Göçerlerin atlarla zorlu yayla yolculuğu

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde, hayvanlarından daha fazla verim almak için ilkbaharda yaylalara çıkan göçerler, köyden yaylaya eşya taşımada ya da bir yayladan başka yaylaya göç esnasında kullandıkları atlarla zorlu bir yolculuk yapıyor.

Haberler 23.07.2019 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tuncelinin Ovack ilçesinde, yaz aylarn hayvanlaryla Munzur ve Mercan dalarnn yüksek kesimlerinde geçiren göçerler, tanma ve yayla deiimi srasnda kullandklar atlarla zorlu bir yolculuk yapyor.

Yaz aylarnda hayvanlarn otlatmak için Tuncelinin çemigezek, Mazgirt ve Hozat ilçelerinden gelerek Ovacktaki yaylalara çkan göçerler, araçlarla ulamn salanamad Munzur ve Mercan dalarndaki baz noktalara atlarla gidiyor.

Köyden yaylaya eya tamada, yayladan köye peynir getirmede ve yaylalar aras göçte atlardan faydalanan göçerler, tehlikeye aldr etmeden dik yamaçl ve karl patikalardan geçiyor.

Göçerler, saatler süren zorlu yolculuun ardndan 3370 rakmdaki yaylalara ulaarak, burada atlarn üzerindeki eyalar indirip çadrlarn kuruyor.

Yayla yerinde bir süre atlar dinlendiren göçerler, bu defa koyun ve keçi samndan elde edilen sütle yaplan peynirleri atlara yükleyip, satmak üzere köye getiriyor.

Göçerlerden çada çakmaz, çocukluktan beri yaylaya çktn söyledi.

çakmaz, yaylaya geli ve gidilerde atlar kullandklarn belirterek, Bu dalarda atlar bizim için çok önemli. çünkü her yaylaya araç yolu bulunmuyor, bu yüzden de iki ya da üç at besliyoruz. Atlar yaylalardan köye gidilerde, yaylaya çklarda ve peynir tamada kullanyoruz. Atlarla yolculuklarmz genellikle zor geçiyor. Baz yerlerde yollar bozuk olduundan atlar devriliyor. dedi.

Ana Sayfaya Git