Girişimden, 'Hasankeyf'te tahribat devam ediyor' iddiası

ILISU Baraj göleti altında kalacak olan Batman'ın tarihi Hasenkeyf ilçesinde başlatılan, 'Hasankeyf antik kentinin jeolojik-jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi yapım işleri' çalışmaları devam ederken, Hasankeyf Yaşatma Girişimi, kayaların yıkılması ve mağaralara dolgu yapılması işi ile tarihi ilçedeki tahribatın devam ettiğini iddia etti.

Haberler 18.10.2017 - 08:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hasankeyfi Yaatma Giriiminden yaplan yazl açklamada, Hasankeyf Kalesindeki yaklak 200 maaraya dolgu yaplmas ve yklan kayalarn hafriyatnn tanmas için Dicle Nehri üzerine Austos aynda köprü yaplmaya balandn ve bu köprü ile Dicle Nehri yatann deitirildii belirtildi.

HASANKEYFTE TAHRBAT VAR

Ayrca çalmalarda ar tonajl i makinalar kullanlmasndan dolay nehrin kirletildii belirtilen açklamada, Nehrin yönünün deitirilmesi nedeniyle nehrin yatak yapsndaki yaam alanlar (habitat) en az 1.5 kilometre boyunca büyük oranda zarar görmü, nehrin kysndaki doal ortam irket eli ile tahrip edilmi, bata balklarn olmak üzere dier su organizmalarn doal ortamlar yok edilmitir. Nitekim binlerce baln bu sebepten ötürü öldüünü gözlemledik. Binlerce endemik canlya hayat veren nehrin su kalitesi bozulmutur. çalmalar kapsamnda nehir kenarnda bulunan aaçlarn kesilerek tahribatn arttrld gözlemlenmitir. Ayn ekilde bu çalmalarda Hasankeyfin tarihi ve kültürel dokusuna zarar verilmektedir denildi.

Hasankeyf Yaatma Giriiminin söz konusu bölgede inceleme yapt belirtilen açklamada, öyle denildi:

ANTN KENTN JEOLOJK YAPISI

Hasankeyf antik kentinin jeolojik-jeoteknik bakmdan aratrlmas ve güçlendirilmesi yapm ii kapsamnda çalmalarn hafta sonlar ve hatta geceleri dahi devam ettii tespit edilmitir. çalmalarn hzlandrld, resmi yetkilerin açklamalarna yansmtr. Yaplan çalmalarda bilgilendirme tabelasnda ii yapan yüklenici ve alt yüklenici firmalara dair bir bilgiye yer verilmemektedir. i yapan firmalarn adlarnn saklanmas, bu projedeki effafl ortadan kaldrmaktadr. Ras Tbbah, Darphane ve kale kayalarnn düürülmesinden sonra hafriyat ve beton ile doldurulaca, birçok basn kuruluu haberlerinde ve DS web sitesinde yazlmaktadr. Ancak, herhangi bir plan kamuoyuna paylalmad. Hiç kimse somut olarak neler yaplacan bilmemektedir.

KAYALARIN DOLGUSU YAPILIRKEN

Bu kayalarn doldurulup kapatlmas Hasankeyfin tanmaz tarihi yapsna ve somut olmayan dokusuna zarar verecektir. Halkn görülerinin alnmamas, yasalara aykrdr: Ulusal yasalara göre, somut olmayan kültürel mirasn korunmas gerekmektedir. Tanmaz kültürel mirasn korunmasn hedefleyen çalmalarn planlanp gerçekletirilirken düzenli olarak halkn görülerinin alnmas ve kamuoyunun sürekli bilgilendirilmesi gerekmektedir. Buna ramen Hasankeyf Kalesinin Güçlendirilme Projesinin tamamen effaf olmayan bir ekilde devam ettiinin altn çizmek istiyoruz. Projenin amaçlarnn, teknik planlarnn, müteahhitlerinin, katlmclarnn kamuoyuna-özellikle yerel halklara-açklanmas gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git