Geleceğin El-Cezeri'leri Diyarbakır'da yetişiyor

Diyarbakır Dicle Üniversitesince (DÜ) "2. Uluslararası IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) Robot Yarışması" düzenlendi.

Haberler 27.04.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DÜ Mühendislik Fakültesinde Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü örenci kolu tarafndan gerçekletirilen yarmaya inovatif, top atan, çizgi izleyen, labirent, sumo, çöp toplayan, mini sumo ve serbest kategorilerinde ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite ve bireysel katlm oldu. Dicle Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisi Bölümü Öretim Görevlisi Serdar Güneli, ilk robotun Diyarbakrda çktn kaydederek bu örencilerin gelecein El-Cezerileri olduunu söyledi. Güneli, Gelecein teknolojisini örencilerimize kazandrmak için bir yarma düzenledik. Bugün kyasya yaracaklar, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite ve bireysel olarak hem özel hem de devlet okullar katlyor. Kazananlara madalya ve kupa vereceiz, daha sonra ise onlara sponsor olup eitim destei ve robotlar veriyoruz. Robot Diyarbakrda balad, hedefimiz dünya çapnda uluslararas yarmaya çevirmek. Bunlar kesinlikle gelecein El-Cezerileri onlarn gözündeki o lty baarmann verdii mutluluu ve soru sorulduunda en güzel cevaplar alabiliyorsunuz. Tamamen sponsor desteiyle biz bunlar gerçekletiriyoruz, sponsorlara çarmz örencilere destek versinler, kalknmaya yardmc olsunlar dedi.

8 kategoride yartlar

DÜ Elektrik ve Elektronik 4. snf örencisi Hüsami Yusuf, katlmclarn 8 kategori üzerinde yartklarn dile getirdi. Yusuf, Bu yl 2nsini düzenlediimiz yarmann adn El-Cezeri Robot Yarmas koymamzn sebebi ilk robotun Diyarbakrda oluu ve El-Cezeriye dayanm olmasndan dolay adn böyle koyduk. novatif, top atan, çizgi izleyen, labirent, sumo, çöp toplayan, mini sumo ve serbest kategori olmak üzere 8 kategorimiz var diye konutu.

Gelecein bilim adamlarn yetitirmek gurur verici

The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Yönetim Kurulu Bakan Frat Büyükbay ise gelecein bilim adamlarn yetitirmenin gurur verici olduunu aktard. Büyükbay, çok emek verdik, sponsor görümelerinde bulunarak bu yarmay hazrlamak için gecemizi gündüzümüze kattk. Burada gençlerin neler üretebildiini görmek ve belki de gelecein bilim adamlarn yetitirmemize vesile olmak bizim için onur ve gurur olur eklinde konutu.

Geçen senenin birincisi olan grupta bulunan ve bu yl tekrar yarmaya katlanlar arasnda bulunan Hürriyet lkokulu örencisi Yamur Kaya, ayda bir ehir yaptklarn, ayda gerekli olan enerji, hava ve su ihtiyaçlarnn giderilmesi için proje hazrladklarn vurgulayarak ayda yaam kefettiklerini söyledi.

4.0 sanayi endüstrisine bu çocuklarla girmeyi düünüyor

Robotik yarmada çocuklarn geliimini destekleyen sponsor i adam Medeni Dilek ise kendi firmasnda otomasyon ekibini bu çocuklarla oluturacan kaydederek 4.0 sanayi endüstrisine bu çocuklarla girmeyi düündüünü vurgulad. Dilek, Ben ilk defa bölgede robot yarmas gördüm, gençlerimize bir ans vermek istedik. adamlarna buradan sesleniyorum, bu tür etkinliklerde gençlerimize sahip çkp destek vermemiz lazm. çocuklar bir eylerin yapmasnn duygusunu ve mutluluunu yayorlar, bunlar yaptk deyince bana da mutluluk veriyorlar. Nitelikli eleman lazm oluyor bizim firmaya da, otomasyon örencileri olduklar için hocalaryla görütüm 2021de firmann otomasyonunu bu çocuklarla yapmay ve ie almay düünüyorum. çünkü ihtiyacmz olacak, 4.0 sanayi endüstrisini bu çocuklarla girmeyi düünüyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git