Göç Yolunda Şahinlere Ev

Göçmen kuşların rotasında bulunan Diyarbakır, bu mevsimde yüzlerce şahine ev sahipliği yapıyor.

Haberler 06.04.2019 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göçmen kularn rotasnda bulunan Diyarbakr, bu mevsimde yüzlerce ahine ev sahiplii yapyor.

Ku türlerinin Afrika, Avrupa ve Asya göç yolu üzerinde bulunan Anadolu topraklar, ayn zamanda birçouna da konaklama ve üreme sahas oluyor. Göçmen kularn rotasnda bulunan Diyarbakr da bu mevsimde yüzlerce ahini arlyor.

ahinler, havalarn yava yava snd Diyarbakrn Ergani, Dicle ve Eil ilçesinin krsal bölgelerinde görüntülendi.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Recep Karaka, AA muhabirine yapt açklamada, Türkiyenin, önemli göç yollarndan Kafkaslar ve Balkanlar güzergahnda olduunu söyledi.

Göçler esnasnda ana göç yollarnn yan sra tali göç güzergahlarnn da olutuunu kaydeden Karaka, Göçler esnasnda yan yollar oluuyor. Bunlar da bölgemizden geçiyor ve pek çok göçmen ku türü tarafndan kullanlyor. Söz konusu kularn, göç yolunda Dicle-Frat nehir sistemlerini bir iaret olarak kullandklarn düünüyoruz. Yrtc kularmzdan ahinler, atmacagiller familyasnda olup bu göç güzergahn kullanan türlerden biridir. ahinler genellikle kalabalk gruplar halinde göç ederler. Gördüümüz kalabalk gruplarn büyük çounluu, kuzey enlemlere göç etmek için bölgeyi kullanrlar. diye konutu.

Son günlerde youn olarak Diyarbakrn Ergani, Dicle, Eil ilçelerinin yan sra merkezde de Hevsel Bahçeleri ve Dicle Üniversitesi yerlekesi civarnda da ahinlerin görüldüünü aktaran Karaka, yaam yerlerinin, genelde tarm alanlarna yakn ormanlk bölgeler olduunu belirtti.

Geni bir alana yaylabildiklerini anlatan Karaka, Küçük memeliler, sürüngenler, böcekler ve küçük tür kularla besleniyorlar. Onun için tarmsal anlamda çok yararl varlklar. Özellikle günein batmasna yakn aaçlarn üzerinde toplanr ve tünerler. Göç güzergahnda dinlenirler. dedi.

Korkulacak bir ey yok

ahinlerin insanlar için tehlike oluturmadn vurgulayan Karaka, çiftçilerin ve dier vatandalarn ahin görünce panie kaplmamasn, onlarn da insanlardan çekindiini kaydetti.

Avclara uyar

Ergani ilçesinde avclarn ate etmesi sonucu saçmalarla yaralanan bir ahinin kanadn tedavi eden veteriner hekim Mesut Tomar da bilinçsiz avlanmann doaya zarar verdiini dile getirdi.

ahinin kanadndan yaralandn dile getiren Tomar, Köyde yaayan bir vatanda kanadndan yaral ahini bana getirdi. Pansuman sargs yaptk. Vatanda, ahin iyileip tekrardan uçana kadar ona bakacan söyledi. diye konutu.

Son günlerde bölgede youn ekilde görülen ahinlerin mükemmel bir görsel oluturduunu aktaran Tomar, unlar söyledi:

Bölgemiz göç kular için güzergah ve dinlenme alan. Bu süreçte bizler onlarn göçünü salkl tamamlamas için çaba göstermemiz gerekirken kendini bilmez avclar onlara zarar veriyor. Bu hayvanlar güvende olduklarn hissettii müddetçe bizim misafirimiz olur yoksa buralar terk edebilir, onun için lütfen herkes bu canllara saygl olsun.

Ana Sayfaya Git