Gençlik dertli!

Gençlik, yarınlarına kaygıyla bakarken, temel sorunun eğitim imkanları ve işsizlik olduğu vurgulandı. "İmkan sağlanırsa, başarılamayacak hiç bir şey yok" diyen Gençler, "yeteneğe" odaklanılmasını istedi.

Haberler 22.01.2018 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocukluktan çkp yetikinlie adm attktan sonra genç ismini alan her birey hayatn gerçekleriyle yüzlemeye balyor. Ülkemiz nüfusunun yüzde 16,5ni oluturan gençlerin sorunlar neler? Nasl hayaller kuruyor ve gelecekten ne bekliyor?

Brakn vatanda konusun program araclyla mikrofon uzattmz gençlerin bir çou, deien snav sistemleri, uyuturucunun yaygnlamas ve isizlik gibi konulardan ikayet ederken, orta yal vatandalar internet ortamlarnda ve televizyon dizilerindeki iddet olgusuna dikkati çektiler.

YETENEE DAYALI BR SINAV SSTEM OLMALI

Kübra Aydn, gençlerin temel sorununu eitim sistemi olduunu belirterek, Eitim sistemi Allah bullak olmu vaziyette. Sonuçta bizim gördüümüz türev, entegral üniversitede iime yaramayabilir. Benim seçtiim bölümle alakal bence. Daha çok yetenee dayal bir snav sistemi olmal. Türkiye sistemi içinde atanma problemleri olduundan dolay istediimiz meslekleri seçmekte zorlanyoruz. Ben mesleimi yurt dnda icra etmeyi düünüyorum dedi.

eyma Özçimen de, yurt dna gitmeyi düündüünü ifade ederek, Bence ülke batan sona yenilenmeli. Gençliin uan ki en temel sorunlar ise ekonomi, eitim, isizlik diye bilirim. Bu olumsuzluklardan dolay ilerde yurt dnda yaamay düünüyorum diye konutu.

SZLK UYUTURUCUYA SEVK EDYOR

sizlik ve uyuturucu sorununa vurgu yapan Süleyman Aslan isimli genç ise, Gençliin acil çözüm bekleyen sorunlarndan biri isizlik. Herkes darda i aryor ve bu isizlikten dolay gençler parklarda uyuturucu alkol gibi maddeler kullanyor. Sevgisiz ve öfkeli bir nesil yetiiyor. Bununda temel nedeni i bulamayan gençlik. Bu durumda da gelecee umutla bakamyorum dedi.

GENçLERE MKAN SALANMALI

Engin Klç, isizlik nedeniyle gelecee umutla bakamadn anlatarak, Öncelikle en büyük sorun isizlik ve bunun nedeni de Dou ve Güneydouya yönelik bir çalma yaplmyor, gençlere imkanlar salanmyor. Eer imkanlar salansayd gençlerimiz bugün çok iyi yerlerde olabilir. Ben gelecee umutla bakamyorum. mknlar oldukça kstl yaam tarz i aile sorunlar bunlarn hepsi gelecee umutla bakmamza engel eklinde konutu.

SZLKTEN DOLAYI GENçLERDE GDEREK ARTAN BR ÖFKE VAR

sizliin gençleri iddete yönelttii tespitinde bulunan Faysal Yalçn da Acilen çözülmesi gereken sorun ekonomi. Türkiye geneline baktmzda bir sürü isiz üniversite örencileri var. sizlikten dolay gençlerde giderek artan bir öfke var dedi.

Gençlere baz eylerin dayatldn savunan Hakk Ik ise öyle konutu:

Y BR BÖLÜM KAZANAMAZSAM ATANAMAM VE HAYATIMI YAAYAMAM

uan ki temel sistemden dolay gençler gençliinin farknda bile deil. Gençliini yaayamyor. çünkü uan ki sitem oku, evlen çocuk sahibi ol ve kendi hayatn yaama gibi bir durumu var. Gençlie dayattklar ancak maddi ve manevi olarak bu sitem deiebilirse gençlerin önü açlabilir. Üzerimizde youn bir bask var, örnein ben haftann 5 günü okula gidiyorum ve 2 günü de dershaneye gidiyorum. Ayrca evde de ders çalarak iyi bir yer kazanabilirim ben iyi bir bölüm kazanamazsam atanamam ve hayatm yaayamam. Bu da strese ne öfkeye neden olur. uan ki gençlerde ayrca öyle bir sorun var. Sosyal medya uan ki diziler gençlere olumsuz davranlar örnek olarak gösteriyor ve gençlerde kapma eiliminde olduklar için hemen alabiliyor. Ben bu ülkede önümü görüp de umutla bakamyorum.

GENçL BOARAK BR YERE VARILAMAZ

Mustafa Karali, gençlerin kendilerine ayracak zamannn olmadn savunarak, Bence gençliin temel sorunu eitim sistemi. Eitim sistemi demeye bin ahit lazm. Eitim ve sistem nerde diye düünüyor insan. Gençlii boarak bir yere varlamaz. Zorunluluklar üzerine kurulu bir düzenin içersindeyiz. En güzel çalarmz yayoruz ama hiçbir etkinlik yapamyoruz. çünkü zamanmz olmuyor ve korkuyoruz gelecek kaygmz var dedi.

ARTIK SSTEMN OTURTULMASI LAZIM

Alperen Demirezen, snav sisteminin sürekli deimesi yüzünden strese girdiklerine deinerek, Snav sisteminin her gün deimesi çok kötü. Alma süreci ayr bir der. ngilizce mesela. Snav sisteminde olacak m? çalmasak da olma ihtimali var. Onun korkusu var. Soru says deiiyor, derslerin arl deiiyor. En büyük dertte snav stresi. Snav sistemi deitikçe streste artyor gençlerde. Lise 3 teki bir örenci lise sona geçtii zaman sistem deiiyor. Bir anda neye hazrlandn aryor. Tepe taklak oluyor. Mesela bu seneki TEOG, snava 5 ay kala sistem deiiyor. Sürekli sistem deiiyor. Artk sistemin oturtulmas lazm diye konutu.

GELECEKTEN UMUTLU OLMAK STYORUM

Gelecekten umutlu olmak istediini dile getiren Umut Berk, Snav sistemi ve eitim sisteminden muzdaripiz. Snav sistemi 2 veya 3 ylda bir deitii için gençler neye çalacaklarn bilmiyorlar. Mesela lise birinci snftaki bir örenci kendini mevcut sisteme göre ayarlarsa, sonra deitiinde bundan çok ciddi manada etkileniyor. Sil batan yeniden batan çalmaya balyor. Buda baarszlkla sonuçlanyor. Bende gelecekten umutlu olmak istiyorum eklinde konutu.

GENçLER NTERNET BAIMLISI OLUYORLAR

Gülsüm Yldz Kaplan ise, internet ve televizyon dizilerindeki iddetin kendisini endielendirdiini aktararak, Gençlerin en büyük sorunu isizlik. Yen istihdam alanlar oluturularak yeni i sahalar açlmal. Televizyon ve internet ortam gençleri iddete sevk ediyor. Bu konudan muzdaripiz. Benimde iki olum var ve dizi izliyorlar ve onlar kendilerine örnek alyorlar. Hepimiz el ele vererek, gençlere yardm etmeliyiz. Dizi yapmclarnn daha az iddet içeren dizi yapmalarn istiyoruz. nternete de dikkat etmek gerek. nann ben eve internet balamadm. çünkü gençler internet bamls oluyorlar dedi.

Ana Sayfaya Git