Göçerlerin zorlu yayla yaşamı

Havaların ısınmasıyla birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Doğu Anadolu'nun yüksek rakımlı yaylalarına göç eden besicilerin zorlu yayla yaşamı sürüyor.

Haberler 12.07.2019 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

17 yldr Batmandan Bitlisin Ahlat ilçesindeki 2 bin 400 rakml Nemrut Da eteklerindeki Serinbayr ve Taharman köyü yaylalarna gelen Genç ailesi, kn Batmandaki köylerinde, yaz mevsiminde ise Nemrut Da eteklerindeki yaylalarda göçerlik ve küçükba hayvan besicilii yaparak yaamlarn sürdürüyor. Her yl haziran aynn bandan eylül ay sonuna kadar çadr kurduklar yaylada besicilik yapan göçerler, yaptklar peynirleri mandraclara satarak geçimlerini salyor. Yaylalara çkar çkmaz ilk i olarak koyun ve keçileri yünlerinden temizlemek ve daha salkl verim alabilmek için krkma ilemi yapan göçerler, günde 250 koyun ve keçi krkyor.

17 yldr bu yaylada hayvanclk yapyoruz

Göçebe hayat artlarnn çok zor olmasna ramen tek geçim kaynaklar olan bu ii yürütmek durumunda kaldklarn belirten göçerlerden Resul Genç, Batmandan buraya geliyoruz. Nemrut Da eteklerinde Serinbayr ve Taharman köylerinin yaylasn birlikte tutup burada hayvanlarmz otlatyoruz. Biz 17 yldr bu yaylaya geliyoruz. imiz budur, göçerlik yapyoruz. Bu sene de krkma iine baladk. Günde yaklak 250 koyun krkyoruz. Hava scak, koyunlarn serinlemesi için krkyoruz. Burada peynir yapp satyoruz. Bazen de Bitlise götürüp satyoruz. Geçimimizi salamak için bu ii yapyoruz dedi.

Mikail Genç isimli göçer de Batmandan geldiklerini belirterek, Göçerlik yapyoruz. u anda koyunlarn krkma zamandr. Her sene olduu gibi ayn bu zamanlarda koyunlar krkyoruz. Serinbayr ve Taharman köylerinin yaylalarn tutmuuz. 17 senedir buralara geliyoruz. Burada peynir yapyoruz. çok güzel yal peynir yapyoruz. Bu sene peynirin kilo fiyat iyi gidiyor. Bizim iimiz budur, bu ii yapyoruz diye konutu

Ana Sayfaya Git