Genelge neyi kapsıyor

Yeni tedbirler 20 Kasım Cuma saat 20.00'den geçerli olacak şekilde uygulanacak.

Haberler 19.11.2020 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnca valiliklere gönderilen genelgeye göre, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadeleye yönelik yeni tedbirler 20 Kasm Cuma saat 20.00den geçerli olacak ekilde uygulanacak.

çileri Bakanlnca Cumhurbakanl Kabinesinde alnan kararlar dorultusunda yeni Kovid-19 tedbirlerinin uygulanmas için valiliklere gönderilen genelgede, salgnn toplum sal ve kamu düzeni açsndan oluturduu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastaln yaylm hzn kontrol altnda tutma amacyla Salk Bakanl, Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri ve Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatlar dorultusunda birçok tedbirin uygulamaya alnd anmsatld.

Kovid-19un yaylm ve bulamasnda son dönemlerde tüm ülkelerde art yaandna, özellikle Avrupa ktasnda salgnn seyrinde ciddi yükseli görülmesi nedeniyle yeni tedbirlerin alndna iaret edilen genelgede, Türkiyede de kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarnn yan sra salgnn seyri ve olas riskler göz önünde bulundurularak hayatn her alanna yönelik uyulmas gereken kurallar ve önlemlerin belirlendii vurguland.

- Yeni tedbirler cuma günü saat 20.00den itibaren geçerli olacak

Genelgeye göre, Cumhurbakan Erdoan bakanlnda toplanan Cumhurbakanl Kabinesinde alnan kararlar dorultusunda yeni tedbirler, 20 Kasm Cuma günü saat 20.00den itibaren geçerli olacak.

Bu kapsamda alveri merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri sadece 10.00-20.00 saatlerinde hizmet sunacak.

- Restoranlar akam da telefonla ya da online siparile paket servis hizmeti verebilecek

Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme içme yerleri 10.00- 20.00 saatlerinde sadece paket servis veya gel-al hizmeti verecek ekilde açk olabilecek.

Restoran, lokanta veya online yemek sipari firmalarnca saat 20.00den sonra sadece telefonla ya da online sipari üzerine paket servis hizmeti verilebilecek.

l ve ilçe Umumi Hfzsshha Kurullarnca tek tek belirlenmek ve yerleim sahasnda bulunmamak kaydyla ehirleraras kara yollar kenarnda bulunan ve ehirleraras toplu ulam veya lojistik amaçl araçlara hizmet veren dinleme tesislerinde yer alan yeme içme yerleri kstlamalardan istisna tutulacak.

Sinema salonlar 31 Aralk 2020 tarihine kadar, kahvehane, kraathane, kr bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonlar, bilardo salonlar, lokaller ve çay bahçeleri ile hal sahalarn faaliyetleri ise yeni bir karar alnncaya kadar durdurulacak.

Ayrca daha önce faaliyetleri durdurulan nargile salonlar ile ilgili uygulama devam edecek.

- Sokaa çkma kstlamas

Tüm illerde 65 ya ve üzeri kiiler gün içerisinde 10.00-13.00 saatlerinde 1 Ocak 2001 ve sonrasnda doan 20 ya alt bireyler ise gün içerisinde 13.00-16.00 saatlerinde sokaa çkabilecek. Bu saatler dnda belirtilen ya gruplarndaki vatandalarn sokaa çkmalar kstlanacak.

yerleri ile illiyetlerini gösteren çalma, SGK kayd gibi belgeleri ibraz eden çalanlar ise bu uygulamadan istisna tutulacak. Yeni bir karar alnncaya kadar hafta sonlar saat 10.00- 20.00 dnda sokaa çkma kstlamas uygulanacak.

Üretim, imalat ve tedarik zincirleri bu kstlamadan muaf tutulacak. Bu dorultuda ilk uygulama olarak 21 Kasm Cumartesi günü saat 20.00den 22 Kasm Pazar günü saat 10.00a kadar, 22 Kasm Pazar günü saat 20.00den 23 Kasm Pazartesi günü saat 05.00e kadar sokaa çkma kstlamas uygulanacak.

Bu tarihlerden sonraki hafta sonlarnda da uygulama, yeni bir karar alnncaya kadar, belirtildii ekilde devam edecek.

