Giderler karşılansın

Diyarbakır Din Bir-Sen Şube Başkanı Mevlüt Yıldız ve Diyarbakır Diyanet-Sen Şube Başkanı Ömer Evsen, diğer kurumlarda olduğu gibi caminin giderlerinin de devlet tarafından karşılanması gerektiğini söylediler.

Haberler 13.01.2022 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm kamu kurum ve kurulularnda olabilecek giderlerin devlet tarafndan karland gibi dini müesseseler olan camilerin de ayn kategoriye alnarak aydnlatmann yan sra dier masraflarnda bal bulunulan kurumlarca karlanmasn isteyen sendikalar, bu yönde atm atlmas hususunda yetkililere seslendi.

Din-Bir-Sen olarak daha önce cami giderleriyle ilgili daha önce adm attklarn dile getiren Diyarbakr Din Bir-Sen ube Bakan Mevlüt Yldz, Diyanet tarafndan camilere çift sayaç taklmasn isteniliyor. Bunun kendilerine yanl olduunu söyledik, genel bütçeden ödenmesini talep ettik. Maalesef halende devam ediliyor. Bu yanl bir eydir. çünkü cemaatle ve din görevlisi arasnda sürtümeye neden olmaktadr. Cemaat Biz para ödemiyoruz, klimay ve sobay açn diyorlar. Bundan dolay imamda cemaatle yüz yüze kalyor. Yetkililerden talebimiz genel bütçeden ödenmesidir. eklinde konutu.

Din görevlileri ve cemaat kar karya gelmeden caminin bütün masraflarnn genel bütçeden verilmesini talep ediyoruz

mamlar olarak cemaat tarafndan yardm talep etmemiz ho olmayan bir durum olduunu söyleyen Yldz, Yüzümüz tutmuyor cemaate söyleyemiyoruz, cebimizden üstünü tamamlasak da hoca acaba kendisi mi bu paray cebine atyor gibi üphelere maruz kalyoruz. Ondan dolay camilerden para toplatlmamasn istiyoruz. Cami için bütçe olarak sadece aydnlatma ücretini veriyor. Dier giderler için herhangi bir bütçe ayrmyor. Faturalar vatandalar ve hayrseverler tarafndan ödeniyor. Yetkililere ve Diyanet leri Bakanna kendilerine sorunu ilettik. dedi.

Yldz, Din görevlileri ve cemaat kar karya gelmeden caminin bütün masraflar genel bütçeden verilmesini talep ediyoruz. Bizim amacm ve gayemiz ibadethanenin açk olmas ve vatandalarmz rahatlkla ibadetlerini yerine getirmesidir. Cami giderleri genel bütçeden ödendii zaman cami cemaati ile din görevlisi de rahat olur. ifadelerini kulland.

EN KÜçÜK CAMMZDE BLE AYLIK BN VEYA 2 BN TL GB ELEKTRK FATURASI GELYOR

Camilerde aydnlatma devlet tarafndan, stma ise cemaat bütçesinden ödenmesi istenilmesi ciddi manada cemaatle ve imam arasnda büyük probleme yol açtn söyleyen Diyarbakr Diyanet-Sen ube Bakan Ömer Evsen, öyle konutu:

Devlet kurumlarnn hepsinde aydnlatma ve stma direkt ana bütçeden veriliyor. Birçok camilerimizin dernekleri olmad için imamn giderleri karlama gibi durumu ne yazk ki olmuyor, bir ekilde cemaatten para toplattryor. Din görevlisi izin alnmadan cemaatten para toplama ansna sahip deil. Bundan dolay bizim için ciddi anlamda problem oluturuyor ve din görevlisi, cemaat aras ve idare arasnda 3lü probleme yol açyor. Hatta geçen yllarda elektrik faturas ödetilmemesinden dolay elektriklerin kesilmesi noktasna kadar gidilmi oldu. dedi.

Evsen, En küçük camimizde bile aylk bin veya 2 bin TL gibi elektrik faturas geliyor, ne yazk ki din görevlisi de bunu ödeyemiyor. Ödeyemediince de faturalar birikiyor, biriktiinde de ciddi manada problemler yaanlacak. Önümüzdeki süreç içerisinde birçok camimizin stma giderlerinden kaynakl elektriklerin kesilmesine kar karya kalacaz. Bunun merkezi bütçeden ödetilecek ekilde kanunla, yasayla düzenlenmesini ve cemaatin üzerindeki elektrik giderleri faturasn kaldrlmasn talep ediyoruz. Sonuç itibariyle bütün camiler devlet kurumlardr. çünkü halk cami yapar devlete teslim eder. Mülkiyeti devlette olan bir yapnn aydnlatma ve stma giderlerinin de devlet tarafndan ödetilmesini daha uygun olacan ifade edebiliriz. TBMM acilen yasal bir düzenlenmeye gitmeli, aydnlatma ve stma giderlerinin tek kalemde devlet bütçesinden ödetilmesi noktasnda çalma yaplmaldr. diye belirtti.

YASAL DÜZENLEMEYLE CAMLERN AYDINLATMA VE ISITMA GDERLER K AYRI SAYAç HALNE çEVRLD

Elektrik giderleriyle ilgili yaklak 10 yl önce yasal bir düzenlenme yapldn hatrlatan Evsen, Camilerin aydnlatma ve stma giderleri iki ayr sayaç haline çevrildi. 2021 yl içinde bir genelge geldi, acilen sayaçlarn ayrlmas noktasnda çalma yaplmasn istenildi. Camilerde u an iki tane ayr sayaç bulunmaktadr. Biri elektrik için dieri ise stma olmak üzere iki sayaç kullanlmaktadr. Bu nedenle aydnlatma ksmn o yasadan kaynakl olarak aydnlatmay devlet ödüyor. Devlet bütün ibadethanenin aydnlatma giderleri bütçeden ödetiliyor, stma giderleri de ne yazk ki cemaatten talep ediliyor. dedi.

Din görevlisi camilerin halkn hizmetine hazrlamakla görevli olduunu söyleyen Evsen, Camiyi stamadnz zaman halk camilere gelmeme gibi sorunlara neden oluyor. Gelen faturalar yüklü olduu zaman fakir bölgelerde ve köylerde cami cemaatinin elektrik faturalar ödeyememesiyle de sknt yaatyor. mamn ald maa belli, cebinden ödeye bilme ansda yok. ster istenilmez ikili problemlerle karlayoruz. Istma ve soutma giderlerinin de merkezi bütçeden ödenmek üzere bir bütçe oluturulmasn talep ve tavsiye ediyoruz. Nasl ki yasal bir düzenlemeyle sayaçlar birbirinden ayrldysa, yasal bir düzenlemeyle de iki sayaçtan çkan elektrik faturalar ödenmesi eklinde bir çalma yaplanabilir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git