Geleçeğimiz kararıyor!

Türkiye'de giderek kullanımı yaygınlaşan uyuşturucu madde bağımlılığı, toplum için ciddi bir tehdit olmaya devam ediyor.

Haberler 04.02.2018 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uyuturucu illetinin tuzana düen gençlerin dile getirdii ortak tehlike, kötü arkada çevresi. Kötü arkada çevresiyle uyuturucu bataklna ilk adm attklarn belirten uyuturucu maduru R.K, Her geçen gün bu batakla biraz daha saplanarak hem ruhen hem de bedenen eridim. Tutunacak bir dal aradm. Ailemin beni sahiplenmesi ve tedavi merkezinin de yardmyla çok ükür kurtuldum. dedi.

Uyuturucu kulland 5 yl içinde 39 kiloya kadar dütüünü, braktktan sonra ise tekrar toparlandn belirten R.K, kendisini ziyaret eden HÜDA PAR Diyarbakr Gençlik Kollar heyetine uyuturucu kullanmna nasl baladnn ve kurtulma mücadelesinin ibretlik hikyesini anlatt.

Uyuturucu ile mücadelede toplumsal birliktelik gerekiyor

Ziyaret sonras deerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Diyarbakr l Gençlik Kollar Bakan Yardmcs Fuat Demir ise öyle konutu:

HÜDA PAR l Gençlik Kollar olarak Türkiyenin birçok yerinde uyuturucu ile mücadele kapsamnda geni çapl bir çalma yürütmekteyiz. Bu çalmalarmz içerisinde en önemli bulduumuz aamalardan biri de madde bamls gençlerle birebir temas kurup tedavi süreçlerine direkt olarak katk salamaktr. Sosyal duyarllk oluturma ve gençlerimizin madde bamllna kar daha uyank olmalar için sahada somut çalmalar yürütmeye devam ediyoruz. Gençlerimizin kurtulmas demek, geleceimizin kurtulmas demektir. Uyuturucu ile mücadelede toplumsal birliktelik gerekiyor. Herkes üzerine düen sorumluluu tekrar hatrlamal ve bu kapsamda yürüttüü çalmalara arlk vermelidir. eklinde konutu.

Madde bamls olduum dönemlerde ölüden farkszdm

Uyuturucu kullanmndan nasl kurtulduunu HÜDA PAR heyetine anlatan R.K, 5 yl önce yakn arkadalarnn araclyla alt madde bamllndan ancak 5 yl sonra, ailesinin çabalar ve çAMATEMdeki tedaviden sonra kurtulabildiini söyledi.

Uyuturucu kullanmna balad andan itibaren ailesiyle sorunlar yaadn dile getiren R.K, madde bamls olduu dönemlerde yaayan bir ölüden farksz olduunu söyleyerek, uyuturucu kullanmna nasl baladn ve nasl kurtulduunu öyle anlatt.

Arkada çevrem ve özentiyle uyuturucuya baladm. Bir sefer alaym bir ey olmaz diye baladm ama daha sonra baml hale gelerek sürekli kullanmaya baladm. Yanmdaki arkadalarn Güzeldir, hadi bir tane al deyip kandrmaya balyorlar. Yani ortamdaki arkadalarn altryor. lk hap kullandnda ve etkisi geçtiinde ho oluyor. Sonra da yava yava alyorsun. lk kullanma baladmda ücret almadlar. çünkü ilkinde al yut beraberiz diyorlar. Daha sonra senin yanndan gidiyorlar. Günler sonra canm çektiinde onlar köe banda görüyorsun, fakat artk bedava yok, satn almaya balyorsun. Hepsinin yerleri bellidir. Kim gidip istiyorsa küçük büyük fark etmeksizin herkese veriyorlar. 9 yandaki çocuklar bile alp kullanyor. çocuk bir kere bulatnda daha sonra her krize girdiinde gidip alyor.

Bizleri bu illete bulatranlar sadece parann peindeler

Halk arasnda Torbac olarak adlandrlan uyuturucu tacirlerine caydrc bir cezann verilmediini söyleyen R.K, Torbaclarn tamam 25-30 yalarndadr. Polis onlar uzaktan gördüü halde sadece gidip üstünü aryor. Üstünde bir ey yoksa brakyor. Yani herhangi bir cezai müeyyide uygulanmyor. Lise, ortaokul ve ergen yataki bayanlar da uyuturucu kullanyor, ama onlar satc deiller. Bizleri bu illete bulatranlar sadece parann peindeler. lk olarak bize verilen madde 20 TLlik. Daha sonra ise 50 TLlik uyuturucu veriyorlar. Eroin ve kristal Bu iki madde de kriz getiriyor. lkinde içen kiinin keyfi yerinde olur ama daha sonra her kes ona düman gibi görünür. Biri ona nasihat verdiinde düman gibi görür. Eve gitmek istemiyor, çok yalan söylüyor, hrszlk yapyor. Buna benzer birçok olumsuz tavrlar ortaya çkyor. Bu tür durumlarda onun aklna Allah, slam, Kuran gelmiyor. Sadece madde geliyor. ifadelerini kulland.

