'Gıda sorunuyla topraksız tarım yöntemiyle mücadele edilebilir'

Artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamanın büyük bir endişe sebebi olduğunu söyleyen Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bahar Soğutmaz Özdemir, “İklim değişiklikleri, hastalıklar ve kuraklık göz önünde bulundurulduğunda topraksız tarım birçok sorunun üstesinden gelebilir” dedi.

Haberler 08.12.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya nüfusu hzla artarken iklim deiiklikleri, hastalklar ve kuraklk gibi birçok etken, gda sisteminin sürdürülebilirlii üzerinde daha çok tehdit oluturuyor. Topraksz tarmn bu alanda yaanan birçok sorunun üstesinden gelebildiini ve verimi arttrlabildiini belirten bilim insanlar, bu yöntemle doru ve bilinçli üretim yaplarak gelecekte karlalacak gda sorununu en aza indirmeyi hedefliyor.

Türkiye Erozyonla Mücadele Aaçlandrma ve Doal Varlklar Koruma Vakfna (TEMA) göre, dünya genelinde her yl 25 milyar ton verimli toprak erozyon sonucu yok oluyor. Dünyada 2,7 milyar insan çölleme tehdidi altnda. 2050de bu saynn dört milyara ulamas bekleniyor.

TARIMSAL ÜRETM CDD RSKLER TAIYOR

Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Ör. Üyesi Bahar Soutmaz Özdemir, artan dünya nüfusunun gda ihtiyacn karlamann günümüzde bilim insanlarnn ve çiftçilerin en büyük endielerinden biri olduunu anmsatt. Özdemir, tarm arazilerinin yanl kullanm, vahi sulama, topran nadas ihtiyac gözetilmeden yaplan ekim-dikim ilemleri ile topran yorulmas, toprakta bulunan zararl, yabanc ot ve hastalklar, youn ve yanl gübreleme kaynakl topraklarn kimyasallara doygunluu, fazla enerji kullanm gibi sebeplerden dolay tarmsal üretimin ciddi riskler tadna iaret etti.

BRçOK SORUNUN ÜSTESNDEN GELYOR

Topraksz tarma ilikin bilgi veren Bahar Soutmaz Özdemir, topraksz (Hidroponik) tarmn belirli bir düzenekte, akan veya durgun besin eriyiklerinde, kat ya da sv eklinde beslenen bitki geliim ortamlarnn tümünü kapsadn belirtti. Topraksz tarm ile gelecekte karlalacak gda sorununun en aza indirilmesinin hedeflendiini kaydeden Dr. Ör. Üyesi Özdemir, iklim deiiklikleri, hastalklar ve kuraklk da göz önünde bulundurulduunda topraksz tarmn birçok sorunun üstesinden gelebildiine iaret etti.

BTK YETTRCLER ARASINDA YÜKSELEN DEER

Dünyada ve Türkiyede topraksz tarmn bir an önce hayata geçmesi gerektiini kaydeden Dr. Ör. Üyesi Bahar Soutmaz Özdemir, sözlerini öyle sürdürdü:

Ar gübre ve zirai ilaç kullanmndan kaçnarak üretimi destekleyen bu sistem, ekimi yaplan mahsulden alnan verimi büyük oranda artrmaktadr. Ayn zamanda yanl su kullanmyla azalan su kaynaklar, topraksz tarmda daha verimli kullanlmaktadr. Bitkilerin köklerinden ald besini ve kök ortam için gereken pH ve EC (elektriksel iletkenlik) gibi parametreleri kontrollü bir ekilde salayan hidroponik sistem, kitlelerin bitkisel gdaya daha rahat ulamas ve bunun sürdürülebilirliini salamak için bitki yetitiricileri arasnda yükselen bir trend haline gelmektedir.

AVANTAJLARI çOK FAZLA

Topraksz tarmn kt olarak görülen arazilerde tarm yaplmasnn yolunu açtn kaydeden Özdemir, topraksz tarmn avantajlarn öyle sralad:

Vasat olarak tabir edilen topraklarda bu sistemle tarm yaplabilmektedir. Ayrca toprakl tarma göre i gücü ve enerji tasarrufu yaplmaktadr. Toprakl tarma göre hastalk ve zararllar için kullanlan kimyasal ilaçlara daha az ihtiyaç duyulmaktadr. Bitkinin besin maddesine ulam daha kolaydr. Daha fazla üretim yapmak ve verim elde etmek mümkündür. Nadas ve ekim nöbetine ihtiyaç yoktur. klim ve çevre etkileri yok denecek kadar azdr. Mevsim d üretim için daha çok kullanlabilir. Gübre fazlas tekrar kullanlabilirken ürünün ekil ve lezzet gibi özellikleri daha iyi olabilir.

Ana Sayfaya Git