Göbeklitepe UNESCO'da "kalıcı" olmak istiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO), "Dünya Mirası Geçici Listesi"ndeki varlıkları arasında bulunan, dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe'nin gelecek yıl kalıcı listeye alınması bekleniyor.

Haberler 18.10.2017 - 08:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yaknlarnda bulunan ve ilk kez 1963te stanbul ve Chicago üniversitelerinden aratrmaclarn yüzey çalmalar srasnda fark edilen Göbeklitepedeki kazlar 54 yldr sürüyor.

Bata Kültür ve Turizm Bakanl olmak üzere birçok uluslararas kurum ve kurulu tarafndan dünyann en eski tapnak merkezi olarak kabul edilen ve 5 yl önce UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alnan Göbeklitepe, 2018de düzenlenecek 42. Dünya Miras Komitesi Toplantsnda Türkiyenin adaylarndan birisi olacak.

UNESCO adayl için son hazrlklarn yapld Göbeklitepenin uzun yllar daha iyi korunmas ve salkl kullanlmas için de yürütülen yaklak 4 bin metrekarelik çelik çat çalmalarnn ksa süre içinde tamamlanmas öngörülüyor.

Kentte söz konusu durum heyecan olutururken valilik, belediye, turizmciler ve sivil toplum kurulular bölgenin tantmna katk salayacak Göbeklitepe için çeitli kampanyalar yürütüyor. Kampanyalarn da desteiyle bölge turizmi Göbeklitepenin 2018te dünya miraslar arasnda yerini almasn planlanyor.

Ziyaretçiler, üst çat çalmalar nedeniyle geçici olarak ziyarete kapatlan Göbeklitepenin Türkiyenin en büyük müzesi unvann alan anlurfa Müze Kompleksinde yer alan imitasyonlarn görme imkan buluyor.

- Türkiyenin kültür turizmi anlamnda lokomotifi olabilecek bir eser

anlurfa Kültür ve Turizm Müdürü Aydn Aslan Göbeklitepede ABnin desteiyle yaklak 6 milyon avroluk proje yürütüldüünü belirtti.

Bu kapsamda çatnn kapatlmasnn yan sra ziyaretçilerin görebilecei canlandrma merkezinin düzenlemesinin sponsorluk desteiyle devam ettiini dile getiren Aslan, Göbeklitepeyi 2018 ylna hazrlyoruz. 2018de düzenlenecek 42. Dünya Miras Komitesi Toplantsnda Göbeklitepe Türkiyenin aday olacak. u anda ön incelemeler yapld ve büyük ihtimalle 2018 ylnda gösümüzü gere gere listeye gireceiz. dedi.

Bölgenin dünya miraslar arasnda yer almasyla bölgeye de önemli bir geri dönüü olacan öngördüklerini ifade eden Aslan, öyle konutu:

çünkü bu listeye girdiiniz zaman aslnda size Dünyada görmeniz gereken yerler diye bir yol haritas çizilmi oluyor. Biz bu açdan deerlendirdiimizde 2018 ylnda Göbeklitepenin yabanc turistler açsndan da bilinirliinin artaca ve ziyaretçi saysnn artaca yönünde beklentimiz var. Bu açdan Göbeklitepe sadece anlurfann deil Türkiyenin kültür turizmi anlamnda lokomotifi olabilecek bir eser olarak karmzda duruyor.

Bölgedeki düzenleme çalmalarnn hassasiyetle ilerlediini anlatan Aslan, kasm ay içerisinde bütün ilemlerin tamamlanmas ve ziyarete açlmasn hedeflediklerini bildirdi.

- Göbeklitepe u an en güçlü aday

Büyükehir Belediye Bakan Nihat çiftçi de anlurfada yürütülen Tarih Yeniden Canlanyor projesinin en önemli ayann Göbeklitepe olduuna iaret etti.

Bakanlk olarak UNESCO listesine Göbeklitepenin teklif edilen ilk sradaki mekan olduuna dikkati çeken çiftçi, öyle devam etti:

Göbeklitepe u an en güçlü aday. Biz de buna yönelik hazrlklarmz yapyoruz. Önümüzdeki günlerde UNESCOdan konunun uzmanlar daimi temsilciler çalmalar yerinde görmek üzere gelecek. Biz Göbeklitepeye bir dünya miras olarak bakyoruz. Bir nevi yerleimin, toplanmann, ibadetin balad alan. Bir anlamda insanln balad alan. 12 bin yllk geçmii olan mekandan bahsediyoruz.

Göbeklitepenin anlurfa ve bölgesi için ans olduunu vurgulayan çiftçi, bunu ehirle özdeletirmek ve tantmak istediklerini söyledi.

Dünyann ve dünyadaki bilim adamlarnn dikkatini bu alana çekmek istediklerini kaydeden çiftçi, Göbeklitepenin 2018 ylnda tescil edilmesini tahmin ediyoruz. Bu yönde de olumlu dönüler alyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git