Gözyaşları döktüler!

Kentte 14 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırılmasıyla PKK'lı teröristlerin kente ve bölge halkına verdiği zarar ortaya çıktı

Haberler 15.11.2016 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakta 14 Marttan bu yana uygulanan sokaa çkma yasann ksmen kaldrlmasyla, PKKl teröristlerin kente ve vatandalara verdii zarar da ortaya çkt.

PKKl teröristlerce açlan çukurlarn kapatlmas, kurulan barikatlarn kaldrlmas, tuzaklanan patlayclarn imhas ve kamu düzeninin yeniden tesis edilmesi için 14 Martta sokaa çkma yasa ilan ile Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarnca balatlan ehit Jandarma Üstemen Mehmet çifci Operasyonunun 82nci gününde tamamlanmasnn ardndan kentte arama çalmalar sona erdi.

- Terörün madur ettii aileler 246 gün sonra kente dönüyor

PKKya ar darbe vurulan, aralarnda terör örgütünün yöneticileri ile da kadrosundan gelenlerin de bulunduu 508 teröristin etkisiz hale getirildii, 50 ton arlnda bin 845 el yapm patlaycnn imha edildii, el yapm patlayclarla tuzaklanan 240 barikatn kaldrld, 39 çukuru kapatld kentte sokaa çkma yasann 05.00ten 22.00ye kadar sona erdiini örenen vatandalar, evlerini görmek için 246 gün sonra kente dönüyor.

- Güvenlik noktalarndan geçiyorlar

Kent giri noktalarna kurulan güvenlik noktalarnda yaplan kontrolün ardndan vatandalarn geçiine izin verilirken, kentin giriinde uzun araç kuyruklar olutuu görülüyor.

Baz vatandalarn evlerini terk ederken yanlarna aldklar eyalarla geri döndüü gözlenirken, güvenlik güçlerince kontrol noktalarndan geçite yal ve hastalara öncelik veriliyor.

- Kentteki hasar terörün iddetini gözler önüne seriyor

Kente dönenler, PKKl teröristlerin kente verdii zarar gördüklerinde büyük aknlk yaarken, aylar sonra kavutuklar yaknlar ile hasret gideriyor.

rnaktaki ev ve i yerlerindeki hasar terör saldrlarnn iddetini gözler önüne seriyor.

Kentte saldrlardan i yerleri zarar gören esnaf ile evleri zarar görenler, temizlik ve onarm çalmalarna balad.

Vatandalar, yasan kaldrlmasyla açlan ekmek frn, market ve manavlardan alveri yapt. Baz frn ve marketlerin önünde kuyruk olutu.

- Eitim öretime baland

Sokaa çkma yasann ksmen kaldrld kentte örenciler aylar sonra okullarna, öretmenlerine ve çok özledikleri arkadalarna kavutu. Terör saldrlar nedeniyle baz okullarn kullanlamaz hale geldii kentte hasar görmeyen okullarda dün ders zili çald. rnak Üniversitesi örencileri de otobüslerle Mehmet Emin Acar Kampüsüne giderek eitime balad.

Okullarna kavutular

Örencilerden Zehra Geren, olaylardan dolay ailesiyle rnaktaki evlerini terk etmek zorunda kalarak, köye yerletiklerini söyledi.

Köyde lise olmad için eitimine devam edemediini dile getiren Geren, uzun bir aradan sonra yeniden arkadalaryla bir araya gelmenin heyecann yaadn belirtti. Geren, aylardr okulundan uzak kaldna iaret ederek, Okula yeni balam gibiyim. çok mutluyum. dedi.

Merve Tonk da, saldrlardan dolay evlerini terk ederek, Uludere ilçesindeki yaknlarnn yanna yerletiklerini anlatt.

Uzun bir süre eitimden geri kaldna dikkati çeken Tonk, sokaa çkma yasann sona ermesiyle kentteki okuluna kavutuunu aktard.

