Görmez veda etti!

Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden emekliye ayrılan Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Yüce Rabbim, milletimizi İslama, Müslümanlara hizmet etme şerefinden mahrum etmesin ve Müslümanların istiklaline, istikbaline ve izzetine gölge düşürmek isteyenlere fırsat vermesin.

Haberler 02.08.2017 - 08:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Görmez, Diyanet leri Bakanl Konferans Salonunda düzenlenen programda bakanlk personeline veda etti. Program, Mushaflar nceleme ve Kraat Kurulu Bakan Hafz Osman ahinin Kuran- Kerim tilavetiyle balad.

Görmez, veda konumasna, Sahip olduumuz hayat, her nimeti, her nefesi bize emanet eden celal ve ikram sahibi zat ve kendisi için yaplan iyilikleri baki, bunlarn dndaki her eyi fani ilan eden yüce Rabbime sonsuz hamdüsenalar olsun. diye balad.

Bugün bir veda konumas için deil insani bir kardelik vazifesini ifa etmek ve helallemek için huzurda bulunduunu ifade eden Görmez, Yedi yl Diyanet leri Bakanl, yedi yla yakn da Diyanet leri Bakan Yardmcl olmak üzere yaklak 14 yldr uhdeme tevdi edilmi olan çok ar ama bir o kadar onurlu ve erefli bir emaneti, Bakanvekilimize tevdi etmek üzere bugün bu salonda bir araya gelmi bulunmaktayz. dedi.

Dünya hayat gibi bütün makam ve mevkilerin geçici olduunu dile getiren Görmez, Aslolan geride braktmz salih amellerdir. Ho sedalardr. Mühim olan hangi makamda, hangi mevkide olursak olalm yaptmz ileri ibadet telakki ederek rzai bariye uygun hareket etmektir. eklinde konutu.

Yedi yldr yürüttüü Diyanet leri Bakanl görevini gönül huzuruyla brakmann bahtiyarln yaadn ifade eden Görmez, göreve balarken, Ey Rabbim, bana tevdi edilen bu emaneti dorulukla üstlenmeyi ve dorulukla teslim etmeyi nasip eyle. eklinde dua ettiini aktard. Görev süresi boyunca her insan gibi taksirleri, eksiklikleri olduunu kaydeden Görmez, görevden ayrlrken, ayn sdk ile ayn gönül huzuru ile emaneti teslim etmenin onurunu ve bahtiyarln yaadn söyledi.

Müslümanlarn istiklaline gölge düürmek isteyenlere frsat vermesin

Diyanet leri Bakanl görevini brakrken herkesten helallik isteyen ve herkese hakkn helal ettiini belirten Görmez, Yüce Rabbim, milletimizi slama, Müslümanlara hizmet etme erefinden mahrum etmesin ve Müslümanlarn istiklaline, istikbaline ve izzetine gölge düürmek isteyenlere frsat vermesin. Rabbim, bu ar vazifeyi ifa ederken, bize inanan ve güvenen, bize destek ve yardmc olan herkesten raz olsun. temennisinde bulundu.

Görmez, hayatn bütünüyle bir emanet olduunun altn çizerek, Öyle ki insan, kendi cannn, hatta bir tek nefesinin dahi sahibi deil, emanetçisidir. Dünya hayatnda vazifelendirildiimiz bütün iler de bize emanettir. Bizler Allahn dinine, emirlerine ve nehiylerine uymamz, slama, Kurana ve Allahn kullarna hizmetlerimiz nispetinde vazifemizi yapm yahut yapmam, emaneti korumu yahut korumam oluyoruz. eklinde konutu.

Görevini brakrken sorumluluunun, mesuliyetinin devam ettiini belirten Görmez, Diyanet leri Bakan olarak ne kadar sorumluluk sahibi idiysem, bugün slam ümmetinin herhangi bir ferdi olarak mahiyet olarak ayn ve derece olarak farkl bir sorumluluk tayorum. Diyanet leri Bakan olarak, milletimize, ümmet-i Muhammede, Kurana ve slama elimden gelenin en iyisiyle hizmet etmekle mükelleftim. Sorumluluklarm itibariyle deien hiçbir ey yok, bugün dahi aynsyla mükellef olduumu biliyorum. deerlendirmesinde bulundu.

15 Temmuzda ald inisiyatif, bir iftihar madalyasdr

Göreve baladnda Bundan sonra Diyanet, sadece Türkiyenin Diyaneti olmayacak dediini hatrlatan Görmez, bugün Diyanetin, Avrupadan Uzak Douya, Pasifik kylarndan Sibirya içlerine, Afrikadan Amerikaya kadar 113 ülkede faaliyet yürüttüüne dikkati çekti. Bakanln temel hedeflerinden birisinin slam dini ile ilgili cihanümul düzeyde güvenilen ve referans alnan bir kurum haline gelmek olduunu vurgulayan Görmez, nallah bizden sonra her kademede görev alacak olan arkadalarmz, Diyanetimizi bu hedefe daha fazla yaklatracaklardr. dedi.

