Gideceği lise yok!

Diyarbakır'da işitme engellilerin eğitim göreceği lise olmayınca, normal liseye gönderilen işitme- konuşma engelli Gizem, yaşadığı zorluklar karşısında "sesimi duyan yok mu" dedi.

Haberler 25.12.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kayapnar ilçesinde oturan engül ve evki Demirin iitme ve konuma engelli kz Gizem Demir, ilk ve ortaokuldan sonra Diyarbakrda iitme engellilerin eitim görecei okul olmad için gittii normal lisede büyük sknt ile karlat. engül Demir, kznn okula gittiini ancak eve geldii srada öretmenin anlattklarndan bir ey anlamadn söylediini belirterek, öyle dedi:

BÜYÜK ZORLUKLAR YAIYORUZ

Zorluk yayor. Anlamad için bilmiyor. Örenemiyor da sadece okula gidip oturuyor. Gitmek de istemiyor. Zorla gönderiyorum. lkokul ve ortaokula gitti. Baar belgesi de ald okulda. Ama Diyarbakr gibi bir ehirde maalesef iitme engelliler lisesi yok. lkokul ve ortaokul var sadece ama lise bulunmuyor. çocuklarmz bu durumun madurudur. Kaynatrma örencisi olarak liselere gidiyorlar. Zaten orada da bir ey örenemiyor. Sadece yazma olduu zaman yazyor, onun dnda yapamyor. Diyarbakra çocuklarmz için lise istiyoruz. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana sesleniyorum; çocuklarmz da rahat rahat okula gidip gelsin.

DYARBAKIRDA BR LSE YOK

Baba evki Demir ise, kz gibi çok sayda iitme engelli örenci bulunduunu, Diyarbakrda iitme engelliler lisesi olmamasnn büyük bir eksiklik olduunu söyledi. Kznn ilk ve orta okulda büyük baar gösterdiini hatrlatan baba Demir, öyle konutu:

Kzm imdi okulda bir ey anlamyor. Onun dilinden anlayan öretmen yok. Her snfa kaynatrma verilmi örenciler. Onun gibi yüzlerce çocuk madur. çocuunu okula göndermeyen aileler de var. Gönderenler de çocuklarnn okulda eitim alamadn söylüyor. Onun için bir okul talep ediyoruz. Yetkililere sesleniyoruz. Bunun gibi madur insanlar çok fazla. Okumak istiyorlar. Hevesleri var ama okuyamyorlar. Madur oluyorlar. Hiç bir ey bilmiyorlar. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana, BMER ve CMERden durumu yazdm. Onlar Milli Eitim Müdürlüüne yönlendirdi. 1 yldan fazladr bu çalmalar sürüyormu. Ancak, erkenden okul açlmasn istiyoruz. Okula gidip geliyorlar ama bo. Okullara örenciler vermiler ama hepsi böyledir. Kimse seslerini duymuyor.

61 YILDIR LKOKUL VE ORTAOKUL VAR

Diyarbakrdaki iitme engelli örencilere, 1956 ylndan beri yatl pansiyon ve gündüz eitim veren okulda, sadece ilkokul ile ortaokul bulunuyor. Ayn zamanda okul bölgedeki deer kentlerden de örenciler alyor. Yetkililer, yllk olarak ortalama 20-25 örencinin mezun olduunu, ayrca okulda yllk eitim gören örenci saysnn 85-90 kii olduunu belirtti. Mezun olan örencilerin özel eitim meslek lisesi olmadndan farkl illerde lise örenimine devam etmek zorunda kaldn anlatan yetkililer, Diyarbakra en yakn olarak da Elaz ve Erzurumda iitme engelli lisenin bulunduunu ifade etti. Ancak, bu okullarda da kontenjan sknts çektii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git