Tonk okulunu çok özlediini vurgulayarak, Okula yeni balam gibi heyecanlyz. Okulumu ve arkadalarm çok özlemitim. Sabahleyin büyük bir heyecanla kalktm. Okulda arkadalarmla yeniden bir araya gelmek çok güzel bir duygu. ifadelerini kulland.

Yusuf Ziya Uysal, rnaka döner dönmez okula geldiini belirtti.

Arkadalarna kavumann sevincini yaadn dile getiren Uysal, okuldan kitaplarn alarak aylar sonra derslerine çalmaya balayacan anlatt.

Bu yl çalp baarl olmak istiyorum. Daha arkadalarmn hepsi gelmemi, onlar bekliyoruz. Onlar da gelirse artk derslerimize balayacaz. diyen Uysal, rnaka döndüü için mutlu olduunu kaydetti.

- Allah vesile olan herkesten raz olsun

Kznn kayd için okula gelen veli Hatice Aslan Kürtçe, sokaa çkma yasann kaldrlmas ile örencilerin okullarna kavumasndan duyduklar memnuniyeti anlatt.

rnaktaki evlerini terk ettikten sonra Mersine yerletiklerini, yasan sona ermesi ile de kente döndüklerini belirten Aslan, Bugün okullarmz açld çok sevindik. Allah vesile olan herkesten raz olsun. Tek isteimiz memleketimizin güzel günlere kavumasdr. Rabbim bizi olaylardan, belalardan korusun. eklinde konutu. Aslan, saldrlarn son bulmasn diledi.

- Görevlendirme yaplan belediyeden temizlik hizmeti

çileri Bakanlnca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlendirme yaplan rnak Belediyesince yol yapm ve temizlik çalmalarna hz verildi.

Belediye ile l Özel daresi ekiplerince aylardr toplanmayan çöpler toplanyor, cadde ve sokaklar temizleniyor.

Vatandalar PKKya tepkili

Vatandalar maduriyetlerine neden olan PKKllara tepki gösterdi.

Yeni Mahalledeki evi, teröristlerin kazd çukurlara tuzaklad patlayclar infilak ettirmesi sonucu hasar gören Rauf Yürek, AA muhabirine yapt açklamada, sokaa çkma yasann kaldrlmasyla evlerine döndüklerini söyledi.

Daha önce emniyetten ald izinle hasar gören evini kontrol etmek için kente geldiini ifade eden Yürek, yasan sona ermesi ile kente gelen vatandalarn yaralarn sarmaya çaltn belirtti.

Yürek, her eyin zamanla düzene gireceine inandklarn dile getirerek, Hasar gören evimizin onarmn yapyoruz. Hayat devam edecek. Allah sebep olanlarn belasn versin. Madur olan insanlarmz çok. Allah herkese yardmc olsun. Bundan sonra devlet sahip çkarsa buralarn eski halinden çok daha güzel olacana inanyoruz. diye konutu.

- nallah güzel günler göreceiz

Kente dönen esnaf Sinan Yeilba, yaralarn sarlmas için el birlii ile çalmaya baladklarn belirtti.

Yeilba, teröristlerin saldrlar nedeniyle birçok i yerinin kullanlamaz hale geldiine iaret ederek, az hasar gören i yerini temizlemeye baladn aktard.

Yasan sona ermesinin ardndan kente gelip i yerini açtn anlatan Yeilba, nallah güzel günler göreceiz. Umutluyuz. Kente dönen herkes evi ya da i yeri ile megul. dedi.

- PKK hiç bir zaman Kürtleri temsil edemedi

Terör saldrlarndan duyduu rahatszl dile getiren Ahmet Tatar, teröristlerin en fazla Kürtlere zarar verdiini kaydetti.

Terör örgütü PKK hiç bir zaman Kürtleri temsil edemedi. PKK Kürtlere 40 yldr zarardan baka hiçbir ey vermedi, bugün yaanan aclar bize defalarca yaatt. diyen Tatar, yaanan olaylarn son bulmasn istediklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git