Göbeklitepe görkemli törene hazırlanıyor

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi: "(Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması) Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da teşrifleriyle Göbeklitepe'de görkemli bir tören yapacağız" "Göbeklitepe, artık sadece şehir olarak temsil edilmekten ziyade, ülkemizin çok önemli bir turizm unsuru olarak ön plana çıkacak''

Haberler 03.07.2018 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göbeklitepenin UNESCO Dünya Miras Listesine alnmas dolaysyla Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann da katlmyla anlurfadaki ören yerinde görkemli bir tören yaplmas planlanyor.

anlurfa Büyükehir Belediye Bakan Nihat çiftçi, kentin en önemli turizm markas olan Göbeklitepeye yönelik çok sayda plan ve projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Özellikle altyap, karlama üniteleri ve içme suyu gibi farkl tesisleri ksa süre önce hizmete açtklarn belirten çiftçi, bölgede bundan sonraki dönemde de yerli ve yabanc turistlerin ihtiyacn giderebilecei sosyal tesislerin yapmnn süreceini kaydetti.

çiftçi, Göbekliteye açlndan bu yana yerli ve yabanc turistlerin ilgisinin sürdüünü vurgulayarak, ant alannn UNESCO Dünya Miras Listesine alnmasnn ardndan adeta bir ziyaretçi patlamas yaanmasnn beklendiine dikkati çekti.

Kaz alannn bir çok ilkleri bünyesinde barndrdn anlatan çiftçi, Bilimsel olarak ispatlanan ilk tapnan, ilk yerleim yerinin ve ilk insanlarn, ilk bir araya geldii yer burasdr. Dünya tarihinde önemli bir yer tutan bu arkeolojik varln anlurfada olmas ehrin tantm anlamnda bir marka haline gelebilmesi için de çok önemli bir deerdir. Biz bunun farkndayz ve tüm çalmalarmz ona göre yaptk. dedi.

Göbeklitepe artk Türkiye ile özdelemeli

Kültür ve Turizm Bakan Numan Kurtulmu ve beraberindeki heyetin bir süre önce Göbeklitepede incelemelerde bulunduunu hatrlatan çiftçi, UNESCOnun olumlu kararn bekledikleri için hazrlk yaptklarn belirtti.

çiftçi, Göbeklitepe için çok farkl tantm toplantlar yapmay da planladklarn dile getirerek, öyle devam etti:

Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann da terifleriyle Göbeklitepede görkemli bir tören yapacaz. Henüz günü belli olmayan törenin yakn bir zamanda olmas planlanyor. Kaz alanna sonradan yaptmz karlama üniteleri ve dier sosyal tesislerin açl da bu vesileyle yaplacak. Göbeklitepe, artk sadece ehir olarak temsil edilmekten ziyade ülkemizin çok önemli bir turizm unsuru olarak ön plana çkacak. Göbeklitepe artk Türkiye ile özdelemeli. Msr piramitleri denilince akla nasl Msr geliyorsa burann da artk öyle olmas gerektii ortadadr. Bizler hazrlklarmz artk buna göre yapacaz. diye konutu.

Göbeklitepe

anlurfann merkez Haliliye ilçesinin, kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yaknlarnda bulunan ve ilk kez 1963te stanbul ve Chicago üniversitelerinden aratrmaclarn yüzey çalmalar srasnda fark edilen ören yerindeki kazlar, 50 yl akn süredir devam ediyor.

Alman Arkeoloji Enstitüsü ve anlurfa Müzesince 1995ten beri ortaklaa yürütülen çalmalarda, Neolitik döneme ait boylar 3-6 metre, arlklar da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü T biçimli dikili talar bulundu.

Kazlarda ayn zamanda, 8-30 metre çapnda dairesel ve dikdörtgen ekilli dünyann en eski tapnak kalntlar ve yaklak 12 bin yl öncesine ait olduu belirtilen 65 santimetre uzunluunda insan heykeli gibi çeitli tarihi eserler de gün yüzüne çkarld.

Ana Sayfaya Git