Geleneksel yöntemle tahin!

Çukurca'da geleneksel yöntemlerle hazırlanan tahin sofraları süslüyor

Haberler 11.09.2021 - 01:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hakkarinin çukurca ilçesinde yetitirilen susamn tarihi ta deirmenlerde öütülmesiyle yaplan tahin, zorlu bir süreç sonras tüketicilere sunuluyor.

Engebeli arazi ve yüksek dalarla çevrili olan, lman iklimi nedeniyle incir, nar, pirinç ve Trabzon hurmas gibi ürünlerin yetitii ilçede, ya bitkilerinden susam da çiftçiler için önemli gelir kaynaklar arasnda yer alyor.

Kaymakamlk ve belediyenin desteiyle 3 yl önce hayata geçirilen Zap Vadisi Projesi kapsamnda alm garantisi verilmesiyle susamn ekim alan artt.

çiftçiler için vazgeçilmez ürün olan ve ilkbaharda ekildikten sonra 4 ayda olgunlaan susamn geleneksel yöntemlerle hasadna baland.

Sabahn ilk klaryla tarlaya giden çiftçilerin birbirlerine yardm ederek oraklarla biçtii susam, kümeler halinde kurumaya braklyor. Yaklak 20 gün günete bekletildikten sonra sopalarla vurulan susam, bitkisinden ayklanyor.

Susam taneleri, elenip savrulmasyla yabanc maddelerden temizleniyor. Bir gece suda bekletilerek nemlenmesi salanan susam, daha sonra tuzlu suya konularak kabuklarndan ayrlyor.

Birkaç defa ykandktan sonra odun ateiyle yaklan ta frnlarda kavrulan susam, tekrar elenip ardndan suyla çalan tarihi ta deirmenlerde öütülerek tahine dönütürülüyor.

Bölgedeki çiftçilerin youn emei sonucu hiçbir makine kullanlmadan üretilen, doall ve lezzetiyle ilgi gören tahin, paketlenerek sata hazr hale getiriliyor.

TÜRKYENN HER TARAFINA GÖNDERYORUZ

Günde köyü sakinlerinden Behçet Demir, ilkbaharda ektikleri susam yardmlaarak ürettiklerini anlatt.

Hasat döneminde de susam el birliiyle biçtiklerini belirten Demir, Bu sene havalar çok scakt. Hemen hemen herkesin tarlas var. Kiminin 2, kiminin 3, kiminin 5 tarlas var. Özellikle hasat döneminde çok zorluk çekiyoruz. Hasat normaldi. Geçen seneye göre azd. Biçtikten sonra kurutuyoruz, temizliyoruz. Ondan sonra deirmene götürüyoruz. Türkiyenin her tarafna gönderiyoruz. ran, Irak ve baka ülkelere de satyoruz. diye konutu.

Semih Demir de susam mays, haziranda ektiklerini, eylülde de biçmeye baladklarn söyledi.

Köylüler olarak birbirlerine yardm ederek çaltklarn anlatan Demir, Hasat ettiimiz susam kurutuyoruz, sonra elekten geçiriyoruz. Deirmende tahin yapyoruz. Bize yetecek kadar kaldryoruz, kalan da satyoruz. Burann topraklar çok verimlidir, susam da organiktir. Organik olduu için tahini de çok güzel oluyor. çukurcann tahini çok mehurdur. ifadelerini kulland.

Mesut Yaar ise bu ürünün büyük emekler sonucu elde edildiini dile getirerek, çukurca tahininin güzel olmasnn sebebi, tamamen doal, organik olmas ve hiçbir katk maddesinin bulunmamas. Hiçbir aamada makine kullanlmyor. Tad da harika. Tahinimize, 2-3 yldr Kaymakamln verdii desteklerle ve büyük ehirlerdeki sempozyumlarda yaptmz tantmlarla yurt içi ve yurt dndan sipariler alyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git