Gizli tanık delil olmaz!

Mahkemeden çarpıcı karar: 'Gizli tanık ifadesi tek başına delil olamaz'

Haberler 30.11.2017 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BNGÖLün Karlova ilçesinde 28 Temmuz 2011 günü PKK tarafndan düzenlenen saldrda, korucu ba Hac Alann (42) bandan vurularak ehit edilmesi olay ile ilgili haklarnda dava açlan 43 sanktan 3üne ömür boyu, 2sine 6ar yl hapis cezas verilirken, 37 sank ise beraat etti. Dava ile ilgili gerekçeli kararnda, terör örgütü üyelii ve eylemlerini ayrntl olarak açklayan mahkeme heyeti, gizli tank ifadesinin tek bana hükme esas tekil etmeyeceine dikkat çekerek, bu nedenle 37 sank hakknda beraat karar verildiini belirtti.

Karlovada 28 Temmuz 2011 tarihinde, Korucuba Hac Alann Zindan kod adl PKK terör örgütü mensubu tarafndan ehit edilmesiyle ilgili davada, Bingöl 1inci Ar Ceza Mahkemesi 43 sanktan 3ünü ömür boyu, 2sini 6ar yl hapis cezasna çarptrd, 37 sann ise beraatine karar verdi. Mahkeme heyeti, gerekçeli kararn açklad. Kararda, terör örgüt üyelii ile ilgili ayrntl açklamalar yapan mahkeme heyeti, örgüte katlma iradesinin somut bir davranla ortaya konulmas ve bu iradenin devaml olmas ile örgüt üyeliinin gerçekletiini kaydetti. Terör örgütü üyelii suçunun olumas için silahl örgütün yöneticilerinin durumlarnn duraksamaya yer vermeyecek ekilde hukuken belirgin olmas gerektii ifade edilen kararda, öyle denildi:

Terör örgütlerinin yaplanmas genelde farkldr. Baz terör örgütleri tim sistemini, bazlar hücre tipi yaplanmay benimsediklerinden örgüt üyeliinin her terör örgütünün yapsna göre ayr ayr belirlenmesi gerekir. Örgüte üye olmak fiili bir katlma olup, bunun için örgüt yöneticilerinin rzasna gerek yoktur. Tek tarafl iradeyle bile örgüte katlmak mümkündür. Bu nedenle örgüt üyelii suçunun oluumunda temel ölçüt, kiinin rzasyla örgütün hiyerarik yapsna dahil olmasdr. Aslolan organik ba kriteridir.

TEHLKE ALTINDAK TANIA DORUDAN SORU SORMA HAKKI

Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin verdii kararlara göre, tüm delillerin, tartma ortamn hazrlayacak ekilde, sann mevcut bulunduu aleni bir durumada ileri sürülmesinin doru olduu belirtilen kararda u ifadelere yer verildi:

Ancak, bu ilke, tank beyannn delil saylabilmesi için, tann mutlaka mahkemede, aleni durumada dinlenmesi zorunluluunu ortaya çkarmaz. Savunmann haklarna sayg gösterildii sürece, duruma öncesi alnm tank ifadesinin delil olarak kullanlmas, tek bana aykrlk oluturmaz. Sanktan gelecek misillemelerden korunmas için yeterli sebep mevcut ise tann kimliinin gizli tutulmas mümkündür. Mahkmiyet karar sadece kimlii açklanmayan tann ifadesine dayandrlamayaca gibi bu ifade arlkl rol oynayan delil konumunda olmamaldr. Savunma hakkna riayet etmek kouluyla güvenlii nedeni ile kimlii gizli tutulan tann, sank hazr bulunmadan dinlenmesi veya verdii ifadenin durumaya üçüncü kii tarafndan aktarlmas da mümkündür.

Kararda, mahkemeye göre bir tann ifadesinin delil olarak kabul edilmesi için bu ifadenin her zaman mahkemede verilmesi gerekmedii belirtilerek, unlar kaydedildi:

Bu yüzden tank tarafndan önceden kollua veya adli makamlara verilen ifadelerin durumada delil olarak kullanlmasnn kesin olarak reddedilemeyecei kabul edilmitir. Kimlii gizlenmi her tann can güvenliine yönelik tehdit younluu ayn derecede olmayabilir. Sank haklarnn snrszln kabul etmek ve hayat tehlike altndaki tana dorudan soru sorma hakkn mutlak bir deer olarak görmek mümkün olmamaldr. Mahkemenin yaklam, genel olarak olaya göre bir tartma ve olayn koullarnn deerlendirilmesi esasna dayanmaktadr.

GZL TANIK BEYANI TEK BAINA HÜKME ESAS ALINAMAZ

Haklarnda, Devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak, Kamu görevlisini görevinden dolay tasarlayarak öldürmek ve Terör örgütü üyelii suçlarndan ceza istenen 37 sann olay annda, olay yerinde bulunduuna ilikin kamera kaytlar ve gizli tank ifadesi bulunduunu kaydeden mahkeme heyeti gerekçeli kararnda, öyle dedi:

Gizli tank beyanlar ve kamera görüntü inceleme tespit tutanaklarnda olay günü bir ksm sanklarn olay yerinde bulunduklarna ilikin tespit dnda bakaca delil yoktur. Kamera görüntülerinde görülen baz sanklarn olayn gerçekletii yerde iyerlerinin bulunmas nedeniyle, olay yerinde bulunmalar hayatn olaan akna uygundur. Sanklarn ilenen suça itirak ettiklerine dair gizli tank beyanlar dnda bir delil bulunmamaktadr. Hakknda tedbir uygulanan gizli tann beyan tek bana hükme esas tekil etmez.

Ana Sayfaya Git