- Açk olacak i yeri, iletme ve kurumlar

Sokaa çkma kstlamasnn günlük hayata etkisini en az düzeyde tutmak amacyla açk olacak i yeri, iletme ve kurumlar öyle:

laç, tbbi cihaz, tbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satna ilikin faaliyetleri yürüten i yerleri, kamu ve özel salk kurum ve kurulular, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri, zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kurulular ile iletmeler (Havalimanlar, limanlar, snr kaplar, gümrükler, kara yollar, huzurevleri, yal bakm evleri, rehabilitasyon merkezleri, acil çar merkezleri, AFAD birimleri, afetle ilgili çalma yürüten kurum/kurulular, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç daresi, PTT vb), doal gaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve iletmeler (rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doal gaz çevrim santralleri gibi), yurt içi ve d tamaclk (ihracat/ithalat/transit geçiler dahil) ve lojistiini yapan firmalar, oteller ve konaklama yerleri, salk hizmetlerinin kapasitesini artrmaya yönelik acil inaat, donanm vb. faaliyetleri yürüten iletme/firmalar hayvan barnaklar, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakm merkezleri, üretim ve imalat tesisleri, gazete, radyo ve televizyon kurulular, gazete basm matbaalar ve gazete datclar, valilikler/kaymakamlklar tarafndan yerleim merkezleri için her 50 bin nüfusa bir ve il snrlar içinden geçen ehirleraras kara yolu ve varsa otoyol üzerinde her 50 kilometre için bir olmak üzere belirlenecek sayda akaryakt istasyonu ve lastik tamircisi (Bu madde kapsamnda açk olacak akaryakt istasyonlar ile lastik tamircileri kura yöntemiyle belirlenecek), sebze, meyve toptanc halleri.

- stisna kapsamnda olan kiiler

çileri Bakanl genelgesine göre, açk olacak i yeri, iletme ve kurumlarda yönetici, görevli veya çalanlar, kamu düzeni ve güvenliinin salanmasnda görevli olanlar (özel güvenlik görevlileri dahil) ile acil çar merkezleri, Vefa Sosyal Destek birimleri, Kzlay, AFADda ve afet kapsamnda faaliyet yürütenler, görev alanlar kstlamadan istisna tutulacak.

OSYM tarafndan ilan edilen ve dier merkezi snavlara katlacan belgeleyenler (bu kiilerin yanlarnda bulunan es, karde, anne veya babadan bir refakatçi) ile snav görevlileri, cenaze defin ilemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri) ile birinci derece yaknlarnn cenazelerine katlacak olanlar kstlamalardan muaf olacak.

stisna kapsamnda olacak dier kiiler ise öyle:

Elektrik, su, doalgaz, telekomünikasyon gibi kesintiye uramamas gereken iletim ve altyap sistemlerinin sürdürülmesi ve arzalarnn giderilmesinde görevli olanlar, ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiinde (kargo dahil), yurt içi ve yurt d tamaclk, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamnda görevli olanlar, yal bakmevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri gibi sosyal koruma/bakm merkezleri çalanlar, üretim ve imalat tesislerinde çalanlar, küçükba ve büyükba hayvanlar otlatanlar, arclk faaliyetini yürütenler, servis hizmeti vermek üzere darda olduklarn belgelemek art ile teknik servis çalanlar, i yerlerinin kapal olduu saatlerde/günlerde sürekli olarak i yerlerini bekleyenler belediyelerin toplu tama, temizlik, kat atk, su ve kanalizasyon, ilaçlama, itfaiye ve mezarlk hizmetlerini yürütmek üzere hafta sonu çalacak personel, zorunlu salk randevusu olanlar (Kzlaya yaplacak kan ve plazma balar dahil), Yurt, pansiyon, antiye gibi toplu yerlerde kalanlarn gereksinim duyaca temel ihtiyaçlarn karlanmasnda görevli olanlar, i sal ve güvenlii nedeniyle is yerlerinden ayrlmalar riskli olan çalanlar (i yeri hekimi gibi), veteriner hekimler, otizm, ar mental retardasyon, down sendromu gibi özel gereksinimi olanlar ile bunlarn veli/vasi veya refakatçileri.

