Görme engelliler örgü örüyorlar!

Görme engelli kursiyerler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı makrome (örgü örücülüğü) kursu sayesinde farklı türlerde ürün üreterek mesleği öğreniyor ve kurs süresi boyunca ekonomik kazanç sağlıyor.

Haberler 27.09.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Bakanl, engelli vatandalarn sosyal yaama katlmlarn salamak amacyla çalmalarn sürdürüyor. Engelli ube Müdürlüü, KUR i birliiyle görme engellilere yönelik makrome (örgü örücülüü) kursu açt. Sümerpark Ortak Yaam Alannda devam eden kurstan 12 görme engelli faydalanyor. Kursiyerler 2,5 ay devam edecek olan eitimlerde günlük 35 TL kazanç salyor ve kurs süresi boyunca örencilerin Genel Salk Sigortalar (GSS) yatrlyor.

Özel Eitimci görme engellilerle yakndan ilgileniyor

Hafta içi 5 gün ve günlük 5 saat devam eden makrome kursunda Halk Eitim Merkezi bünyesinde görevlendirilen 2 uzman eitmen görev yapyor. Kurs eitmeni kursiyerlere, meslek edindirme eitimi verirken Özel Eitimci ise engellilerin sorunlaryla yakndan ilgilenerek rehabilitasyon süreçlerine de müdahil oluyor.

Kurs eitimi üretilecek üründe kullanlan malzemelerin betimlenmesiyle balyor. Yaplan betimlemenin ardndan görme engelliler, malzemelere dokunarak ürünleri tanmaya çalyor. Temasn ardndan eitim t tutma ve zincir çekme ilemeleriyle devam ediyor. Örgü örmede görme engelliler, malzemenin t ve iler araclyla nereden geçmesi gerektiini öreniyor. Yaplacak ürün ve üründe kullanlacak renkler eitmen tarafndan kursiyerlere betimlenerek aktarlyor. Aktarmdan sonra örenciler, ürün yapmna geçiyor.

Teorik eitim kapsamnda görme engellilere, salkl ve etkili iletiim, meslek ile ilgili bilgiye ulama ve veri toplama, giriimci fikirler üretme, iletme kurma ve gelitirme, i sal ve güvenlii ile çevreye kar duyarl olmak ve çevreyi korumak balklarnda eitimler veriliyor.

Görme engelliler, el becerileriyle farkl ürünler üretiyor

Görme engelliler, kurs süresince çanta, bebek battaniyesi, patik, sepet, terlik, hrka ve benzeri ürünler üretmeyi öreniyor. El becerisine dayal kursta görme engelli kursiyerler, 1 ürünü ortalama 2 gün içinde tamamlayp kullanma hazr hale getiriyor.

Baarl kursiyerlere sertifika

2,5 ay devam edecek olan makrome kursunu baaryla tamamlayacak olan kursiyerlere, Milli Eitim Bakanl (MEB) onayl sertifika verilecek.

Ana Sayfaya Git