"Göbeklitepe Türkiye için büyük bir kazanımdır"

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Göbeklitepe'nin ortaya çıkarılması Türkiye için büyük bir kazanımdır, insanlık için büyük bir kazanımdır. Hem tarihe, hem insanlığın geçmişine, hem kültürel medeniyete büyük bir armağan olarak ortaya çıkarılmış olan bir alandır." dedi.

Haberler 15.04.2018 - 01:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Kurtulmu, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesindeki varlklar arasnda bulunan, 12 bin yllk geçmiiyle tarihin sfr noktas olarak nitelendirilen Göbeklitepeyi ziyaret etti.

çalmalar hakknda yetkililerden bilgi alan Numan Kurtulmu, alanda yürütülen projeleri inceledi. Kurtulmu, gazetecilere yapt açklamada, Göbeklitepenin turizm açsndan önemine deindi. Türkiyenin hem turizm bakmndan hem tantm, hem de kültürel deerlerinin ortaya konulmas bakmndan, Göbeklitepenin daha çok tantlmas gerektiini vurgulayan Kurtulmu, öyle devam etti:

Göbeklitepenin ortaya çkarlmas Türkiye için büyük bir kazanmdr. nsanlk için büyük bir kazanmdr. Hem tarihe, hem insanln geçmiine hem kültürel medeniyete büyük bir armaan olarak ortaya çkarlm olan bir alandr. Buradaki kaz çalmalar titizlikle, acele etmeden ama dikkatle sürdürülecektir. Özelliklerinin tamamnn korunabilmesi için kullanlan malzemelerin, bütün ilemlerin, tamamen yüzde 100 doal bir ekilde yaplmasna gayret ediliyor. Ümit ederim ki önümüzdeki yllarda çok daha önemli yaptlar ortaya çkarlacaktr. Göbeklitepe bu anlamda Türkiyenin dünyaya tantlmas bakmndan fevkalade önemli bir marka deeri olan arkeolojik alandr. nallah önümüzdeki yllarda, çok ksa bir süre içinde dünyann dört bir yannda insanlar Göbeklitepe üzerinden hem anlurfay hem Mezepotamyay hem Türkiyeyi tanyacaklar.

- Milyonlarca kii ziyaret edecek

Kültür ve Turizm Bakan Numan Kurtulmu, bakanlk olarak alann tantm için önemli çalmalar yürüttüklerini aktararak, Göbeklitepenin bu hale getirilmesinde kamu ve özel sektör arasndaki uyumlu çalmalarn etkili olduunu bildirdi.

Türkiyenin her yerinde antik ehirlerin olduunu ve buralarda kaz çalmalar gerçekletirildii vurgulayan Kurtulmu, Türkiyenin özel sektör kurulularnn da sponsor olarak tarihi zenginliklerin gün yüzüne çkarlmas için katklarnn önemli olduunu belirtti.

Bakan Kurtulmu, Göbeklitepenin tantlmasnda emei geçenlere teekkür ederek, Ben ilgili firma yetkililerine teekkür ediyorum. Burada kaz çalmalarnda emei geçen herkesi tebrik ediyorum. nallah göz bebeimiz olan Göbeklitepeyi koruyacaz, korumaya gayret edeceiz, daha da ileriye götüreceiz. Ümit ediyorum ki ilerleyen dönemde sadece bu alan milyonlarca kii buraya gelerek ziyaret edecek. dedi.

- Göbeklitepenin UNESCO süreci

Göbeklitepenin UNESCO sürecini de deerlendiren Kurtulmu, Türkiyede her yl bir ya da birden fazla yerimiz UNESCO Kültürel Miras Listesine giriyor. Göbeklitepede kültürel miras listesine girmeyi hak eden önemli yerlerimizden birisidir. çalmalarmz sürdürüyoruz. ifadesini kulland.

Bir gazetecinin son yllarda terör nedeniyle bölgede turizmin sekteye uradn anmsatmas üzerine Kurtulmu, Mardin ve anlurfa ziyaretleri srasnda bu konuda olumlu izlenimler edindiini vurgulad.

- Bölgede terör bittikçe turizm geliecek

Bakan Kurtulmu, terör bittikçe bölge halknn rahatladn ve turizmde de olumlu gelimelerin yaandna iaret ederek, u deerlendirmelerde bulundu:

Hem Mardin hem de anlurfada otellerin tamamen dolu olduunu, çok sayda turistin bu iki kadim ehrimize gelip, ziyaret ettiklerini gördüm. Teröre kar mücadele kararllkla sürdükçe ve Türkiyenin bana bela edilen terör örgütlerine bir ekilde diz çöktürdükçe ekonomik olarak da bunun sonuçlarn görüyoruz. Bunlardan birisi de turizm anlamndaki gelimedir. nallah önümüzdeki yllarda Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerimiz turizm bakmndan Türkiyenin parlayan yldz olacaktr. Buradaki ehirlerimiz turizm açsndan parlayan yldz haline gelecektir. Bu bölgelerde terör sona erdikçe turizm yükseliyor, ekonomi yükseliyor ve bölge halknn refah artyor. Ksa süre içinde beklediimizden çok daha olumlu sonuçlar elde edeceiz.

Kültür ve Turizm Bakan Numan Kurtulmu, anlurfa Valisi Abdullah Erin ve Büyükehir Belediye Bakan Nihat çiftçi, alan ziyaret eden turistlerle de bir süre sohbet etti.

Ana Sayfaya Git