Göçü tersine çevirdi

Diyarbakır'ın Eğil ilçesine bağlı Ilgın köyünde yaşayan 54 yaşındaki Mehmet Akkoyun'un devlet desteğiyle 8 yıl önce başladığı organik tarımdaki başarısı geçim sıkıntısı yüzünden göç eden ailelere umut oldu.

Haberler 12.08.2017 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrl 54 yandaki Mehmet Akkoyun, devlet desteiyle balad organik tarm sayesinde köye dönüü salad.

Ilgn köyünde yaayan ve ekonomik nedenlerle memleketini terk etmek istemeyen Akkoyun, dede yadigar arazisini verimli hale getirmek için organik tarm yapmaya balad.

Devlet desteiyle 2009 ylnda organik tarma balayan Akkoyun, ürettii ürünlerden elde ettii gelirle adeta köyünün kaderini deitirdi.

Tarmsal üretimde elde ettii baars devletin açt su kuyularyla daha da bereketlenen Akkoyun, yllar önce çounlukla geçim sknts nedeniyle bat illerine göç eden hemehrilerine umut oldu.

Köye dönüün yolunu açan Akkoyunun bata olu olmak üzere 26 aile, organik tarm yapmak için köyüne geri döndü, atl kalan arazilerde yeniden tarmsal üretim yaplmaya baland.

- Organik tarmda bereket var

Akkoyun, organik tarmda köydeki hane saysn 55ten 81e yükselten baarsn anlatt.

Doup büyüdüü topraklarda çocukluundan bu yana tarm ve hayvanclkla uratn belirten Akkoyun, yllar içerisinde edindii tecrübeler sonucunda 2009 ylnda organik tarma baladn söyledi.

Akkoyun, organik tarmda ciddi mesafeler katettiklerini dile getirerek, Organik tarma baladmzda köyümüzde hane says 55ti, imdi ise 81e ulat. dedi.

Köylerinin bu konuda bölgede pilot köy seçildiini söyleyen Akkoyun, bunun bölge ve ülke açsndan büyük bir baar olduunu aktard.

Salkl gdann insanlarmza ulamas bizi mutlu ediyor. Organik tarmda bereket var. diyen Akkoyun, mercimek ve nohudu daha önce marketlerden alrken, organik tarmla hem üretimini hem satn yapar hale geldiklerini kaydetti.

Akkoyun, Köy olarak 13 ton mercimek, 5 tonun üzerinde de nohut sat yaptk. Projelerle birlikte üretimi daha da artracaz. diye konutu.

Üreticilerin güç kazanmas için organik tarm üzerine Tahl Üreticileri Birliini kurduklarn ifade eden Akkoyun, badem, Antep fst bahçeleri, sebze ve meyve bostanlar yaptklarn anlatt.

- Köye dönüler devam ediyor

Akkoyun, 10 yl önce evlenen gençlerimiz göç edip gidiyordu. Projelerin gerçeklemesiyle iini brakp da köye gelip yerleenler oldu. Köye dönüler devam ediyor. Hem kendi hem de ülkemiz açsndan büyük baar elde ettik. Bu büyük bir nimettir. ifadelerini kulland.

Köyün 200 yldr su sorunu bulunduunu ancak devlet tarafndan suya da kavuturulduunu belirten Akkoyun, suyun gelmesiyle üreticinin ekonomik refaha ulatn, artk iki tarladan birinde damla sulama sistemi bulunduunu kaydetti.

Akkoyunun köye dönü yapan olu 28 yandaki Zülküf Akkoyun, köylerinde organik tarm bereketi yaandn söyledi.

Yerletii Diyarbakrdan organik tarm yapmak için köyüne geri döndüünü anlatan Akkoyun, Önceden yetitirdiimiz ürünlerden elde ettiimiz gelir masrafmz dahi karlamyordu. imdi ise masrafn fazlasn da karlyor çok ükür. Bütün arkadalarmz da geri gelmeye balad. eklinde konutu.

Organik Tarm Uzman Nurper Mortaç, 1999 ylnda devlet tarafndan balatlan organik tarm seferberliiyle Türkiyenin tarmsal üretimde önemli bir yere geldiini vurgulayarak, bunun da köye dönüü hzlandrdn belirtti.

- Diyarbakr önemli organik tarm merkezlerinden biri haline gelecek

Gda, Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Mustafa Ertan Atalar da organik tarm yöntemleriyle üretim yapan çiftçinin üç kat fazla kazanç elde ettiini dile getirdi.

Ilgn köyümüzde organik tarmda ciddi mesafe alnd. çiftçinin geliri yükseldi, köydeki hane says artt. Bu çok heyecan verici. diyen Atalar, geçmite köyden kente yaplan göçün tersine döndüünü söyledi.

Atalar, çalmalarn devamn getireceklerini vurgulayarak, çalmalar böyle devam ettii müddetçe Diyarbakr Türkiyedeki en önemli organik tarm merkezlerinden biri haline gelecektir. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git