Göçerlerin zorlu yaşamı

Hayvanlarına verimli otlaklar bulmak için yılın farklı dönemlerinde göç etmek durumunda kalan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki aileler, eğitimden sağlığa, teknolojiden sosyal hayata kadar pek çok imkandan mahrum bir yaşam sürüyor.

Haberler 14.12.2016 - 09:45 Son Güncelleme : 14.12.2016 - 09:47

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde hayvanlarna verimli otlaklar bulmak için yln farkl dönemlerinde göç etmek durumunda kalan aileler, bu nedenle eitimden sala, teknolojiden sosyal hayata kadar pek çok imkandan mahrum bir yaam sürmek zorunda kalyor.

K, kiraladklar meralara kurduklar çadrlarda, yln geri kalan dönemlerini ise beraberindeki hayvan sürüleriyle Dou ve Güneydou Anadolunun yaylalarnda geçiren aileler, modern yaamn olanaklarndan neredeyse hiç istifade edemiyor.

Eitimden sala, teknolojiden sosyal hayata kadar pek çok imkandan mahrum kalan bölgedeki göçerlerin yaam, zorlu yolculuklar ve meakkatle geçiyor. Sürekli yer deitirmek zorunda olduklar için çocuklarn çou hiç okula gidemeyen göçer ailelerden bazlar ise eitim alabilmeleri için evlatlarn küçük yata yaknlarna brakyor.

Souk k günlerini çadrda geçirmek zorunda kalan aileler, snmak için sobada tezek yakp, ayn atele yemeklerini piiriyor. Daha çok hayvansal ürünlerden peynir, yourt, tereya gibi gdalar tüketen göçerler, youn i temposu nedeniyle kente gitmekte bile güçlük çekiyor.

Elazn Kovanclar ilçesinden anlurfann Haliliye ilçesine bal Bozda mahallesine gelen Mehmet Ula, AA muhabirine yapt açklamada, mesleklerinin çok zor olduunu belirterek, skntlarnn kn daha da arttn söyledi.

Yllardr bu ile uratn ve çocuklarndan 4ünü bu i sayesinde okutabildiini anlatan Ula, hayvanlarna en iyi ekilde bakabilmek için adeta kendi hayatlarndan ödün verdiklerini aktard.

- Kn artlar arlayor

Ula, gelecek kuaklarn da hayvanclkla uraabilmesi için bir takm çalmalar yaplmas gerektiini ifade ederek, öyle konutu:

Hayvanlarmza önem veriyoruz, onlar için ömrümüz bu ekilde çadrda geçiyor. Kn anlurfaya geliyoruz, yazn ise Erzurum, Bingöl ve Mu gibi daha serin yerlere gidiyoruz. Bizim için hayat gittikçe zorlayor. çünkü yllar geçtikçe teknoloji geliiyor ve bu ii yapacak kii bulamyoruz. Gittiimiz yerlerde mera paras ödüyoruz, bu anlamda da skntmz çok. Dördü kz olmak üzere 8 çocuum var. 2 kzm ve iki olumu okutabildim. Erkekler doktor çkt, stanbulda çalyorlar. Kzlar da Kovanclarda liseye devam ediyor. Dierlerini okutamadk, mecburen koyuna gidiyorlar. Zaman zaman çoban tutuyoruz ama her zaman tutacak durumumuz yok. imdi k ve artlar arlayor, yazn daha kolay. Arpa, saman pahal. Skntmz çok, çocuklarmz özlüyoruz ama okumalar için buna katlanmak zorundayz.

Göçerlerden 73 yandaki Ali Aan, ömrünün büyük bölümünü hayvanlarn peinde yollarda geçirdiini söyledi.

Siverek ilçesinde bal Karacada bölgesindeki leri Mahallesinde dünyaya geldiini anlatan Aan, oradaki birçok ailenin kendisi gibi hayvanclkla uratn belirtti.

Aan, i younluu nedeniyle 10 çocuundan sadece birini okutabildiini ifade ederek, Hep bu ekilde çadrda yayoruz. Havalar souk, çocuklar havadan etkileniyor. Allah bize yardm etsin. Skntlarmz hayat yetmezmi gibi, bir de çoban ayl 3 bin 500 lira, yem fiyatlar çok fazla, yer paras ödüyoruz. diye konutu.

Fatma Baatimur (65) ise çadrda doup büyüdüünü ve hayatnn zorluklarla geçtiini dile getirerek, Eimi ikna edebilsem bu ii brakrdk çünkü artk yorulduk ama o vazgeçmiyor. dedi.

Ana Sayfaya Git