Gözü dönmüş defineciler!

Ergani ilçesinde eski bir yerleşim yeri olan bölge definecilerin radarına girdi. Kazma küreklerle gördükleri her bölgeyi kazan defineciler, alanda bulunan mezarlıkları tahrip etti.

Haberler 27.07.2018 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Ergani ilçesinde eski bir yerleim alan olan bölge, definecilerin radarna girdi. Ellerine geçirdikleri araçlarla gördükleri her alan kazan defineciler, bölgedeki mezarlklar da tahrip edip kemikleri saa sola att. Arsa sahipleri, yaplan talana son verilmesi için yetkililere seslendi.

Ergani ilçesindeki eski bir yerleim yeri olduunu örenen define avclar, yaklak bir ay önce çevrede çalma balatt. Kimsenin olmad saatlerde bölgeye giden kaçak defineciler, üzerinde iaret gördükleri talarn etrafn kazp gömü arad. Kaçak kazlarn bir adm öteye tayan defineciler, mezarlklar da gözlerine kestirdi. Ellerine geçirdikleri kazma küreklerle mezarlklar kazan defineciler, bulduklar kemikleri saa sola atp kazlarna devam etti. çevrede çok sayda krk küp ve kemik parçalarn gören arsa sahipleri, durumu yetkililere bildirdi. Definecilerin talana son vermelerini isteyen arsa sahipleri, yetkililere seslenerek güvenlik önlemlerinin alnmasn talep etti.

makinesi 50 metrelik çukuru, yerleim yerindeki talarla kapatyor

Öte yandan kaçak kazlarn yannda bulunan ve iddiaya göre yol kenarnda kaçak yol çalmas yapan i makinesi de yaklak 50 metre derinlikteki çukuru, eski yerleim yerinden ald talarla kapatmaya çalyor. Yaplan bu ilem de kaçak definecilerin ekmeine ya sürüyor. çevredeki defineciler ile kaçak çalmay gören civar köy sakinleri de define bulunaca ümidiyle, sabahn erken saatlerinden itibaren alana gelip beklemeye geçiyor.

Arsa sahibi, defineciler ve kaçak kazlardan ikayetçi

Arazi sahibi Fesih Talay, kaz yaplan alann, asrlardr tapulu arazileri olduunu söyledi. Müteahhittin izinsiz olarak burada ocak açtn belirten Talay, Oca kapatma bahanesiyle bu tarihi eserleri tahrip ediyorlar. nsan kemikleri, küpler, altnlar ne varsa alp götürüyorlar. Eski yerleim yerinde insan kemikleri ve küplere rastladk. Bütün mezarlklar darmadan etmiler. Bu çalma, söylendii gibi çukur kapatma amaçl bir çalma deil. Civar köylüleri her sabah buraya gelip bekliyorlar define bulacaklar ümidiyle. Herkes burada bekliyor. Biz bunu tüm birimlere bildirdik, önlem alnmasn istiyoruz. Asrlardr buras bizim tapulu arazimiz, eski yerleim yeri var. zinsiz bir ekilde çukur kazld, bu bahaneyle altn aryorlar. Tapumuz mevcuttur. Ev buluntular bile var. Tarihi bir mekandr buras, ancak arkeologlarn çalmas sonucu bölgede ne olduu ortaya çkarlabilir dedi.

Ana Sayfaya Git