Göçerlerin zorlu mesaisine düğün molası

Hayvanlarına verimli otlaklar bulmak için yılın farklı dönemlerinde göç etmek durumunda kalan ve yaşamlarını kurdukları kıl çadırlarda geçiren göçerler, düğünlerini de burada yapıyor

Haberler 10.12.2017 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hayvanlarna verimli otlaklar bulmak için yln farkl dönemlerinde göç etmek durumunda kalan ve k çadrlarnda geçiren göçerler, düünlerini de çadr kurduklar bölgede gerçekletiriyor. Eitim, salk, teknoloji ve sosyal hayat bakmndan kstl imkanlarla yaayan göçerlerin zaman, zorlu yolculuklarla geçiyor.

Sürekli yer deitirmek zorunda kaldklar için çocuklarnn büyük bölümü hiç okula gidemeyen göçer aileler, youn i temposu nedeniyle hayvanlarnn bandan ayrlmyor.

Düünlerini de bu nedenle bölgede yapmak durumunda kalan aileler, davul, zurna ve müzik eliinde halay çekerek, elenmeye çalyor.

K Haliliye ilçesinde kurduklar çadrlarda geçiren Turan ailesi de 30 yandaki oullar Mahmutun düününü geleneklere uygun olarak söz konusu bölgede yapt.

Dier göçer ailelerin de katld etkinlikte, Kürtçe ve Türkçe arklar eliinde elenme imkan bulan besiciler, bu sayede bir nebze olsun rahatlama imkanna kavutu.

YEN çFT çN çADIR KURULDU

Konuklara yöresel yemeklerin ikram edildii düünde, yeni çift için çadr kuruldu. Tak törenin ardndan gelin, geleneklere uygun olarak, su dolu ie, yumurta ve nar yere vurup krdktan sonda Kuran- Kerimin altndan çadrna girdi.

Damadn babas Seydi Turan, çadrda doup büyüdüünü ve hayvanlar için sürekli göç etmek durumunda kaldn anlatarak, Daha önce de 7 çocuumu bu ekilde evlendirdim. O dönem neredeysek düünü de orada gerçekletiriyoruz. En son olum Mahmut kalmt. Bugün de onun düününü yaptk. Hava güneli olduundan zorluk yaamadk. nsanlar darda elendi. Yamur yasayd sknt yaardk. dedi.

Düüne katlan göçerlerden Selim leri ise elenme imkan bulduklarn ifade ederek, normal artlarda sürekli hayvanlarla ilgilendiklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git