Girilmeyen yere girildi

Irak sınırındaki 2 bin 30 rakımlı Karaçalı bölgesinde konuşlanan Mehmetçik, son teknoloji silah ve cihazlarla dondurucu soğuğa rağmen PKK'lılara geçit vermiyor.

Haberler 11.01.2017 - 12:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakta Irak snrnda görev yapan Mehmetçik, son teknoloji silah ve cihazlarla donatlan üs bölgelerinde PKKya geçit vermiyor.

PKKllarn Irakn kuzeyindeki kamplardan Türkiyeye geçilerini önlemek amacyla Türk Silahl Kuvvetlerince (TSK) hava destekli operasyonlar sürerken, rnakta Irak snrna hakim tepelere konulu, son teknoloji ile entegre hareket eden silah sistemleri ile donatlan, ahin Gözü olarak nitelendirilen Modüler Geçici Üs Bölgeleri (MGÜB) sayesinde snrda teröristlere göz açtrlmyor.

- Dondurucu soukta teröre kar etkin mücadele

Irak snrnn sfr noktasnda rnakn Uludere ilçesine bal 2 bin 30 rakml, Kartal Yuvas olarak adlandrlan Karaçal bölgesinde konulanan Mehmetçik, dondurucu soua ramen teröre kar etkili mücadele yürütüyor.

PKKnn Irakn kuzeyindeki Haftanin kampnn karsnda yer alan ve özellikle bahar aylarnda teröristlerin en önemli geçi noktas olarak bilinen bölgede kurulan askeri üsde, güvenlik güçleri 24 saat gözünü snrdan ayrmazken, bölge termal kameralar ve radarlarla da sürekli kontrol ediliyor

- Her türlü tehdit bertaraf ediliyor

Güvenlik güçleri, ayn zamanda terör örgütünün en önemli finans kayna olan kaçakçln da önüne geçiyor.

Türkiye snrna yönelik her türlü tehdidin annda saptanarak bertaraf edildii üs bölgesinde bir yl içerisinde teröristlerce gerçekletirilen 150ye yakn saldrya, radar sistemleriyle yaplan tespitler sonucu angajman kural ve meru müdafaa kapsamnda annda misliyle karlk verildi.

48. Hudut Tugay Komutan Yardmcs Piyade Kurmay Albay Nizamettin Doan, snrda son teknoloji ile donatlan Mehmetçikin teröre kar yürüttüü etkin mücadeleyi AA muhabirine anlatt.

- Modüler üs bölgesi

Kurmay Albay Doan, Türkiye-Irak snrnn sfr noktasnda 2 bin 30 rakml Karaçal Üs Bölgesinin 27 Austos 2015te faaliyete geçtiini söyledi.

Üs bölgesinin açldktan 2,5 ay gibi ksa bir süre içerisinde devletin imkanlarn seferber etmesi üzerine modüler üs bölgesi haline dönütüüne iaret eden Doan, Modüler üs bölgesi dediimiz, gündüz ve gece gözetleme sistemleri, termal kameralar ve radarlar ile bunlarla entegre hareket eden silah sistemlerinin olduu, son teknolojinin kullanld üst bölgelerdir. Bulunduu bölgelerde son derece etkin ve caydrc görev yerine getirmektedirler. diye konutu.

- Bölge kritik öneme sahip

Karaçal Hudut Üs Bölgesinin de bu bölgelerden biri olduunu vurgulayan Doan, öyle devam etti:

Buras iki açdan kritik öneme sahip. Birincisi bölücü terör örgütü tarafndan kullanlan Haftanin kampnn çk kapatmas nedeniyle kritik öneme sahip. Üs bölgesinin ele geçirildii tarihten bu yana 150ye yakn irili ufakl taciz ve saldr giriimi olmas da bunun göstergesidir. Yaplan bu saldr giriimlerinde tek bir Mehmetçikin burnu bile kanamam, arkadalarmz kahramanlklaryla görevlerini en iyi ekilde yerine getirmi ve çok sayda terörist etkisiz hale getirilmitir. Bölgenin ikinci önemi ise snr ötesi ve bölgeye yönelik birlikler tarafndan yaplan operasyonlar için çk noktas olarak kullanlmasdr.

- Operasyonlarda bölge etkin kullanlyor

u anda irili ufakl operasyonlarda bu bölge etkin olarak kullanlyor. Son olarak geçen yl ekim aynda yaplan operasyonda bölgede 20 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmitir. diyen Doan, sorumluluk bölgelerinde yer yer 2 bin 500 rakma ve 2,5-3 metreye ulaan kar kalnlna ramen görevlerini büyük bir motivasyon, gayret ve istekle yerine getirdiklerini vurgulad.

Doan, Motivasyonumuzu salayan, hudut emniyeti görevinin son derece önemli olduunu, buradan geçen her teröristin, ülkenin bar ve istikrarna kastedeceini bilmemizdir. Devletimizin ve 80 milyonun arkamzda olduunu bilmek bize güç veriyor. ifadelerini kulland.

- Saldrlara misliyle karlk vermekteyiz

Karaçal Hudut Bölük Komutan Piyade Yüzba Fahri Eybek, bölüün Irakn snr hattnda, bölgenin en stratejik öneme sahip noktasnda bulunduunu belirtti.

Yüzba Eybek, bölüün kritik noktada olmasnn sebebinin bölücü terör örgütünün barnd Haftanin kampnn karsnda ve terör örgütünün kulland Haftanin vadisinin çk noktasnda bulunmasnn olduuna iaret etti.

Üs bölgesinin dou ve güney istikamet tepe blounun Irak topra olduuna dikkati çeken Eybek, kardaki tepe blounun da Irak topraklar içerisinde olduunu aktard.

Bu tepe bloundaki bölücü terör örgütü unsurlarnca muhtelif zamanlarda taciz atei açldn dile getiren Eybek, tüm bu saldrlara misliyle karlk verdiklerini bildirdi.

Bu bölgeye zaman zaman operasyonlar da düzenlendiini kaydeden Eybek, operasyonlarda 20 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiini söyledi.

Eybek, Bölüümde Türk Silahl Kuvvetlerindeki mevcut en modern sistemlerden biri olan modüler üs bölgesi kurulmutur. Bu kapsamda 360 derece gece gündüz 24 saat esasna göre gözetleme yaplmaktadr. Üs bölgesi askerlerin eksi 40 dereceye kadar her türlü ihtiyaçlarn karlayabilecekleri ekilde tasarland. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git