30 Nisan 2020 tarihli genelge kapsamnda oluturulan hayvan besleme grubu üyeleri ile sokak hayvanlarn besleyecek olanlar, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulamas, ilenmesi, ilaçlamas, hasad, pazarlanmas ve nakliyesinde çalanlar, ikametinin önü ile snrl olmak kaydyla evcil hayvanlarnn zorunlu ihtiyacn karlamak üzere dar çkanlar, sokaa çkma kstlamas uygulanan saatler içerisinde evlere paket servis hizmetinde görevli olanlar, mahkeme karar çerçevesinde çocuklar ile ahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararn ibraz etmeleri artyla), seyircisiz oynanabilecek spor müsabakalarndaki sporcu, yönetici ve dier görevliler, ehirleraras toplu ulam araçlarnda (uçak, otobüs, tren, gemi gibi) görevli olanlar ile bu toplu ulam araçlaryla seyahat edeceini bilet, rezervasyon kodu ibraz ederek belgeleyenler, ehir içi toplu ulam araçlarnn (metrobüs, metro, otobüs, dolmu, taksi gibi) sürücü ve görevlileri.

- Sigara içme yasa uygulamas geniletilebilecek

Genelgeye göre, 11 Kasm 2020 tarihli genelgede belirtilen vatandalarn youn olarak bulunduu/bulunabilecei cadde sokaklar, ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu tama duraklar gibi alanlarda/bölgelerde sigara içme yasa getirilmesi uygulamas l ve lçe Umumi Hfzsshha Kurullarnca geniletilebilecek.

l Umumi Hfzsshha Kurullarnca, yerel yönetimler tarafndan ehir içi toplu ulam araçlarndaki younluu azaltacak, seferlerdeki seyreklemeyi salayacak ekilde bata sefer saylarnn artrlmas olmak üzere her türlü tedbirin alnmas salanacak.

- Düün ve nikah törenleri

2 Eylül tarihinde yaymlanan genelgedeki düünler ve nikah merasimleri ile ilgili getirilen esaslar çerçevesinde, nikah törenleri/merasimleri, maske, mesafe, temizlik kurallarna uyulmas, asgari düzeyde katlm ve her nikah töreni arasna en az 20 dakika süre artyla gerçekletirilecek.

Düünlerin oturma düzeni, maske, mesafe ve temizlik kurallar ile nikah merasimi eklinde en fazla bir saat süre içerisinde yaplacak.

Ayrca 30 Temmuzda yaymlanan genelge çerçevesinde toplu taziye yaplmamasna ilikin hükümler eksiksiz uygulanacak.

Hafta sonlar sokaa çkma kstlamasnn uyguland süreler içerisinde vatandalarn özel araçlaryla ehir içi ya da ehirler aras seyahate çkmamalarnn esas olduu vurgulanan genelgeye göre, çileri Bakanlna ait e-Bavuru ve Alo 199 sistemleri üzerinden ya da valilik/kaymakamlklara dorudan bavuru yoluyla Seyahat zin Kurullarndan izin almak kaydyla özel araçlaryla seyahat edebilecekler ise öyle:

Tedavi olduu hastaneden taburcu olup asl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alnm doktor randevusu/kontrolü olan, kendisi veya einin, vefat eden birinci derece yaknnn ya da kardeinin cenazesine katlmak için veya cenaze nakil ilemine refakat edecek olan (en fazla 4 kii), bulunduu ehre son 5 gün içerisinde gelmi olmakla beraber kalacak yeri olmayp ikamet ettikleri yerleim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiini yolculuk bileti, geldii araç plakas, seyahatini gösteren bakaca belge, bilgi ile ibraz edenler), askerlik hizmetini tamamlayarak yerleim yerlerine dönmek isteyen, özel veya kamudan günlü sözlemeye davet yazs olan, ceza infaz kurumlarndan salverilen.

- Alnan kararlara uymayanlar hakknda adli ve idari ilem yaplacak

Genelgede, vali ve kaymakamlar bata olmak üzere tüm kamu görevlilerinin salgnla mücadelede alnan tedbirlere uyulmas konusunda toplumsal duyarll artrc faaliyetlere arlk vermeleri ve bugüne kadar olduu gibi bundan sonra da fedakarlk yaplmaya devam edilmesinin, bu sürecin üstesinden gelinmesi ve salkl günlere tekrar kavuulmas açsndan hayati önem tad vurguland.

Ayrca Umumi Hfzsshha Kanununun ilgili maddeleri dorultusunda l ve lçe Umumi Hfzsshha Kurullar kararlarnn ivedilikle alnmas, uygulamada herhangi bir aksakla meydan verilmemesi ve maduriyete neden olunmamas, alnan kararlara uymayanlara Umumi Hfzsshha Kanununun ilgili maddeleri gereince idari ilem yaplmas ve konusu suç tekil eden davranlara ilikin Türk Ceza Kanununun 195inci maddesi kapsamnda gerekli adli ilemlerin balatlmas istendi.

Ana Sayfaya Git