Görmez, gerek Türkiyede gerek yurt dnda yürüttükleri çalmalarda, yanl ile de mücadele ettiklerinin altn çizerek, öyle devam etti:

Bata FETÖ ve DEA olmak üzere slam dünyasnda ortaya çkan ancak slam ile bir ilgisi asla bulunmayan zehirli zararl akmlara kar durduumuz gibi dünya barn tehdit eden slamofobi belasna kar da samimiyetle mücadele ettik. Ancak Bat idrakini istila eden slamofobik nefreti rahmete dönütürmek yeni Diyanetin en büyük vazifesi olacaktr. Bakanlmzn ve din gönüllülerimizin sadece 15 Temmuz gecesinde milletimizin hukukuna ve istiklaline yönelik hain saldr karsnda ald inisiyatif dahi, bu erefli tekilatn boynunda her mensubumuzun daima hissedecei bir iftihar madalyasdr.

Bundan sonra gelecek olan yeni Diyanet leri Bakanmza ve çalma arkadalarna 113 ülkedeki bütün Müslümanlara, milletimizin her bir ferdine hizmet etmeye hazr bir müessese brakyorum diyen Görmez, bu vesileyle baz korku, endie ve düüncelerini paylamak istediini söyledi.

Diyanet, 40 yl gecikmi olmann mahcubiyetini yaamamaldr

Görmez, ayrlkç din söylemleri, tekfir, tefrik hastalnn asla Diyanetin mihrap, minber ve kürsülere yaklamamasn önererek, unlar kaydetti:

Diyanet leri Tekilatnn buna asla izin vermeyeceine olan inancm tamdr. Diyanet daima ilmin, hikmetin, marifetin, makuliyetin ve orta yolun güçlü sesi olmaya devam edecektir. Diyanet, tarih boyunca medeniyetler kuran ana yoldan, sevad azamdan, ehli sünnetten sapmadan, bata Alevi vatandalarmz olmak üzere, ayn vatan, ayn topra, ayn havay paylatmz farkl inanç mensubu kardelerimizi daima kucaklayarak, yoluna devam edecektir. Ortak tarihin armaan olarak gördüümüz bütün dini aznlklar Diyanetin varln hissederek aznlk duygusuna dahi kaplmamaldr.

Diyanet tekilat bir daha sapkn hiçbir dini yap konusunda, 40 yl gecikmi olmann mahcubiyetini yaamamaldr. Ancak, tek gayesi cemiyete imanl, ahlakl bireyler yetitirmek olan dini kurum ve kurulular bu tür yaplarla kartrlmamaldr. Diyanet, imam hatip liseleri ve ilahiyat fakültelerimizle birlikte Türkiyemizin dini istikrarnn, din emniyetinin teminat olduunun farknda olmaldr. Yurt dndaki millet varlmzn kimliini koruyarak bar içerisinde hayatn sürdürmesi için Diyanetin on yllardr gösterdii çabalar, Avrupada yükselen rkçla ve ayrmcla feda edilmemelidir.

lmiyyenin önemi her türlü izahtan varestedir

Diyanet leri Bakanlnn, milletin gönlündeki yeri ile gönül corafyasnda ihraz ettii mevki ile devlet bürokrasisindeki yeri arasndaki farkl konumlarnn yeniden gözden geçirilmesi gerektiini ifade eden Görmez, Kadim devlet geleneimizde ad kalemiyye olan bürokrasi elbette önemlidir. Fakat devletin bekas için ilmiyyenin ve manevi hizmetlerin önemi her türlü izahtan varestedir. Bu köklü müessesenin salt bürokratik bir kurum mu yoksa ilmiyyeyi de temsil eden dini-manevi hayatmz sevk ve idare eden bir müessese mi olacana artk kesin bir ekilde karar verilmelidir. deerlendirmesinde bulundu.

Görmez, Diyanet leri Bakanlnn ve Türkiye Diyanet Vakfnn bütün çalanlarndan haklarn helal etmelerini isteyerek, sözlerini öyle sürdürdü:

Bugüne kadar birçok toplantda, ziyarette kendilerine hitap etme erefine nail oldum. Bundan sonra da Allahn izniyle cami cemaati olarak kürsülerde minberlerde konuurlarken onlar dinleyeceim, namazlarda arkalarnda saf tutacam. Benim kendilerine verebileceim duadan baka bir hediyem yok. Fakat onlarn bana lütfedecekleri en büyük hediye, Emaneti hakkyla yerine getirmeye çaltn, ümmete kar samimi davrandn, ilmin izzetini korudun, Allah yolunda elinden geldiince çaba gösterdin. eklindeki bir hüsnü ehadet olacaktr.

