Göçerlerin dönüş yolculuğu başladı

Yaz döneminde Diyarbakır, Mardin ve Siirt gibi sıcak illerden sürüleriyle Muş'taki yaylalara çıkan göçerlerin, havaların soğumasıyla günlerce sürecek eve dönüş yolculuğu başladı.

Haberler 09.09.2020 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mays aynda havalarn snmasyla Muun geni ve verimli yaylalarna gelerek yaz boyunca hayvanlarn otlatan göçerler, yaklaan k mevsimi öncesinde çadrlarn toplayarak sürüleriyle yola koyuluyor.

Günlerce süren yolculuk boyunca geceleri uygun gördükleri yerlerde çadr kurarak konaklayan göçerler, bu sürede teknolojik imkanlardan uzakta, zorlu doa koullaryla mücadele ediyor.

Göçerlerden Hasan Erdem, Mardinden gelip Kozma Da eteklerinde kiraladklar yaylada 5 ay kaldktan sonra dönü hazrlklarna baladklarn belirtti. Eyalarn kamyonetlerle gönderdiklerini belirten Erdem, kendilerinin de yüzlerce küçükba hayvandan oluan sürüyle iki ay boyunca yürüyeceklerini söyledi.

GÖçERLERN DÖNÜÜ

Erdem, Zorlu yolculuumuz balad. Yllardr bu ii yaptmz için altk. Mardin tarafna gideceiz. K scak bölgelerde geçirmek zorundayz. Günlük gda ve giyim ihtiyacmz eeklerle tayoruz. Buras serin ve otla fazla olduu için her yl geliyoruz. Dönüte de geceleri uygun yerlerde konaklyor, gündüzleri de yürüyoruz. diye konutu.

Nurettin Temel de günlerce yolculuk yaparak memleketlerine ulaacaklarn belirterek Göçerlik çok zor. Yaklak 800 koyunla Mardine gideceiz. Uzun bir yolculuk olacak. Havalar serinlemeye balad. Geçim kaynamz hayvanclk. Baka bir i yapmyoruz. Yazn daha iyi verim elde etmek için bölgeye geliyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git