, vaak, pars, kzl geyik, karaca gibi hayvanlar doal ortamlarnda görüntüleyerek kayt altna ald.

Gelien teknolojiyle birlikte kullanlan yöntemler yaban hayatyla ilgili daha kesin veriler elde etme imkan sunuyor.

Yaban hayatn gözlemede canllarn hareketini alglayarak çekim yapabilen fotokapanlarla gerçekletirilen çalmalar, insan faktörünün çalma sahasna etkisini mümkün olduunca aza indiriyor.

nsan etkisinin azaltld çalmalar yaban hayvanlarnn davranlar üzerinde daha salkl veri alnmasna olanak salyor.

Söz konusu kapanlar ayrca aratrmaclara, türlerin net tanmlanabilmesi, kaytlara ait tarih, saat ve konum gibi bilgilerin kesin olarak bilinmesi, çallmas zor ormanlk alanlarda izleme yaplmas ve ayn tür içinde farkl desenlere sahip hayvanlarn tespiti gibi faaliyetler yürütmesine imkan veriyor.

Yaban hayatn takip etmek amacyla kurulan fotokapanlar, bölgelerin zengin yaban hayat varl ile doal yaamdan ilginç anlarn kaydedilmesinin de önünü açyor.

Ülke genelinde uzmanlarn yapt çalmalar sonucu belirlenen bölgelere yerletirilen 2 bin 328 fotokapanla, bozay, kurt, vaak, pars, kzl geyik, karaca gibi türler izlendi. Görüntüler, Türkiyenin yaban hayat zenginliini de ortaya koydu.

- Uydu vericili takip türlerin koruma çalmalarna yön veriyor

Yaban hayvanlarnn gözlenmesinde kullanlan uydu vericili tasmalar ise söz konusu canllarn yaam, üreme ve konaklama alanlarnn tespit edilmesi ve göç yollarnn belirlenmesi maksadyla kullanlyor.

Hayvanlar doal yaam ortamlarnda izlemeye imkan salayan bu cihazlardan alnan veriler, türlere ilikin yaplacak koruma çalmalarna yön veriyor.

Bakanlk tarafndan üretme istasyonlarnda üretilen, rehabilitasyon merkezlerinde tedavi edilerek doal yaam alanlarna braklanlar ile doal yaam alanlarnda yakalanan yaban hayvanlarnn hayatta kalma oranlar ve yayl alanlarnn bilimsel olarak tespit edilmesinde de uydu vericili ya da GPSli tasmalar kullanlyor.

Bugüne kadar ah kartal, bozkr kartal, tepeli pelikan, turna, bozay, alageyik, yaban keçisi ve yaban koyunu türleri uydu vericili tasmalarla aktif olarak izlendi.

Ana Sayfaya Git