Gaye üzüm yemekse!

Kayapınar ilçesinde "cami" yapımı için belirlenen alanların farklı amaçla kullanılmasına yönelik Büyükşehir belediyesi'nin imar değişikliğinin yankıları sürerken, "gaye üzüm yemekse, camii için başka alanlar" belirlensin açıklaması geldi.

Haberler 15.07.2019 - 01:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Büyükehir Belediyesinin Kayapnar ilçesinde cami yapm için belirlenen alanlarn farkl amaçlarla kullanm amacyla imar plann deitirmesine yönelik karar, yargya tand. l valilii tarafndan yürütmenin durdurulmas istenilirken, Belediye Meclis üyeleri ile STK temsilcileri karara dair karlkl açklamalarla, boyut kazandrd.

AK Parti Meclis Grup Sözcüsü Muhammed Akar Dertleri yeil alansa, buna itirazlar varsa, yeil alanlar koruyalm, baka yerleri ibadethane yeri olarak belirlesinler, biz de destek olalm. Bunu da kabul etmiyorlar. Bunlarn amaçlar yeil alan korumak deil dedi.

Cihannüma Diyarbakr l Bakan Frat Ar, Mustazaflar Cemiyetinden Üzeyir Yuva sistematik bir müdahaledir dedi.

Öte yandan, Büyükehir Belediyesi yazl açklamada bulundu. Alnan kararla, mevcut kabas bitmi camilerin etrafnn yeillendirilmesi, ilgili parsellerde camiler dnda bulunan alanlarn yeil alana/park alanlarna dönütürülmesi planlanmtr. Bu planlama, ilgili parsellerde yürütülen saha çalmas ve yerinde tespit sonucu düzenlenmi ve daha sonra meclis gündemine getirilmitir

HDPli Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin Kayapnar ilçesinde cami yapm için belirlenen alanlarn farkl amaçlarla kullanm amacyla imar plann deitirmesine tepkiler devam ediyor.

Diyarbakr Büyükehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Muhammed Akar, Kayapnarn kentin en çok gelien bölgesi ve ibadet alanna ihtiyaç duyulan ilçesi olduunu söyledi.

AK Parti Grubu olarak, kentin ihtiyaçlarnn giderilmesi amacyla mücadele verdiklerini ancak HDPnin bu konuda ehrin ihtiyaçlar ve bölge insannn deerlerini dikkate almayarak ideolojik belediyecilik yaptn savunan Akar, 2014te AK Parti meclis üyeleri olarak ibadethane için imar düzenlenmesinde yer tahsis edilmesi gerektiini bildirdiklerini ancak düzenlemede buna yer verilmediini dile getirdi.

Görevlendirme yaplan dönemde bunu bir daha gündeme getirdiklerini kaydeden Akar, öyle dedi: Bu kararlarndan vazgeçsinler. Dertleri yeil alansa, buna itirazlar varsa, yeil alanlar koruyalm, baka yerleri ibadethane yeri olarak belirlesinler, biz de destek olalm. Bunu da kabul etmiyorlar. Bunlarn amaçlar yeil alan korumak deil. deolojik belediyecilik yapyorlar. Amaçlar bu ehre hizmet etmek ve sorunlarn çözmek deil. HDPye oy verenler de onlarn bu kararndan rahatsz. ki gündür bizi aryorlar. HDP Grubuna çarda bulunuyorum, gelsinler beraber çalalm, bu ehir için güzel eyler yapalm. Biz hem AK Partiye hem de baka partiye oy veren her kesimin talepleri dorultusunda çalarak bu yanltan dönmeleri için çaba içindeyiz.

- nallah belediye bu kararndan geri döner

Eski Diyarbakr Büyükehir Belediyesi ve Yeniehir Belediyesi Meclis Üyesi Muharrem Mermut da Kürt halk Müslümandr, dindardr. Namusu, dini için mücadele eden bir topluluktur fakat üzülerek söylemek durumundaym. HDP zihniyeti, Kürt halkn bu hassasiyetlerinden uzaklatrp laik, seküler bir topluma dönümesini istiyor çünkü büyük Orta Dou projesinde Kürtlerin bir zihniyette kullandrlmas için bu dini hassasiyetlerden uzaklatrlmas gerekiyor. Onlar da buna zemin hazrlyorlar. Toplum bununla yüzletii zaman sonuçlar çok kötü olacak günler önümüzdedir.