Allahn kürsülerden ve minberlerden kyamet sabahna kadar aktarlacak doru sahih dini bilgiden milleti mahrum etmemesi temennisinde bulunan Görmez, kendisinden sonra görevi devralacak Diyanet leri Bakan ve tüm mesai arkadalarna baar dileyerek, her türlü yardma hazr olduunu kaydetti.

Görmezden teekkür

Teekkür borçlu olduu insanlar bulunduunu dile getiren Görmez, öyle devam etti:

Her eyden önce Yüce Rabbime ükretmekten acizim. Pek çok faniye nasip olmayacak hizmetler lütfetti. Her hizmet kaleminde gücünü, himayesini hep yanmda hissettiim Sayn Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoana hassaten ükranlarm arz ediyorum. Babakanlarmza, bakanlarmza, mesai arkadalarma, ülkemizin en ücra köesinde görev yapan din gönüllüsü kardeimden dünyann dört bir köesinde hizmet eden bütün Diyanet mensuplarna, kürsülerinden, mihraplarndan, minberlerinden hitap ettiim, radyo ve televizyon kanallar vastasyla seslendiim aziz milletimin her bir ferdine müteekkirim. Ayrca ilim yolculuum esnasnda bana emek veren ve görevim esnasnda her daim yanmda olan saygdeer bütün hocalarma teekkür etmeyi yerine getirilmesi gereken bir vazife addediyorum.

Görmez ayrca ei Hatice Görmez ve çocuklarna da teekkür etti.

Görmez, sözlerini Hz. brahimin Allahm, arkadan gelecekler içinde iyilikle anlmay bana nasip eyle duasyla tamamlad.

Programa, eski Diyanet leri Bakan Lütfi Doan, Mehmet Görmezin hocas Prof. Dr. Mehmet Said Hatipolu ve Prof. Dr. Rait Küçük de katld.

Diyanet leri Bakanlna vekaleten atanan Ekrem Kele, Görmeze çiçek takdim ederken, Görmez, Kelein çiçeini eine hediye etti.

Mehmet Görmezin çalmalar

Diyanet leri Bakanl D likilerden Sorumlu Bakan Yardmcl görevini yürüten Görmez, 11 Kasm 2010da Diyanet leri Bakanl görevine atand.

Görmez, camileri hayatn merkezine tamak amacyla Cami-çocuk Bulumas, Engelsiz Cami, Engelsiz badet, Cami ve Kadn, Cami ve Gençlik ve Cami ve Namazla Dirili temalar çerçevesinde çok sayda etkinlik ve faaliyet düzenlenmesini salad. Mabetsiz Üniversite Kalmasn projesini de hayata geçiren Bakan Görmez, üniversite kampüslerinde cami yaplmas ve bu camilerde gençlerle iletiim kurabilen din görevlilerinin atanmasn salad.

Görmez döneminde ayrca Hastanelerde Manevi Bakm ve Cezaevlerine Özel Din Hizmetleri bata olmak üzere bir çok kurumla i birlii protokolleri imzaland.

Dini yaynlar alannda çalmalar kapsamnda 44 ciltlik slam Ansiklopedisi ile Hadislerle slam adl eserler, Görmez döneminde tamamland.

FETÖ ve DEA gibi terör örgütleriyle mücadele kapsamnda, FETÖ eleba Fetullah Gülenin slam dinine verdii zararlar, Kendi Dilinde FETÖ Örgütlü Bir Din stismar balkl raporla DEA terör örgütünün slam dinini olumsuz yönde etkileyen faaliyetleri için de DEAn Temel deolojisi ve Dini Referanslar Raporu hazrland. DEA ile ilgili rapor, ayn zamanda 8 dilde yaymland.

Görmez, Avrasya slam uralar, Avrupa Müslümanlar Bulumas, Balkan Müftüleri Toplants, Afrika Dini Liderler Zirvesi, Dünya slam Alimleri, Bar, tidal ve Saduyu nisiyatifi, Latin Amerika ve Karayip Adalar Müslüman Dini Liderler Zirvesi, Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi gibi Diyanet leri Bakanlnn öncülük ettii uluslararas toplantlar düzenledi.

Kudüs ve Gazzeyi ziyaret eden Görmez, Cumhuriyet tarihinde Mescid-i Aksada hutbe irat eden ilk Diyanet leri Bakan oldu.

Görmezin bakanl döneminde, Türkiye Diyanet Vakf (TDV) tarafndan ABDnin bakenti Washingtonda Diyanet Islamic Center, Kazakistanda Hoca Ahmet Yesevi, Rusyada Moskova Merkez Camii, Malide Eyüb Sultan Camii tamamlanarak ibadete açld. Krgzistan mam Serahsi Türbesini tamamlayan TDV, Kosova sa Bey Camii, Burkina Fasoda Vagadugu Camiini ibadete açt.

FETÖnün 15 Temmuz hain darbe giriimi srasnda Görmezin talimatyla millete ihanete kar, birlik ruhu alamak ve manevi bir güç salamak için Türkiye genelinde 90 bin camide sela okutuldu.

Ana Sayfaya Git