Göbeklitepe'nin UNESCO hazırlığı sürüyor

Türkiye'nin 2018'de düzenlenecek 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda UNESCO adayı olan Göbeklitepe Arkeolojik Alanı'na ulaşımın sağlandığı yol asfaltlanıyor

Haberler 02.10.2017 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin, gelecek yl Dünya Kültür Miras (UNESCO) aday olan Göbeklitepe Arkeolojik Alanna ulamn saland yolda asfaltlama çalmas balatld.

anlurfa kent merkezine 18 kilometre mesafedeki dünyann bilinen en eski tapnak merkezi konumundaki tarihi alanda UNESCO adayl için kamu kurum ve kurulularnn çalmalar sürüyor.

anlurfa Büyükehir Belediyesi hazrlklar kapsamnda alana ulamn saland bölgede asfaltlama çalmas balatt.

Arkeolojik alandaki otoparklarn da asfaltlanarak ulam için daha uygun hale getirilmesi hedefleniyor.

- Göbeklitepe

lk kez 1963te stanbul ve Chicago üniversitelerinden aratrmaclarn yüzey çalmalar srasnda fark edilen Göbeklitepedeki kaz çalmalar, o dönemden beri aralksz sürüyor.

Berlin Arkeoloji Enstitüsü ve anlurfa Müzesi tarafndan 1995ten beri ortaklaa yürütülen çalmalarda, Neolitik döneme ait, boylar 3-6 metre, arlklar da 40-60 ton olan yaban hayvan figürlü T biçimli dikili talar, 8-30 metre çapnda dairesel ve dikdörtgen ekilli, dünyann en eski tapnak kalntlar, çok sayda yaban hayvan figürü, insan heykeli ve yaklak 12 bin yl öncesine ait olduu belirtilen 65 santimetre uzunluunda insan heykeli gibi tarihi eserler gün yüzüne çkarld.

Dünyann en eski tapnak merkezi olduu belirtilen ve 6 yl önce UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alnan Göbeklitepenin tantm için çeitli projeler yürütülüyor.

Ana Sayfaya Git