Göçerlerin zorlu dönüş yolculuğu sürüyor

Havaların soğumasıyla beraber Van, Bitlis gibi illerden gelerek Batman'ın Gercüş ilçesi üzerinden Mardin’in Nusaybin ilçesi yaylalarına giden göçerlerin zorlu yolculuğu devam ediyor.

Haberler 09.12.2020 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göç yolculuuna balayan göçerler, bazen karayolunda bazen de arazi ve dalk alanlardan geçerken çou zorluklarla kar karya geliyor. Karayollarn kullanrken arabalarn tehlikesiyle, dalk alanlardan geçerken de uçurumlarla kar karya gelen göçerler senede yaklak 3 ay boyunca yollarda olduklarn söyledi. Bitlisten gelerek Gercüten geçip Mardinin Nusaybin ilçesine doru giden göçerler hayvanlarn yazn serin bölgelere kn ise scak bölgelere naklediyor.

GÜNE PANELLERYLE KARILIYOR

Sürekli krsal bölgelerde kalan göçerler, çadrlarn aydnlatmak, cep telefonlarnn bataryasn arj etmek ve el fenerleri için güne panellerinden faydalanyor. Zor artlar altnda yaamn sürdüren göçerler, 2-3 ay yollarda kalyoruz, Hem da hem de karayolunu kullanyoruz yamurlu ve çamurlu yollarda çok zorlanyor. Bitlisten geliyoruz Mardinin Nusaybin ilçesine gidiyoruz. u an kar yamur ve souktan dolay Bitlis ve Muu brakp Mardine geçeceiz. Yollarn derdi çekilmiyor, çok zahmetli bir itir göçerlik dedi.

Dünya genelinde hissedilmeye balanan kuraklk nedeniyle mevsim artlarna göre sürekli yer deitirmek durumunda kalan göçerler yalarn bu sene az olmasndan dolay hayvanlarn iyi bir ekilde otlatamad. Meralarda otlarn azalmasndan dolay beslenemeyen hayvanlarn ne sütünden ne de etinden faydalanmayan göçer bu sene zarar ettiklerini kaydetti.

Baova köyü sakinlerinden Ava Ekmen, Göçerlerimize sahip çkmalyz onlara sürekli yardmc olmamz gerekir. Onlar olmadan et ve süt ihtiyacmz kimler karlayacak, bunlar bizim göçerlerimiz. Tüm Türkiyemiz için hayvanclk yapyorlar. Herkesin ve bütün köylerin bizim gibi duyarl olmasn ve onlara iyi davranmasn istiyoruz. çou zorluklarla kar karya geliyorlar diye konutu.

Ana Sayfaya Git