Futbolcu Naki'nin beraat gerekçesi

TÜRKİYE 2'nci Ligi'nde mücadele eden Amedspor futbolcusu Deniz Naki'yi, terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasında beraat ettiren mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.

Haberler 04.02.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal medya hesaplarnda Terör örgütü propagandas yapt iddiasyla hakknda 5 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açlan Amedspor futbolcusu Deniz Nakiyi beraat ettiren Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararn açklad. Kararda, yasalar ve uluslararas sözlemelerle teminat altna alnan ifade özgürlüünün, terörle mücadele kapsamnda en çok müdahale ve snrlamaya maruz kalan temel haklardan olduunu belirten mahkeme, Terörle Mücadele Kanununda geçen propaganda yasann bu duruma örnek tekil etttii ifade edildi.

TERÖRLE MÜCADELE DE BR HUKUK REJMDR

Avrupa nsan Haklar Mahkemesine göre kiinin hakk ile toplumun çkarlar, özellikle kiinin temel ifade özgürlüü hakk ve demokratik toplumun terör örgütlerinin faaliyetlerine kar kendini korumaya ilikin meru hakk arasnda bir denge kurulmas ihtiyacn beraberinde getirdii belirtilen kararda u ifadelere yer verildi:

Terörle mücadele kendine özgü bir takm zorluklar barndrdndan, devletlerin bu mücadelede daha geni bir takdir marjna sahip olduu kabul edilmekle birlikte, terörle mücadele de bir hukuk rejimidir. Uluslararas hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerin ihmal edilebilecei bir alan deildir. fade özgürlüü memnuniyetle karlanan, zararsz veya önemsiz saylan, insanlarn kaytsz kalaca bilgi ve fikirler için deil, ayn zamanda demokratik toplumu ekillendiren çoulculuun, hogörünün ve geni fikirliliin doasnda bulunan bir gereklilik olarak saldrgan, ok eden, rahatszlk veren ya da ayrlk yaratabilen fikirler için de uygulanabilmelidir.

Nakinin paylamlarnn, örgütün iddet veya tehdit içeren yöntemlerini meru gösterecek veya övecek veya tevik edecek nitelikte olmadn belirten mahkeme, bu nedenle beraat karar verildiini kaydetti.

BR CUMHURYET SAVCISI BERAAT KARARINA TRAZ ETT

Gerekçeli kararn açklanmasnn ardndan, Diyarbakrda bulunan bir Cumhuriyet Savcs, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine istinaf bavurusu yaparak, Nakinin beraatine itiraz etti. tiraz dilekçesinde, sann sosyal medya hesabnda terör örgütünün iddet ve tehdit içeren yöntemlerini meru gösteren, bunlar öven, tevik eden propaganda niteliinde paylamlar olduunu belirten savc, mahkemenin sank hakknda beraat karar vermesinin yasaya aykr olduunu, bu nedenle kararn bozulmasn talep etti.

Ana Sayfaya Git