Gazetecilik kültürü dijitale aktarılmalı!

Duran "Gazetelerin ayakta kalması gerektiğini, gazetecilik kültürünü internet medyasına aktarmalılar diye düşünüyoruz"

Haberler 18.11.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Basn lan Kurumu (BK) Genel Müdürü Rdvan Duran, gazetelerin ayakta kalmas gerektiini belirterek, Gazetecilik kültürünü internet medyasna aktarmallar diye düünüyoruz. dedi.

BK tarafndan Diyarbakrda bir otelde Bölge Basn Bulumas toplants yapld.

Diyarbakrn yan sra Mardin, Batman, Siirt, rnak, Mu ve Bingölden yaklak 70 yerel ve ulusal basn temsilcisinin katlmyla bir otelde düzenlenen toplantda konuan BK Genel Müdürü Duran, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn birçok sektörde olduu gibi gazetecilikte de farkl etkileimlerinin olduunu ifade etti.

Özellikle dijital ve internet dünyasnn hayatmza daha fazla girdiini, hayatmzda daha baskn olduunu yaadk. Akll telefon veya tablet bilgisayar kullanmayan belli ya grubunun üzerindeki insanlarn bile artk brakn gazetelerini telefon veya tabletten okumay, alveri yaptklarn bile gördük. diyen Duran, salgnn etkisiyle böyle bir deiim yaandn aktard.

Duran, bu süreçte gazetecilerin ciddi tiraj kayplar yaadn dile getirerek, öyle konutu:

BK olarak ciddi önlemler aldk. Sektörün ayakta kalabilmesi, bu ii en hafif zayiatla atlatabilmesi için gazetelerimizi rahatlatan bir dizi önlem aldk ve bu önlemlerin bir ksm pandeminin de etkileri sürdüü için devam ediyor. Tirajlarn ne zaman, ne kadar sürede toparlanabileceini bilmiyoruz. Dolaysyla bunlar hep birlikte istiare edeceiz. Bizim de tirajlar artrmayla ilgili birtakm çalmalar yapmamz gerekiyor. Bu ekliyle devam etmesi doru deil.

GAZETELERN AYAKTA KALMASI GEREKTN DÜÜNÜYORUZ

Bu dönemde kurum olarak 50nin üzerinde ilde dijitalleme, internet medyasn gelitirme eitimleri verdiklerini anmsatan Duran, bu eitimlerin devam ettiini söyledi.

Duran, Dünya deiiyor, artk hzl bir deiim var. Biz de buna adapte olmalyz. Bu bizim önümüzde bir kriz olarak görülüyor. Pandemi öncesinde gazetelerdeki reklam kaybnn yüzde 30dan fazla olduunu biliyoruz ama internet medyasnda tam aksine yüzde 10un üzerinde art var. dedi.

Birçok ilde yaptklar görümelerde internet medyas tepkisinin olduuna iaret eden Duran, sözlerini öyle sürdürdü:

Eline laptop alan, iki ajansa abone olan oturup evinden çok rahat bir ekilde bu ii yapabiliyor. Bir iki tehdit, antajla beraber hatta farkl kazançlar bile elde edebiliyorlar. Biz bunlar gayriahlaki olarak görüyoruz ama bunlara kzacamza kendi internet sayfalarmzla ilgili birtakm çalmalar yapabiliriz, kimse bizim elimizi tutmuyor. Kendi internet sayfalarmz gelitirdiimizde, bir editör bir, iki muhabirle sahada daha aktif olduumuzda internet medyamzn tirajn artrmamzn önünde herhangi bir engel yok. Ayn reklamlar bizler de alabiliriz. Bu gerçei yadsmamamz gerekiyor yoksa sektör çok ciddi anlamda yoku aa gidiyor. Hep beraber bunun farkndayz. Biz gazetelerin ayakta kalmas gerektiini düünüyoruz. Gazetecilik kültürünü internet medyasna aktarmallar diye düünüyoruz.

YALAN HABER KRLLNDEN çOK RAHATSIZIZ

nternet medyasndaki tiraj, onlarn tabiriyle tklanma çok önemli. Doru haber, yanl haber önemli deil, hemen haberi giriveriyorlar ve o haber ne kadar tiraj alyorsa onlar için bu önemli. Bu yalan haber kirliliinden çok rahatszz. Bu yalan haberi bastracak olan doru haber de gazetecilik üzerinden gelecek. Bu ii çok profesyonelce yapan internet siteleri var. Asla onlara en ufak bir sözüm yok. ifadelerini kullanan Duran, yerel basnn ehirlerin klcal damar olduunu belirtti.

Rdvan Duran, yerel basnn yerel demokrasinin ana unsurlarndan olduunu dile getirerek, Varlnz o ülkenin, o ehrin demokrasisi için çok önemli. Bizler de bu bilinç ve bu ruhu yaatabilmek için elimizden geleni yapacaz. eklinde konutu.

Toplant daha sonra katlmclarn sorun ve taleplerinin görüülmesiyle devam etti.

Toplantya, BK Genel Müdür Yardmcs Cavit Erklnç, lan Müdürü dris Armaan çam, Bilgi Teknolojileri Müdürü Ömer Faruk Kaya, nsan Kaynaklar Müdürü Engin Öztürk ve BK Diyarbakr ube Müdürü Osman Baemez, Gazetemizin Genel Yayn Yönetmeni Ömer Büyüktimur ile Yaz leri Müdürü aban Ylmaz da katld.

Ana Sayfaya Git