Göbeklitepe'de yeni bulgulara rastlandı

Tarihin başlangıç noktası olarak da nitelendirilen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'de yeni tapınak ve dikili taşlar tespit edildi

Haberler 15.07.2018 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Bakan Prof. Dr. Mehmet Önal:

Yaplan jeofizik çalmalarnda en az 15 tane daha mega antsal tapnak ve 200den fazla dikili tan höyük içindeki topran altnda olduu tespit edildi. Arkeolojik kazlar önümüzdeki yllarda da devam ettikçe yeni yaplarla karlaacaz

anlurfa Büyükehir Belediye Bakan Nihat çiftçi:

Bu alan çok zengin, sadece birkaç yllk bir kaz çalmasyla tüm detaylarn ortaya çkmas mümkün deil

Tarihin balangç noktas olarak nitelendirilen Göbeklitepede, 15 mega antsal tapnak ile 200den fazla dikili tan daha olduu tespit edildi.

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve anlurfa Kültür Varlklar Koruma Bölge Kurulu Bakan Prof. Dr. Mehmet Önal, AA muhabirine yapt açklamada, Göbeklitepenin UNESCO Dünya Miras Listesine alnmasnda emei geçenlere teekkür etti.

Göbeklitepenin dünyann en önemli yerleim birimlerinin banda geldiini vurgulayan Önal, Türkiyenin bulunduu corafi konum itibariyle insanlk tarihine k tuttuunu dile getirdi.

Tarih boyunca medeniyetlere beiklik eden bu corafyada, böylesi bir kaz alannn bulunmasnn tesadüf olmadn anlatan Önal, Türkiyenin bu insanlk mirasn gelecek nesillere en iyi ekilde aktarmak için elinden gelen çabay gösterdiini ifade etti.

Göbeklitepedeki kazlarn yaklak 150 yl sürmesinin öngörüldüünü belirten Önal, öyle konutu:

Göbeklitepede yaklak çeyrek asrdr arkeolojik kaz çalmalar devam etmektedir. Kaz alannn büyüklüünü göz önüne aldmzda en az 150 yl daha burada kaz çalmalar devam edecektir. u an ziyaretçilerin gezip gördüü alan estetik ve güzel bir çatyla kapland. Halen 4 dairevi antsal mega tapnan bulunduu gezi alan ziyaretçiler tarafndan gezilebiliyor. imdi gezilen alann hemen kuzeyinde, 45 yldr arkeolojik çalmalarn yapld yeni ant tapnaklarnn izine rastland bir kaz alan daha var. Kaz çalmalar yapldkça Göbeklitepenin bilinmeyen özellikleri ön plana çkacaktr.

Günlük yaamn izleri aranyor

Önal, ören yerindeki kaz alannda yeni bulgulara rastlandn ifade ederek, Yaplan jeofizik çalmalarnda en az 15 tane daha antsal tapnak ve 200den fazla dikili tan höyük içindeki topran altnda olduu tespit edildi. Arkeolojik kazlar önümüzdeki yllarda da devam ettikçe yeni yaplarla karlaacaz. Göbeklitepede törensel yaplar meydana çkt. Tapna ina edenlerin yaad mekanlara ve onlara ait yaantlarn bulgularna henüz ulalamad. Kazlar devam ettikçe bunlara ulalmas için de ihtimal var. diye konutu.

anlurfa Büyükehir Belediye Bakan Nihat çiftçi de kentin tarihi markas olan kaz alanna yönelik çok sayda plan ve projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanl öncülüünde Göbeklitepeye yönelik uluslararas tantmlar artrarak sürdüreceklerini vurgulayan çiftçi, bu konuda uzman bir ekiple planlama yapldn belirtti.

çiftçi, u ana kadar kaz alannda ilk tapnan ve ilk yerleim yerinin tespit edildiini vurgulayarak, Kaz alan çok geni. Belki buradaki çalmalar yüzyllarca sürecek. Bu alan çok zengin, sadece birkaç yllk bir kaz çalmasyla tüm detaylarn ortaya çkmas mümkün deil, bunun farkndayz. Bu anlamda bizim en büyük ansmz Göbeklitepenin anlurfada olmasdr. anlurfa 12 bin yllk insanlk tarihinin merkezinde bulunuyor. Bu bizim için çok önemli. Bunun için biz de üzerimize düeni yapacaz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git