Gölde "turna nöbeti"

Doğa Koruma ve Milli Parklar Muş Şube Müdürlüğü ekipleri, bu yıl Sazlık Gölü'nde üremesi beklenen 3 çift turna ve yumurtalarını avcılardan korumak için göl çevresinde gün boyu nöbet tutuyor.

Haberler 16.03.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doa Koruma ve Milli Parklar Mu ube Müdürlüü ekipleri, bu yl Sazlk Gölünde üremesi beklenen 3 çift turna ve yumurtalarn avclardan korumak için göl çevresinde gün boyu devriye geziyor.

Türkiyede üremesi beklenen 28 çift turnann 3 çifti, Muun Bulank ilçesindeki 3 bin 60 hektarlk alana sahip Sazlk Gölünde bulunuyor.

Ekipler, üreme dönemindeki turna ve yumurtalarn kaçak avclara kar korumak için göl çevresinde gün boyu nöbet tutuyor.

Doa Koruma ve Milli Parklar ube Müdürlüünde görevli Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Ferzende Saygn, AA muhabirine yapt açklamada, gölün ulusal öneme sahip 45 sulak alandan biri olduunu söyledi.

Saygn, gölde geçen yl yaptklar yönetim plan çalmalarnda 113 ku, 104 omurgasz ve 3ü endemik 89 bitki türü ile 4 amfibi tür tespit ettiklerini kaydetti.

Biyolojik açdan bakldnda gölün çok zengin sulak alanlardan biri olduunu vurgulayan Saygn, Bu alann korunarak gelecee aktarlmas çok önemli. Bunun için alan düzenli olarak kontrol edip denetliyoruz. dedi.

Saygn, gölde nesli tehlike altnda olan ve üremesi beklenen turnalarn yaadn ifade etti.

- 3 çiftin üremesini bekliyoruz

Turnalarn göle ayr bir deer kattn söyleyen Saygn, Türkiyede nesli tehlike altnda olan turnalarn üreme alanlarndan biri de Sazlk Gölü. Göl üzerindeki av basksn azaltmak için ekiplerimiz ve kolluk kuvvetlerince sk denetimler yaplyor. Nöbetlerimiz düzenli devam edecek. Vatandalardan kaçak avclk yapmamalarn, turnalarn yumurta ve yavrularn toplamamasn istiyoruz. Türkiyede üreme yapan 28 çiftten biri bu alanda ürüyor. Geçen yl yaptmz çalmalarda gölde 3 çiftin bulunduu tespit ettik. Bu yl 3 çiftin birden üreyebileceini düünüyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Saygn, k mevsiminde çukurova bölgesinde 3 bin civarnda turna tespit edildiini, bu kularn az bir bölümünün ürediini ve bu nedenle mutlaka korunmas gerektiini vurgulad.

Turnalarn sulak alanlarda yaadklarn anlatan Saygn, Bu kular geni alanlar sevdikleri için bu alanlara yuva yaparlar. Turnalar ömür boyu tek elidirler, oldukça sadktrlar. Elerinin ölmesi durumunda bir daha e tutmazlar ve halk arasnda kutsal ku olarak bilinirler. diye konutu.

Ana Sayfaya Git