- Camilere dokunmamalar gerekiyor

Cihannüma Dayanma ve birlii Platformu Dernei (Cihannüma) Diyarbakr l Bakan Frat Ar ise kararn masum olmadn, bilinçli eklide alndn iddia ederek unlar kaydetti: Yemek yemek gibi, su içmek gibi insanlarn inançlarn yaama haklar vardr. slamda baz ibadetlerin toplu yaplmas farzdr. Bunun için de ibadet alanlarnn olmas gerekir. badet alanlar da camilerimizdir. Camilerin olmad yerde, cuma namazlarmz, bayram namazlarmz eda edebileceimiz alanlarmz olmaz. Yan bamzda binlerce konut var ama cami yok. Bir ihtiyaca binaen cami yerleri tahsis edildi. Belediyenin ald karar, hukuka ve toplumsal ihtiyaca aykrdr. Camilere dokunmamalar gerekiyor.

- Camiye gitmek için kilometrelerce yol yürüyorlar

Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakr ubesi Yönetim Kurulu üyesi Üzeyir Yuva da Kayapnar bölgesi çok geni alana kurulu olduundan, ilçede çok sayda camiye ihtiyaç duyulduunu söyledi. lçede yeni camilere de ihtiyaç olduuna iaret eden Yuva, Camiye gitmek için kilometrelerce yol yürüyorlar. nsanlar ramazanda teravih ve dier vakit namazlarn cami olmad için evde tek bana klmak zorunda kald. Orada mevcut olandan çok daha fazla ibadethaneye ihtiyaç var. Bunun yaplmas lazmken görüyoruz ki mevcut camilere bile tahammülsüzlük var. Camilere kar yaplan tahammülsüzlüü kabul etmiyoruz. dedi.

- Camilere ayrlan yerleri yeil alan yapt

lim Ahlak Kardelik ve Yardmlama Dernei (hvan-Der) Bakan Ali Sarhan, nüfus oranna göre cami yerlerinin tahsis edilmesi gerektiini söyledi.

Büyükehir belediyesinden açklama

HDPli belediyenin cami yapmn durduracak imar plan deiiklii

- Diyarbakr Büyükehir Belediyesi:

- Alnan kararla, mevcut kabas bitmi camilerin etrafnn yeillendirilmesi, ilgili parsellerde camiler dnda bulunan alanlarn yeil alana/park alanlarna dönütürülmesi planlanmtr. Bu planlama, ilgili parsellerde yürütülen saha çalmas ve yerinde tespit sonucu düzenlenmi ve daha sonra meclis gündemine getirilmitir

HDPli Diyarbakr Büyükehir Belediyesince Kayapnar ilçesinde cami yapm için belirlenen alanlarn imar plan deiiklii kararna ilikin açklama yapld.

Belediyenin resmi internet sitesinde yaymlanan açklamada, Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin herhangi bir yerde cami ykmak gibi kararnn olmad belirtildi.

Belediyecilik anlaylarnda cami ykma kültürü olmad aktarlan açklamada, u ifadelere yer verildi:

Alnan meclis kararlarnda, cami ykmna ilikin tek bir ima dahi bulunmamakta ve ilgili alanlarda mevcut kabas bitmi cami inaatlarnn yklmasna yönelik bir çalma veya planlama bulunmamaktadr. Alnan kararla, mevcut kabas bitmi camilerin etrafnn yeillendirilmesi, ilgili parsellerde camiler dnda bulunan alanlarn yeil alana/park alanlarna dönütürülmesi planlanmtr. Bu planlama, ilgili parsellerde yürütülen saha çalmas ve yerinde tespit sonucu düzenlenmi ve daha sonra meclis gündemine getirilmitir. Yaplan plan deiiklii herhangi bir biçimde bir caminin yklmas sonucunu dourmamaktadr.

- Valilikten yürütmeyi durdurma talebi

çileri Bakanlnca görevlendirme yaplan dönemde Diyarbakr Büyükehir Belediyesince merkez Kayapnar ilçesindeki 5 alan, imar plannda cami inaat için belirlenmiti. 31 Mart Mahalli dareler Genel Seçimlerinin ardndan göreve gelen HDPli belediye yönetimince, imar plannda park ve dini tesis alanyken sadece park alan olmas amacyla hazrlanan nazm imar plannda deiiklik yaplmas için 21 Haziranda belediye meclisi karar alnmt. Valilik, Büyükehir Belediye Meclisinin bu kararnn mevzuata aykr olduu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmas talebiyle Diyarbakr Nöbetçi dare Mahkemesine bavurmutu.

Ana Sayfaya Git