Gerçeği yansıtmayabilir

Ağızdan ağıza pazarlamanın teknolojik hali olan sosyal medya fenomenliği, yeni bir meslek grubuna dönüştü. CRM Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Becer, sosyal medyada reklam verenlere uyarılarda bulundu. Becer, “Reklam verenlerin ürün tanıtımı için anlaştığı influencerları iyi analiz etmeleri gerekir. İnfluencerların takipçi sayıları, aldıkları beğeniler ve gelen yorum sayıları gerçeği yansıtmayabilir” dedi.

Haberler 09.02.2021 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Markalar, sosyal medya fenomenlii (influencer), kampanyalarna 2022den itibaren 13,4 milyar Euro harcamaya hazrlanrken pazarlamaclarn yüzde 79u Instagram dier platformlara tercih ediyor. Uluslararas United Ad, Türkiye Influencer Etkileimi alannda yapt aratrmasyla, Türkiyede ciddi bir art yaayan influencerlar üzerinden önemli sonuçlar ortaya koydu. Instagram influencerlarnn 1 milyon 400 bin gönderisini inceleyen çalmaya göre 480 bin gönderi 1,5 milyardan fazla etkileim almay baard. Gündem yaratma potansiyeli tayan ve pazarlamann en düük bütçeli ve en hzl yollarndan biri olan influencer marketing, ürün tantmnda güvenli bir yol iken, bazlar tarafndan bir dolandrclk arac olarak da kullanlabiliyor. CRM Grup Yönetim Kurulu Bakan Ramazan Becer, reklam verenlere uyarlarda bulundu. Son aylarda artan çekili furyasna katlan reklam verenlerin, ibirlii yaptklar sosyal medya fenomenlerini seçerken dikkatli olmalar gerektiini söyledi.

NFLUENCERLARIN Y ANALZ EDLMES GEREKYOR

Türkiyede özellikle pandemi döneminde e-ticaretin en önemli mecralarndan biri olan Instagramda reklam veren firmalarn dikkatli olmas gerektiini söyleyen Becer, Reklam verenlerin ürün tantm için anlat influencerlar iyi analiz etmeleri gerekir. Oluturulan çekili kampanyalarnda yorum ve beeni says göz önüne alnd için influencerlarn takipçi saylar, aldklar beeni ve gelen yorum saylar gerçei yanstmayabilir dedi.

YÜKSEK TAKPçYE NANMAYIN

Milyonlarca takipçisi olan kiilerin aldklar etkileimlere de dikkat edilmesi gerektiinin altn çizen Becer, Milyonlarca kiinin takip ettii bir hesaba bakyorsunuz, beenenler ve yorum yapanlar çok az. Anlalyor ki, satn alnm takipçi. Reklam verenler ise takipçi saysna inanarak binlerce lira reklam ücreti ödüyor. Böylelikle verilen reklam da boa gitmi oluyor dedi.

ETKLEM YÜKSEK FENOMEN MAJI çZLYOR

Becer, Son zamanlarda says daha da artan uygulamalar veya servisler araclyla para karl takipçi, beeni ve yorumlar kolaylkla satn alnabiliyor. Böylelikle influencerlar reklam verenlere etkileimi yüksek fenomen imaj çizebiliyor. Bu da düzenlenen çekilileri, hem reklam veren açsndan hem de çekilie katlanlar açsndan kandrmaca haline dönütürüyor. Bu sebeple reklam verenlerin influencer seçerken takipçilerin gerçek olup olmad, takipçi saysyla beeni saysnn gerçek olup olmad gibi hususlara dikkat etmesi gerekir ve mümkünse bir uzmandan destek alnmaldr açklamalarnda bulundu.

Ana Sayfaya Git