Geleneklerimizle hiç örtüşmüyor

Bazı belediyeler tarafından"Ramazan Şenlikleri" adı altında düzenlenen etkinliklerin halkın değerleriyle uyuşmadığını belirten İttihadul Ulema Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, söz konusu etkinliklerin derhal durdurulması gerektiğini vurguladı.

Haberler 29.05.2018 - 09:38 Son Güncelleme : 29.05.2018 - 13:54

Baz belediyeler tarafndan Ramazan enlikleri ad altnda düzenlenen etkinliklerin halkn deerleriyle, inancyla uyumadn belirten ttihadul Ulema Genel Bakan Yardmcs Mehmet enlik, söz konusu etkinliklerin halkn inancyla alay etmek olduunu ve elenceli etkinliklerin düzenlenmemesi gerektiini ifade etti.

Geçtiimiz günlerde rnak’n Cizre Belediyesi tarafndan halkn deerleriyle uyumayan Ramazan enlikleri ad altnda düzenlenen arkl, palyaçolu ve davullu zurnal gösterilere tepkiler gelmeye devam ediyor. Son olarak Kültür ve Turizm Bakanlnn Diyar- Huzur etkinliinde ihaliyelerin, zikirlerin karnl, erkekli, çocuklu, kzl karma bir ekilde yaplmasna dair oluan tepkiler de sürüyor.

Ramazan’n manevi iklimine helal getirmek için bu tür elenceli programlarn bilinçli yapldna dikkat çeken Molla Mehmet enlik, bu tür etkinliklerin Müslümanlarn dikkatlerini datmas ve baka mecralara çekilmesi için tertiplendiini söyledi.

slam’da Ramazan ay ibadet ve Kur’an aydr

Ramazan aynn ibadet ay olduunu ve bu ekilde geçirilmesi gerektiini ifade eden enlik, Ramazan etkinlii diye bir ey yoktur. slam’da Ramazan ay ibadet ve Kur’an aydr. tikâf aydr. Rabbiyle günahlar balamas için bir muhasebe aydr. Bu muhasebe aynda slam’n ahlakna, adabna uymayan etkinliklerin düzenlenmesi slam’a aykrdr. Hatta Müslümanlarn bu aydaki ibadet etmesini engellemektedir. Bu ayda baka zamanda daha fazla ibadete yönelip, Kur’an ile hair neir olmalar gerekir. Kur’an’ anlamak için hem okumalar hem de okutmalar lazm. Ramazan’n en güzel etkinlii mukabeledir. Karlkl Kur’an- Kerim’i birbirlerine okuma ve dinlemeleridir. Sonra camilerde itikâfa çekilip ibadete yönelmektir. Yoksa meydanlarda ahlaki olmayan birtakm dansözleri getirilip slam’n ahlakna uyman eyleri yaparken bunun adna ise ’Ramazan enlikleri’ koymak Ramazan ahlakn da ortadan kaldrmak ve sulandrmak demektir. Biz kesinlikle buna karyz. dedi.

Bu etkinliklerle adeta Müslümanlarla dalga geçip, alay ediyorlar

Belediye yöneticilerine düzenlenen etkinliklerle ilgili tepki gösteren enlik, söz konusu etkinliklerin Müslümanlarn deerleriyle alay etmek olduunu vurgulayarak, konumasna öyle devam etti:

Hele Müslüman geçinen birileri eer bunu tevik ediyor, Müslüman belediyeler, yönetimler bunu yapyorlarsa burada bir yanllk var demektir. Büyük bir hata vardr ve bundan dönülmesi lazm. Geçmiteki belediyelerin slam’i anlaylar bu dur diyorduk. Ramazan aynda herkes azlarn balamken, oruç tutarken, ibadet ederken bunlar arkc getiriyorlar ve buna ‘Ramazan enlii’ adn koyuyorlar ki bu enliklere etkinlilere katlanlarn büyük ekseriyeti oruç tutmayanlardr. Oruçlu bir insan onlarn neyini izleyecek ki zevk alsn. Bunlar Müslümanlarn dikkatlerini datmak, Ramazan’dan soutmak, baka mecralara çekmek için bu gibi etkinlikleri yapmakla adeta Müslümanlarla dalga geçip, alay ediyorlar.

Bunun adna hiçbir ekilde ’Ramazan Etkinlii’ koymasnlar

Ramazan enlikleri ad altnda düzenlenen programlarn derhal iptal edilmesi veya Müslümanlarn deerlerine uygun programlarn düzenlenmesi gerektiini vurgulan enlik, Kayyum olarak atananlardan bir iki kii bildiim kadaryla slami hassasiyeti olan kiilerdir. Eer bunu yapyorlarsa burada bir yanl vardr demektir. Bunun derhal durdurulmas gerekiyor. Herkesin teravi namazyla megul olduu srada, darda böyle eylerin yaplmas çirkin bir harekettir. Müslümanlarn bu hassasiyetlerinin en yetkili makamlarca dile getirilmesi, gerekirse gidip oradakilere nasihat etmesi ve âlimlerin de bu konuda konumas lazm. Camilerde ve mescitler hatiplerin bu konular dile getirmeleri lazm. Bunun adna hiçbir ekilde ’Ramazan Etkinlii’ koymasnlar. eklinde konutu.

Birilerin inancyla, deerleriyle alay etmeye hiç kimsenin hakk yoktur

enlik son olarak unlar söyledi:

slam’la alakas olmayan Ermeni biri gelip Ramazan’da ilahisi seslendirecek. Ne hakk var buna Müslüman m kalmad. Böyle devam ederse slami camialarda infiallerin sebebiyet vermesine yol açabilir. Birileri gidip ’ne hakknz vardr, slam adna böyle eylerin yapyorsunuz?’ diye müdahale ederse o zaman belediye ne diyecek. Bu hak mdr Müslümanlar deerleriyle alay etmek dalga geçmek. Birilerin inancyla, deerleriyle alay etmeye hiç kimsenin hakk yoktur.

Ana Sayfaya Git