Gelenekselden geleceğe toprak

Gelenekselden geleceğe toprak esaslı malzemelerden üretilen yapılı çevreler çalıştayı düzenlendi

Haberler 05.10.2021 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Ba Kökü ve Tula Atölyesinde Gelenekselden Gelecee Toprak Esasl Malzemelerden Üretilen Yapl çevreler çaltay düzenlendi. Alannda uzman akademisyenler, mimarlk, arkeoloji ve inaat mühendislii alannda eitim gören, farkl üniversitelerden lisans ve lisansüstü, yaklak 40 örencinin katlm salad çaltayn ana konusunu toprak esasl kerpiç ve tula malzemeler oluturdu. Yaplan çaltayda toprak esasl malzemelerin sürdürülebilirliinin öneminin toplumun her kesimiyle paylalmas hedeflendi.

TOPRAK ESASLI ÜRETM

Prof. Dr. Neslihan Dalklç, Prof. Dr. Bilge Ik, Prof. Dr. Ayhan Bekleyen, Doç. Dr. Aytaç Cokun, Mimar Özgül Öztürk ve aratrmac Mustafa Balabann konumac olarak katld çaltayn birinci günü Dicle Üniversitesi Ba Kökünde gerçekletirildi. Farkl üniversitelerden alannda uzman akademisyenler tarafndan bata Diyarbakr ve Güneydou Anadolu Bölgesi olmak üzere, kerpiç ve tula malzemenin geçmiten günümüze kullanm süreçleri ile günümüze kadar ulaan örnekleri incelenerek günümüzde üretimi ve çada yaplarda yap malzemesi olarak birçok alanda kullanlmas ele alnd.

çaltayn ikinci gününde On Gözlü Köprünün yannda yer alan Tula Atölyesinde gerçekletirildi. Tula yapm teknii konusunda uzman kerpiç ve tula ustalar tarafndan örnekler üzerinden katlmclara kerpiç ve tula malzemelerinin üretimi ve yapda kullanm uygulamal olarak öretildi.

TOPRAIN VE TULANIN EKL

Bu kapsamda ustalar tarafndan örencilere ve katlmclara, topran hazrlanmas, topraktan zararl maddelerin ayrtrlmas, hazr hale getirilen topran ve tulann ekillendirilmesi ekil verilmi tulann kurutulmas, kurutulmu tulann piirilmesi, tula üretimi bitimi ve ürünlerin hazrlanmas ilemleri aama aama uygulamal bir biçimde öretildi.

Uzman akademisyenler, mimarlk, arkeoloji ve inaat mühendislii alannda eitim gören, farkl üniversitelerden, çok sayda lisansüstü örencisi ile kerpiç ve tula yapm teknii konusunda uzman ustalarnn da katld çaltay, Kültür Varlklarn Koruma Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Neslihan Dalklç tarafndan katlmclara takdim edilen katlm belgeleriyle Tula Atölyesinde sona erdi.

Ana Sayfaya Git