"Guldar Domatesi” için coğrafi işaret adımı

Bingöl’de Guldar domatesinin coğrafi işaret tescilinin yapılması için sürdürülen çalışmalar kapsamında tat testi gerçekleştirildi.

Haberler 25.09.2019 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöl Üniversitesi (BÜ) Tarmsal Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürlüü, Ziraat Fakültesi, l Tarm ve Orman Müdürlüünün yürüttüü Guldar domatesinin corafi iaret tescilinin yaplmas için çalmalarn sürdüü bildirildi. Bu kapsamda kentin snrlar içerisinde iki farkl lokasyonda yetitirilen 7 adet domates çeidinin tat testi, jüri tarafndan gerçekletirildi.

Guldar domatesinin lezzet açsndan dünyann en önemli tatlarndan biri olduunu belirten BÜ Rektör Yardmcs Prof. Dr. Abdullah Takesen, Türkiyede en fazla domates üretimi srayla Antalya, Bursa, Manisa, zmir ve Mersinde yaplyor. Ancak, lezzet bakmnda Bingöl Guldar domatesi olaanüstü bir tat. Kefedilmemi Guldar domatesi ile birlikte Bilecik çalt domatesi de önemli bir lezzete sahiptir. Bu olaanüstü lezzetin Türkiyeye ve dünyaya tantlmas için ilk adm atyoruz. Mesela dünyann en zenginleri Bilecik çaltdan sürekli domates siparii verip özel mutfaklarnda tüketiyorlar. çalt domatesi nispeten de olsa biliniyor. Bingöl Guldar domatesi gibi güzel bir lezzet neden daha güzel bir ekilde tantlmasn ki. Ziraat Fakültemiz öncülüünde üniversite olarak bütün gayretimizle Guldar domatesine corafi iaret verilmesi için çalacaz dedi.

GULDAR DOMATES

Proje hakknda bilgi veren Merkezin Müdürü Doç. Dr. Nusret Özbay ise, Yerel tohumlarn kayt altna alnmas ve korunmas önemli. Bu balamda yürütülen arazi ve laboratuvar çalmalar devam ediyor. Aratrma sonuçlarnn rapor ve yayn haline dönütürülecek. l Tarm ve Orman Müdürlüü ile birlikte, Bingöl ile özdeleen Guldar domatesi için corafi iaret alnmas noktasnda giriimlerimizi de balatacaz diye konutu.

Tat testi, Rektör Yardmclar Prof. Dr. Hasan çiftci, Prof. Dr. Abdullah Takesen, Fakülte Dekan Prof. Dr. Kaan Kökten, Merkez Müdürü Doç. Dr. Nusret Özbay, Tarm l Müdürü Burhan Bahadr, Esnaf Sanatkarlar Odas Bakan Ylmaz çapak, Ziraat Odas Bakan Mustafa Karaaslan,Damzlk Sr Yetitiricileri Birlii Bakan Doan Koç, Ar Yetitiricileri Birlii Bakan Mehmet Can Üzer, akademisyenler ve çiftçilerin de aralarnda bulunduu jüri tarafndan deerlendirildi.

Ana Sayfaya Git