Gizemli oda'nın sırrı araştırılıyor

Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim tepeye yaptırılan Ayanis Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan odanın gizemi araştırılıyor.

Haberler 06.09.2019 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Urartu medeniyetinin en görkemli yaplarndan biri olan Ayanis Kalesinde yürütülen kazlar srasnda ortaya çkarlan tapnak ksmndaki gizemli odann srr aratrlyor.

Vanda, 2 bin 700 yl öncesinden bugüne ulaan süslemeleri, kerpiç duvarlar, ta ilemeleriyle Urartu Krallnn en görkemli yaplarndan biri olan kalede, 30 yldr sürdürülen kaz ve restorasyon çalmalarnda önemli yaplar gün yüzüne çkarld.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ikl bakanlnda yürütülen kazlarda, Haldi Tapnann arka bölümünde bulunan odann srrnn ve kullanm amacnn belirlenmesi için çalmalar sürüyor.

Prof. Dr. Ikl, gazetecilere yapt açklamada, iki bölümden oluan salonun duvarlarnda ahap izlerine rastladklarn söyledi.

GZEML ODA ARATIRILIYOR

Salonun dinsel törenlerin yapld alanda olmasnn kutsal bir anlam ifade edebileceini anlatan Ikl, öyle konutu:

Önde podyumlu salon, hemen arkasnda ise gizemli bir oda var. Bu oda bizim için gizemli çünkü ilevini hala çözemedik. Bu odadaki buluntular ve odann mimarisi alabaster mermeriyle döeli. Etraf bo, duvarda da ahap izler var. Elimizdeki veriler odann ne amaçla kullanld ve o dönemde ne ie yarad konusunda net bir bilgi vermiyor. Oda o dönemde ne görev görüyordu hala bilemiyoruz. Bu açdan gizemini koruyor. Önümüzdeki yllarda devam edecek çalmalarla bu gizemi çözebileceimize inanyoruz.

Odann kap ve pencere ksmlarnn olmadn ifade eden Ikl, Üst düzeydeki kraliyet ve dini kiilerin, törenin önemli aamasnda belki bu arka odada bir araya gelip youn aktiviteli olan dini töreni yerine getirdiklerini tahmin ediyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git