Uyuturucu ortadan kalkarsa çok iyi olur

Uyuturucu krizine girip intihar eden birçok kiiyi gördüünü söyleyen R.K, Uyuturucu ortadan kalkarsa çok iyi olur. Bu millet kurtulur. ahsen benim öldüüm çok gün oldu. O maddeyi kullanp çok bayldm gün oldu, intihar oldu, evden uzaklama oldu. Ne olduysa o madde yüzünden oldu. Benim yakn arkadalarmdan da bu illete bulaan çok oldu. Eroin krizine girip intihar eden çok kii gördüm. Kendini trenin altna atan, farkl ekillerde intihar edenler gördüm. Ölen birini gördüümde bende de pimanlk oldu ama kriz geldiinde yine o maddeyi kullanma ihtiyac duydum. Madde bamls olan genç, akrabalar tarafndan sevgiyle karlanmyor. Madde bamls genç okul okumaz, ie gitmez. dedi.

Uyuturucuyu brakmak asla imknsz deildir

Bamlyken ailesiyle arasnn kötü olduunu ama bu illeti braktnda ailesiyle tekrar arasnn düzeldiini sözlerine ekleyen R.K, sözlerini öyle sürdürdü:

Madde bamls gencin ellerinden tutun. Onu tedavi etseniz kurtulabilir. Ama tedavi gördükten sonra dar çktnda tekrar içmeye gidebilir. Bundan dolay onu serbest brakmayn. Ta ki kafada bitirmesi gerekiyor. Ben dört defa tedavi gördüm. Bu son tedavide braktm. Brakmak asla imknsz deildir. Bu tür madde bamls gençlere tedavi arttr. Benim ailem, üzerimde çok durdu. lk aylarda nereye gittiimi bilmiyorlard. Sürekli soruyorlard ama ben her defasnda geçitiriyordum. Zaten ben de brakmann peinde idim. Braktktan sonra ailem ile ilikilerim düzeldi, güzelleti. Madde kullandm zaman ile imdiki arasnda dalar kadar fark var. Kullandm zamanlarda babam bana dümand, annem dümand. Ama imdi her ikisinin de gözünde çok masum, çok güzel görünüyorum. Uyuturucu kullandm zamanlarda yeri geldiinde babamdan para çalyordum, cüzdann bile götürüyordum. Ama onun ruhu bile duymuyordu. Fakat imdi bana 10 TL verdiinde onu bile almyorum. çünkü o maddeye bir daha bulamak istemiyorum.

Zorla tedaviye götürmek çare deildir

Daha önceleri gece yarsndan sonra eve gelirken tedaviden sonra akamlar saat 17.00de evde olduunu belirten R.K, Uyuturucu illeti ile bouan arkadalarm gördüümde onlara, siz de brakn, gelin bu huzurlu hayat yaayn dediimde onlar bana ters ters bakyorlar. Bundan dolay yanlarna gitmek istemiyorum. imdi madde onlara güzel geliyor. Ben onlar anlyorum. Zorla tedaviye götürmek çare deildir. Sadece birazck konusan geri gelebilirler. Ben, yaklak 5 senedir kullanyordum ama ailem bundan habersizdi. Ailem örendiinde keke bize ilk baladnda söyleseydin tedavisi daha kolay olurdu dediler. çünkü bu bir bamllktr, hastalk gibi deildir. Dütüünde bir kii elinden tutmazsa artk zor kalkarsn. dedi.

Torbaclarn birçou uyuturucu kullanmyor

Torbaclarn çok iyi korunduunu ve kendilerine bir ey demenin mümkün olmadn belirten R.K, onlardan bazlar ise silahl olduunu söyledi.

RK, Seni madde bamllna düüren torbacnn yanna bir dahaki sefer gittiinde, sanki seni daha önce hiç görmemi gibi davranyor. Torbaclarn birçou uyuturucu kullanmyor. Torbaclar bazen deiiyor. Genci var, yals var, hanm bile var. Düünsenize çingene kadnlar bile eroin satyor. Onlar için sabah akam fark etmez. Gece yarsna kadar da satyorlar. Günde aa yukar 5 bin TL para kazanyorlar. Yani günde bin ya da 2 bin tane hap satyorlar. dedi.

çAMATEM gibi tedavi merkezleri de yetersiz kalyor

Buradan ailelere çarda bulunuyorum diyen R.K, konumasna öyle devam etti: Bir aile, çocuunun madde bamllna bulatn örendiinde onunla iyi geçinsin. Onunla sert deil yumuak konusun. Onu terslemeden seni bu illetten kurtaracaz desinler. Daha sonra tedavi etsinler. Tedaviden çktktan sonra onun bandan ayrlmasnlar. Bir hafta, bir ay, babas kendisiyle gezdirsin. Zaten 2-3 ay kullanmadnda bir daha içmez. çünkü aklndan gider. Kullanmadktan sonra çok rahattr. çAMATEM gibi tedavi merkezleri de yetersiz kalyor. çünkü bu tedavi merkezine sadece 9 kii girebiliyor. Keke daha fazla olsayd. çAMATEMde verilen eitimler insann zihnindeki birçok olumsuzluu gideriyor. Orada krizi kesen bir hap veriliyor. Bir ay boyunca çAMATEM de kalndnda yüzde 50 orannda madde bamll giderilebiliyor.

Yeter ki istesinler bir ay içerisinde hepsi biter

Son olarak devlete seslenen R.K, Eer devlet bir ay boyunca mücadele etse eminim ki sokakta hiçbir madde bamls genç kalmaz ya da satclar yok olur. Diyarbakr tertemiz edebilirler. Yeter ki istesinler. Bir ay içerisinde hepsi biter. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git