Göbeklitepe, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde

DÜNYANIN en eski tapınak merkezi olarak nitelendirilen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe, Bahreyn’de düzenlenen 42'nci Dünya Mirası Komita Toplantısı'nda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne kabul edildi.

Haberler 02.07.2018 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kent merkezine 18 kilometre uzaklkta bulunan Örencik Mahallesi yaknlarndaki, Neolitik çaa ait ve dünyann bilinen en eski tapnak merkezi olarak kabul gören Göbeklitepe Birlemi Milletler (BM) Bilim, Eitim ve Kültür Tekilatnn (UNESCO), Dünya Miras Geçici Listesinden, asil listeye geçti.

Dünya Kültür Miras Listesinde

Basra Körfezinde yer alan Bahreynde düzenlenen 42nci Dünya Miras Komite Toplantsnda Göbeklitepe, UNESCO Dünya Miras Listesinde yerini ald. Bahreynde düzenlenen toplantya Kültür ve Turizm Bakanln ve anlurfa Valiliini temsilen anlurfa Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kaz Bakan Celal Uluda katld. Göbeklitepenin UNESCO asil listesine kabul edilmesi sevinçle karland. Her gün yerli ve yabanc turistlerin ziyaret ettii, 1995ten beri yürütülen kaz çalmalarnda, neolitik döneme ait boylar 3-6 metre, arlklar da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü T biçimli dikili talar ve 8-30 metre çapnda dairesel ve dikdörtgen ekilli dünyann en eski tapnak kalntlar ve yaklak 12 bin yl öncesine ait olduu belirtilen 65 santimetre uzunluunda insan heykeli gibi çeitli tarihi eserler görmek isteyenler, bölgeye akn ediyor.

Ana Sayfaya Git