Gelinciklerin görsel şöleni

Türkiye'de ilkbahar mevsiminde çoğu bölgede doğal olarak yetişen, şiir, efsane ve türkülere konu olan gelincik çiçeği, kırmızı görüntüsüyle Şanlıurfa'daki uçsuz bucaksız tarlalarda görsel şölen oluşturuyor.

Haberler 01.05.2017 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde daha çok nadasa braklan tarlalarda nisan aynda yetien ve yaklak iki ay kpkrmz görüntüsüyle tarlalar ve yol kenarlarn süsleyen gelincikler, Viranehir ilçesinde de doaseverlere farkl bir güzellik sunuyor.

nce dal, narin yapraklaryla derin anlamlar ifade eden gelincik, tarla ve bahçeleri renklendiriyor.

lçeye 20 kilometre mesafedeki Kargal Mahallesinde buday ve arpa tarlalarnn arasnda yaklak 30 dönümlük alanda açan çiçekler, bölge halknn yan sra çevre illerden gelen vatandalardan da ilgi görüyor.

Gelincikler, özellikle fotoraf tutkunlarnn ilgisini çekiyor. Fotoraf tutkunlar, en iyi kareyi yakalayabilmek için çalrken, Kargal Mahallesinden vatandalar da güzel görüntüler eliinde fotoraflar çektiriyor. çocuundan yalsna kadar yöre halk fotoraf tutkunlarna ücretsiz konu mankenlii yapyor.

- Bahar yalar daha geni bir alan kzla boyad

Köylülerden smail Erkan, her yl mart aynda ayn bölgede bu çiçeklerin ortaya çktn belirterek, bu yl bahar yalarnn da etkisiyle daha geni bir alann kzla boyandn anlatt.

Yöre halk olarak doal güzelliklere sahip böyle bir mekanda yaadklar için mutluluk duyduklarn aktaran Erkal, unlar kaydetti:

Bu yl yalar iyi dütüünden çiçekler daha çok açt ve böyle güzel bir görüntü ortaya çkt. Önceden çok fazla bilinmiyordu ama son yllarda özellikle fotorafçlar da buray kefetti. Hafta sonlar çevre il ve ilçelerden fotorafçlar gelip görüntü çekiyor. Buras 30 dönüme yakn bir alan. Mera olarak kullanlyor. çevresinde ekinler olduu için çobanlar da buraya fazla gelemiyor. Gelincikler doal olarak yetiiyor ve biz de bu bitkinin kymetini bilmeye çalyoruz. Bu görsel ölen iki aydan fazla sürüyor. Herkesi bu güzellii görmeye davet ediyoruz.

Lise örencisi Yusuf Erkal da bahar aylarnda mahalle halk olarak buraya piknik yapmaya geldiklerini dile getirerek, burada çektii fotoraflarn sosyal medyada çok beenildiini ifade etti.

Gelinciklerin görüntüsünün yan sra kokusunun da çok güzel olduuna deinen Erkal, Her yl bu bölge kzla boyanyor, insan bakmaya doyamyor. nsanlar buraya gelip keyifli bir piknik yapyor, bizler de tarlaya gelip fotoraf çekmeye çalyoruz. Bu mekan bizim için vazgeçilmez bir yer. diye konutu.

Yusuf Erkal, gelinciklerin mahallelerinin ve Viranehirin tantmna katk sunacana inandn sözlerine ekledi.

- Hassas bir bitki

Harran Üniversitesi (HRÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Botanik Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Hasan Akan da gelincik çiçeinin yabani haha türlerinden ve çok hassas bir bitki olduunu söyledi.

Gelincik çiçeinin çkt yerlerde güzel görüntüler oluturduunu vurgulayan Akan, Gelincik bitkisi, Türkiyede daha çok baklagillerin olduu tarlalarda ve nadasa braklan alanlarda ilkbaharda çkar. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git