Göçerlerin zorlu süt yolculuğu

Havaların ısınmasıyla Batman'dan Bitlis'in Nemrut Yaylası'na gelen göçerler, her gün çadırlarının bulunduğu alandan 6 kilometre uzakta otlayan hayvanlarının yanına giderek süt sağıyor.

Haberler 07.08.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki scak illerden Bitlisin serin yaylalarna gelen göçerler, en kaliteli sütlerden peynir yapabilmek için zorlu doa koullaryla mücadele ederek geçimlerini salyor.

Geni mera ve yaylalar, zengin bitki örtüsüyle her yl onlarca göçer ailenin tercih ettii Bitliste, yaz aylarnda hayvancln en youn dönemleri yaanyor. Bu yl scak illerden kente gelerek yayla kiralayan 315 göçer aile, 27 bölgede yaklak 100 bin küçükba hayvan besliyor.

Havalarn snmasyla konakladklar yaylalarda doayla iç içe yaam sürdüren, kent yaamndan, teknolojik imkanlardan uzaklaan göçerler, Bitlisin dalarnda kendiliinden yetien ifal otlarla beslenen hayvanlardan elde ettikleri sütlerle en lezzetli peynirleri ve süt ürünlerini üretiyor.

Batmandan gelip Nemrut Yaylasna yerleen göçerler de her gün çadrlarnn bulunduu alandan 6 kilometre uzakta otlayan hayvanlarn yanna gidebilmek için zorlu bir yolculua çkyor.

Kimi zaman yürüyerek kimi zaman eek srtnda sarp kayalklar trmandktan sonra hayvanlara ulaan göçerler, 4 saat süren süt samnn ardndan ayn yolu kullanarak çadrlarn bulunduu alana dönüyor.

Zorlu doa koullaryla mücadele eden, yaban hayvanlarndan korunmak için türlü yollar deneyen göçerler, ürettikleri et ve süt ürünlerini satarak ailelerini geçindiriyor.

- Zor bir hayatmz var

Göçerlerden Fehmi Tan, AA muhabirine yapt açklamada, 17 yldan bu yana Nemrut Yaylasna gelerek yaz döneminde 5 ay kaldklarn söyledi.

Havalarn soumaya balamasyla köylerine döndüklerini anlatan Tan, çadrlarn bulunduu yer ile hayvanlarn otlad alan arasnda 6 kilometre var. Bazlarmz eekle bazlarmz da yürüyerek geliyor. Yolculuk 3 saat sürüyor. Burada koyunlar sadktan sonra bir ksmmz sütleri eeklere yükleyip gidiyor. Kalanlar da akam samnn ardndan çadrlarn olduu yere dönüyor. Burada kaynak suyu olmad için kar suyunu eritip hayvanlarmza veriyoruz. Zor bir hayatmz var. Hasta olsak bile gelip süt samak zorundayz. diye konutu.

Hamit Tan ise sabah saat 08.00de yola çkarak 3 saatlik yolculuun ardndan hayvanlarn bulunduu alana ulatklarn, samn ardndan ayn yolu geri döndüklerini belirtti.

Ana Sayfaya Git