Göbeklitepe Güneydoğu tatilinin vazgeçilmez rotası oldu

"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen yıl resmi açılışı yapılan Göbeklitepe, aradan geçen sürede, bölgede yerli ve yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettiği mekan haline geldi.

Haberler 09.03.2020 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan gerçekletirilen resmi açlnn birinci yln tamamlayan anlurfadaki Göbeklitepe, kentin yan sra bölgenin de en önemli gezi rotas oldu.

Kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yaknlarnda bulunan ve ilk kez 1963te stanbul ve Chicago üniversitelerinden aratrmaclarn yüzey çalmalar srasnda fark edilen ören yerindeki kazlar, 50 yl akn süredir devam ediyor.

Alman Arkeoloji Enstitüsü ve anlurfa Müzesince 1995ten beri ortaklaa yürütülen çalmalarda, Neolitik döneme ait, boylar 3-6 metre, arlklar da 40-60 ton olan yabani hayvan figürlü T biçimli dikili talar bulundu.

Kazlarda ayn zamanda, 8-30 metre çapnda dairesel ve dikdörtgen ekilli dünyann en eski tapnak kalntlar ve yaklak 12 bin yl öncesine ait olduu belirtilen 65 santimetre uzunluunda insan heykeli gibi çeitli tarihi eserler de gün yüzüne çkarld.

Yaklak 6 yl UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde kalan tarihi ören yeri, 2 Temmuz 2018de ise kalc listeye girdi.

Göbeklitepe, listeye girdikten sonra yeniden düzenlenen çehresiyle Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan resmen 8 Mart 2019da açld.

UNESCO ile dünyaya açlan Göbeklitepeye yerli ve yabanc turistlerin ilgisi, Cumhurbakan Erdoann 2019u Göbeklitepe yl ilan etmesiyle artt.

Kente gelenlerin yllardr ziyaret ettii Balklgölün yan sra tarihi ören yeri de artk ziyaretçilerin gözde rotalarndan biri oldu.

Güneydou turlarnn önemli urak noktas olan Göbeklitepe, bölgenin gözde turizm merkezlerinden biri haline geldi.

- Tüm rotalarda var

anlurfa Ticaret ve Sanayi Odas Turizm Meslek Komitesi Bakan Kamil Türkmen, AA muhabirine yapt açklamada, Balklgölün yan sra Göbeklitepenin de artk kentle özdeletiini söyledi.

Kente gelenlerin ilk olarak, ünü her geçen gün artan ören yerini görmek istediini vurgulayan Türkmen, Cumhurbakanmzn Göbeklitepe yl ilan sonras geçen sürede Göbeklitepe turizmi ciddi manada bir yol ald. Artk bölgedeki tüm rotalarda Göbeklitepe vazgeçilmez oldu. stenilen hedef noktasnda süratli bir iyileme devam ediyor. Bu konuda özellikle yerli turistte bir hareketlilik söz konusu. dedi.

Türkmen, Göbeklitepe yl ilan edildikten sonra önceki dönemlere göre turist says net bir ekilde fazlalat. Sadece Göbeklitepe ile ilgili gelen turist gruplar da var, normal kültür rotas kapsamnda gelenler de bulunuyor. Artk kim olursa olsun, anlurfaya gelen herkes, Balklgölün yan sra Göbeklitepeyi de ziyaret ediyor. diye konutu.

- Turist saysnda art bekliyoruz

anlurfa Bölgesel Turist Rehberler Odas Bakan Müslüm çoban da Türkiyede kültür turizminin en önemli rotalarnn banda anlurfann geldiini söyledi.

Geçen yln Göbeklitepe yl ilan edilmesinin tüm bölge illerine katk sunduunu anlatan çoban, anlurfada yllardr ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde turizm youn olur. Geçen yl ise temmuz ve austos aynda da ciddi bir younluk olutu. Normalde turizm sezonumuz yazn düer ama ilk defa geçen yl yazn turist saymz ayn dönemlere göre çok artt. Göbeklitepe yl olmas dolaysyla insanlarn youn ilgi göstermesi, turizm sezonunu dier aylara da kaymasn salad. ifadelerini kulland.

Kenti geçen yl ziyaret eden yaklak 5 milyon kiiden 1 milyonunun konakladn vurgulayan çoban, unlar söyledi:

Bir önceki yla göre turist saymzda yüzde 11 artmz oldu, eer yatak kapasitemiz fazla olmu olsayd, bu art çok daha fazla olabilecek kapasitedeydi. 2 milyonu yakalayacak potansiyelimiz var. 2019 Göbeklitepe yl bitti ama hem bu yl hem de önümüzdeki yllarda Göbeklitepeye olan ilgi ve alaka, her geçen gün daha da artacaktr. 2019 ylnda tatil programn bozmak istemeyen ve denk getiremeyenler oldu. Bu etki ve ilgi dolaysyla insanlarn ziyaret düüncesini bu yla brakma durumlar söz konusu. Ön rezervasyonlara baktmzda, 2020 ylnda yüzde 15 civarnda geçen yla göre bir turist art bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git