Göbeklitepe'deki dikili taşın kopyasının BM yerleşkesinde sergilenecek

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'deki P18 Dikilitaş'ın küçültülmüş bir replikasının Birleşmiş Milletler'in (BM) New York'taki yerleşkesinde kalıcı olarak sergilenecek olmasının 12 bin yıllık ören yerindeki turizmi daha da hareketlendirmesi bekleniyor.

Haberler 16.09.2021 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfa Büyükehir Belediye Bakan Zeynel Abidin Beyazgül, AA muhabirine, BMnin bahçesinin Anadolunun 12 bin yllk miras Göbeklitepedeki dikilitalarn replikasna kalc olarak ev sahiplii yapacak olmasnn tüm ehir halk tarafndan sevinçle karlandn söyledi.

Kentin medeniyetlerin mücevher sand konumunda olduunu dile getiren Beyazgül, köklü tarihi, turizm çeitlilii ve potansiyelle son zamanlarda tüm dünyann dikkatini çektiklerini dile getirdi.

Göbeklitepenin dünya tarihi açsndan büyük önem arz ettiini vurgulayan Beyazgül, Göbeklitepenin UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almas dünyann en tannan ve bilinen yerleri arasnda olmasn salad. Kültür ve Turizm Bakanlmz tarafndan yaplan çalmayla, Göbeklitepede yer alan monolit imitasyonun BMye sanat hediyesi olarak sunulacak olmas oldukça sevindiricidir. nanyorum ki anlurfa, BMdeki tantmn da katksyla yerli ve yabanc turist arlama noktasnda tarihi bir rekor kracak. Tüm dünyada merak uyandran, yüzylmzn en önemli arkeolojik kefi olarak kabul edilen Göbeklitepedeki gizem ve çözülmeyi bekleyen srlar nedeniyle yurt dndan gelen ziyaretçilerin saylar artmaya balad. diye konutu.

- Dünyann gözü BMde

anlurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odas Bakan Müslüm çoban da Göbeklitepedeki dikili tan birebir aynsnn Birlemi Milletler Genel Merkezinde sergilenecek olmasnn ülke turizmi açsndan önemli bir gelime olduunu belirtti.

anlurfa için de bu durumun heyecan verici olduunu vurgulayan çoban, Her zaman dünyann gözü BMde olur. BMye giden her delegasyon, muhakkak orada Göbeklitepeyi de görmü olacak, tarihi ören yerine ilgi ve alaka da böylece artm olacak. Göbeklitepedeki yapnn BMde sergilenmesi tantm açsndan büyük önem arz etmektedir. Dikili tan sergilenmesi hem Göbeklitepe hem anlurfa hem de ülke turizmine olumlu katk sunacaktr. dedi.

- Ziyaretçileri de gururlandryor

çorumdan ailesiyle Göbeklitepeyi gezmeye gelen Dinçer Dalar ise BMde Türkiyeye ait bir eserin sergilenmesinin önemli olduunu söyledi.

Heyecan ve gururu bir arada yaadn aktaran Dalar, Bu beni oldukça gururlandrd. Bizim topraklarmzdaki tarihin bütün uluslarn gözü önünde sergilenip tantlacak olmas bizi çok mutlu ve gururlu etti. Böylece turistler için de daha iyi bir tantm olur. Göbeklitepeye daha çok yurt dndan gelen olur. ifadesini kulland.

Yahya Yazc ise projeyi baarl bulduunu ifade ederek, Bence çok güzel bir giriim olur. Göbeklitepe zaten dünyada ilgi çekiyor BMde sergilenmesiyle de daha fazla dikkati ilgiyi çeker. Türkiye için çok iyi bir reklam olacaktr. Hem medeniyetimizin tannmas hem de turizm açsndan oldukça önemli olacan düünüyorum. dedi.

Türker Yldz da öyle konutu:

Böyle bir medeniyetin Türkiye topraklarnda olmas herkes için büyük bir kazançtr. Tarihin sfr noktasnn Türkiyede olmas bizleri gururlandryor. Bu eserimizin BM nezdinde de sunulmas Türk halk olarak bizi daha çok gururlandryor. Böyle bir çalmann gerçekletirilmesine katk veren yetkililerimize can gönülden teekkür ediyorum.

Ana Sayfaya Git